Wednesday 31 January 2024

ငါးခူ ကြာဇံဟင်းခါး


ဒီနေ့တော့ အလှူတွေမှာ မပါမဖြစ် ချက်လေ့ ချက်ထရှိတဲ့ ဟင်းခါးအရည်သောက်ဆမ်းလေး ချက်ပါတယ် သောက်လို့ကောင်းပြီး ချက်နည်းလေး လွယ်ကူတဲ့အတွက် မာမာပြင်ဆင်ပြီး ချက်ထားတဲ့ ဟင်းခါးချက်နည်းလေးကို မျှဝေလိုက်ပါတယ်ရှင်။

ပါ၀င်ပစ္စည်းများ
  1. ငါးခူ - နေတော် တစ်ကောင်
  2. ပဲကြာဇံ - တစ်ထုံး (အထုံးသေး)
  3. ပဲလိပ် - အနေတော် တစ်ချောင်း
  4. ကြွက်နားရွက်မှို - ငါးခုခန့်
  5. ဆား - ထမင်းစားဇွန်း တစ်ဇွန်း (ငါးခူဆေးရန်)
  6. ဆား - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း သုံးပုံတစ်ပုံ (ငါးခူအရသာနယ်ရန်)
  7. အရသာမှုန့် - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း သုံးပုံတစ်ပုံ (ငါးခူအရသာနယ်ရန်)
  8. ကြက်သွန်ဖြူ - အမွှာကြီးပြီး လေးမွှာ
  9. ငရုတ်ကောင်းစေ့ လှော်ပြီးသား  - ရှစ်စေ့ခန့်
  10. ဆား - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်ဇွန်း (ဟင်းရည်ထဲထည့်ရန်)
  11. အရသာမှုန့် - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်ဝက်သာသာ (ဟင်းရည်ထဲထည့်ရန်)
ငါးကင်ရန် ပြင်ဆင်ပုံ
  • ငါးခူကို မလိုတာတွေဖယ်ပြီး ဆားနှင့်နယ်ကာ သန့်စင်အောင် ဆေးပေးပါ
  • ပြီးတာနဲ့ ဆား နနွင်းမှုန့်နှင့် အရသာမှုန့်တို့ထည့်ကာ နယ်ပေးပါ
  • အရသာ နယ်ပြီးတာနဲ့ ကင်ပြစ်ထဲထည့်ကာ မီးဖိုပေါ်တင်ပြီး ကင်ပေးပါ
  • ငါးတစ်ကောင်လုံး ကျက်သွားပါက အအေးခံပြီး အသားထွင်ထားပါ
ဟင်းခါးချက်ရန် ပြင်ဆင်ပုံ
  • ဂျုံကြာဇံကို ရေမြုပ်အောင်ထည့်ပြီး ရေနာရီလောက်အထိ စိမ်ထားပါ
  • ပဲလိပ်ကို ရေမြုပ်အောင်ထည့်ပြီး ရေနာရီဝက်အထိ စိမ်ထားပါ
  • ကြွက်နားရွက် မှိုများကို ရေနာရီ၀က်လောက် စိမ်ထားပြီး ရေဆေးထားပါ
  • ကြက်သွန်ဖြူကို အခွံခွာပြီး ရေဆေးကာ မညက်တစ်ညက် ထောင်းထားပါ
  • ငရုတ်ကောင်းကို ညက်နေအောင် ထေားင်ထားပါ
  • အိုးတစ်လုံးထဲတွင် ရေကို တရုတ်ဟင်းရည်သောက် ပန်းကန်၂လုံးစာထည့်ပြီး တည်ပေးပါ 
  • ရေအိုးထဲတွင် အသားထွင်ထားသော ငါးခူ ဆားလက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်ဇွန်း အရသာမှုန့် လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်၀က်သာသာထည့်ပြီး ဆူအောင်တည်ပေးပါ
  • ရေဆူလာတာနဲ့ မှိုခြောက်နှင့် ပဲလိပ်တို့ကိုထည့်ပြီး နူးအောင်တည်ပေးပါ
  • ရေပွက်ပွက် ဆူလာပါက ဂျုံကြာဇံ ကြက်သွန်ဖြူနှင့်ငရုတ်ကောင်းမှုန့် တို့ကို ဟင်းရည်အိုးထဲ ထည့်ပေးပါ
  • ပြီးတာနဲ့ နှစ်မိလောက် ဆူအောင်တည်ပေးပြီး အရသာ မြည်းပေးကာ မိမိစိတ်ကြိုက် အရသာ ရလာအောက် ပြင်ပေးပါ
  • အရသာ ပြင်ပေးပြီးတာနဲ့ ဟင်းရည်အိုးကို မီးပိတ်ပေးကာ ငါးခူကင်  ကြာဇံဟင်းခါး ပူပူလေးကို သုံးဆောင်နိူင်ပါပြီ။

No comments:

Post a Comment