Saturday 20 January 2024

အမဲနှပ် အိအိလေး




ဟင်းရံစဉ်းစားရတာ တစ်ခါတစ်လေ ခေါင်းတော့ တော်တော်လေး နောက်မိတယ် အသားမစားတဲ့သူအတွက် တစ်မျိုးစဉ်းစားရသလို အသားစားပြန်တော့ အသားပေါင်းစုံ မစားသူအတွက် တစ်မျိုးစီစဉ်ရပြန်တယ်။
ဒီနေ့တော့ အမဲသားလေးလဲ ဝယ်လာခဲ့ပြီး အမဲနှပ်လေး ချက်ပါတယ် ဒါကြောင့်မို့လို့ မာမာပြင်ဆင်ပြီး ချက်ထားတဲ့ အမဲသားနှပ် အိအိမွှေးမွှေး ချက်နည်းလေးကို မျှဝေလိုက်ပါတယ်ရှင်။
    

ပါဝင်ပစ္စည်းများ(အမဲသား အရသာနယ်ရန်)
  1. အမဲသား - တစ်ကီလို (အနေတော်တုံးထားပါ)
  2. ဟင်းချိုမှုန့် - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်ဝက်သာသာ
  3. ချင်း - ခပ်ပါးပါး နှစ်ပြား
  4. နနွင်းမှုန့် - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်ဝက်
  5. ဆား - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်ဝက်
အရသာနယ်ရန်
  • အမဲသားကို ရေဆေးပြီး အနေတော် အတုံးလေးတွေ တုံးထားပါ
  • ချင်းကိုအခွံခွာပြီး ရေဆေးကာ ညက်နေအောင် ထောင်းထားပါ
  • အိုးတစ်လုံးထဲမှာ အမဲသား ဟင်းချိုမှုန့် နနွင်းမှုန့် ဆားနှင့်ချင်းထောင်းတို့ကို တို့ရောနယ်ကာ အရသာ ၀င်အောင် နာရီ၀က်လောက် ထားပါ
  • အရသာ နှပ်ပြီးတာနဲ့ အမဲသားကို ရေမြုပ်ရုံလေး အရင်ထည့်ကာ ပြုပ်ပေးပါ
  • ပထမတစ်ရည် ခမ်းကာနီး နောက်တစ်ရည် အသားမြုပ်အောင် ထည့်ပြီး ပြုပ်ပေးပါ
  • အမဲသားကို နူးတဲ့အထိ ပြုပ်ပေးထားပါ

ဟင်းချက်ရန်လိုအပ်သော ပစ္စည်း
  • ဆီ - ထမင်းစားဇွန်း ဆယ့်ငါးဇွန်း
  • နနွင်းမှုန့် - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း သုံးပုံတစ်ပုံ
  • ကြက်သွန်ဖြူထောင်းရန် - အမွှာကြီးကြီး ငါးမွှာ
  • ကြက်သွန်နီ မညက်တစ်ညက်ထောင်းရန် - ခပ်ကြီးကြီး နှစ်ဥ
  • ချင်းထောင်းရန် - တစ်လက်မခန့်
  • စပါးလင်ထောင်းပြီးသား - ထမင်းစားဇွန်း တစ်ဇွန်း
  • ငရုတ်သီးမှုန့် - ထမင်းစားဇွန်း တစ်ဇွန်း
  • ကရဝေးရွက် - သုံးရွက်
  • လေးညှင်း -နှစ်ပွင့်
  • ဖာလာ - နှစ်စေ့
  • သစ်ဂျပိုးခေါက် -နှစ်လက်မခန့်
  • ဆား - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်၀က်
  • ပျဉ်းတော်သိမ်းရွက် - အခက်ကြီးကြီး နှစ်ခက်

ဆိတ်သားနှပ်ရန်ပြင်ဆင်ပုံ
  • အိုးထဲမှာ ဆီထည့်ပြီး ဆီကိုအပူပေးပါ
  • ဆီပူလာတာနဲ့ နနွင်းမှုန့်ထည့်ကာ ကြက်သွန်ဖြူ ကြက်သွန်နီ ချင်း စပါးလင်ထောင်း ဖာလာစေ့ လေးညှင်းပွင့် ပျဉ်းတော်သိမ်းရွက် ကရဝေးရွက်နှင့် ငရုတ်သီးမှုန့်တို့ကို မွှေးလာတဲ့ထိ ဆီသတ်ပေးပါ
  • ဆီသတ်နံ့ မွှေးလာတာနဲ့ နူးနေအောင် ပြုပ်ထားသော အမဲသားနှင့် ဆားကိုထဲ့ပြီး ဆီသတ်ပေးပါ
  • အသားများနှင့် ငရုတ်သီးဆီသတ်  သမသွားပါက ရေမြုပ်အောင်ထည့်ပြီး  ရေမခမ်းစေဘဲ ဆီကျန်ရေကျန်တဲ့ထိ တည်ပေးပါ
  • ရေမခမ်းခင် အရသာမြည်းပြီး လိုသလို ပြင်ပေးပါ
  • ရေခမ်းပြီး ဆီပြန်လာပါက ဟင်းအနှစ်များများနှင့် ဆိတ်သားနှပ် အိအိလေးကို စားသုံးနိူင်ပါပြီ။
  • ဤနည်းအတိုင်း ဆိတ်သားနှင့် သိုးသားတို့ကိုလဲ နှပ်နိူင်ပါတယ်။

No comments:

Post a Comment