Sunday, 29 January 2023

ရွှေကြည် မုန့်ဟင်းခါး




Sydney မှာ  ရာသီဥတုက နွေရာသီ ဖြစ်နေလေတော့ ပူပူစပ်စပ် ရာသီဥတုလေးမှာ အစားအသောက် အနည်းငယ်တော့ ခံတွင်းပျက်ပါတယ် ဒါကြောင့်မို့လို့ ခံတွင်းလိုက်စေမဲ့ မုန့်ဟင်းခါးလေး ချက်စားဖြစ်ပါတယ်။ 

မုန့်ဟင်းခါးတို့ ထုံးစံအတိုင်း ဆန်လှော်မှုန်နဲ့  မချက်ဘဲ  ဒီတစ်ခါတော့ ရွှေကြည်မှုန့်နဲ့  ချက်ထားတဲ့အတွက် မာမာပြင်ဆင်ပြီး ချက်ထားတဲ့ နည်းလေးကို မျှဝေပေးလိုက်ပါတယ်ရှင်။

ငါးပြုပ်ရန် ပါ၀င်ပစ္စည်းများ ( မိသားစု ၄ယောက်စာအတွက် )
  1. ငါးခူ - သုံးဆယ်သား
  2. ဆား - ထမင်းစားဇွန်း တစ်ဇွန်း (ငါးဆေးရန်)
  3. နနွင်းမှုန့် - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း သုံးပုံတစ်ပုံ
  4. ဆား - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်ဇွန်း (ငါးပြုပ်ရန်)
  5. ငါးငံပြာရည် - ထမင်စားးဇွန်း ငါးဇွန်း (ငါးပြုပ်ရန်)
  6. နနွင်းမှုန့် လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်ဝက် (ငါးပြုပ်ရန်)
  7. စပါးလင် - သုံးပင် (ငါးပြုပ်ရန်)
  8. ငရုတ်သီးအပွတောင့် - ငါးတောင့် (ငါးပြုပ်ရန်)
  9. ရေ - ၂ခွက် (မုန့်လုပ်ရာတွင် ချင်တွယ်သောခွက်) ငါးပြုပ်ရန်

ငါးပြုပ်ပုံ
  1. ငါးခူကို ဘေးဆူးတောင်များ ခုတ်ပြီး ဗိုက်ထဲမှ ကလီစာများ ထုတ်ပေးပါ
  2. ပြီးတာနဲ့ ဆား ထမင်းစားဇွန်း တစ်ဇွန်းထည့်ပြီး ပွတ်တိုက်ဆေးပေးပါ
  3. ငါးအရည်ခွံ တော်တော်လေး ဖြူလာတာနဲ့ ရေစင်အောင်ဆေးပေးပါ
  4. စပါးလင်ကို အပင်လိုက် ရေဆေးပြီး အထုံးလေးထုံးထားပါ
  5. ငရုတ်သီး အပွတောင့်ကို ရေဆေးထားပါ
  6. ဇောက်နက်သော အိုးတစ်လုံးထဲမှာ ရေဆေးထားသော ငါးခူ ငါးငံပြာရည် ဆား  နနွင်းမှုန့်  စပါးလင် ငရုတ်ပွတောင့်ထည့်ကာ ရေမြုပ်အောင်ထည့်ပြီး ပြုပ်ပေးပါ
  7. ငါးအသား နူလာတာနဲ့ အအေးခံပြီး အရိုးအသား သတ်သတ်စီ နွှင်ပေးပါ
  8. အရိုးနွှင်ပြီးတာနဲ့ ငါးအသားများကို ကျေသွားအောင် ချေထားပေးပါ
  9. အသားနွှင်ပြီးတာနဲ့ ငရုတ်ပွတောင့် ငါးအရိုးများနှင့် ထည့်ပြုပ်ထားသော စပါးလင်ချောင်းကို ကြေအောင်ထောင်းပြီး ရေအနည်းငယ်နှင့် အရည်ငင်ထားကာ ငါးပြုပ်ရည်ထဲမှာ ပြန်ရောပေးထာပါ။
ငါးဆီသတ်ရန် ပါဝင်ပစ္စည်းများ
  1. ငရုတ်သီး အရောင်တင်မှုန့် - ထမင်းစားဇွန်း တစ်ဇွန်း 
  2. ကြက်သွန်နီ - ခပ်ကြီးကြီး နှစ်လုံး 
  3. ကြက်သွန်ဖြူ - အမွှာကြီးကြီး ဆယ်မွှာ 
  4. ချင်း - နှစ်လက်မခန့် 
  5. စပါးလင် - အရင်းပိုင်း ငါးချောင်းခန့် 
  6. ဆီ - နှစ်ဆယ်သားခန့် 
  7. နနွင်းမှုန့် - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်ဇွန်း 
  8. ငါးငံပြာရည် - ထမင်းစားဇွန်း နှစ်ဇွန်း (ငါးဆီသတ်ရန်)
  9. ဆား - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်ဇွန်း ( ငါးဆီသတ်ရန်)

ငါးဆီသတ်ပုံ
  • ကြက်သွ န်ဖြူနှင့် ကြက်သွန်နီကို အခွံခွာပြီး ရေဆေးထားပါ
  • စပါးလင်ကို ရေဆေးပြီး ခပ်ပါးပါးလေးတွေ လှီးထားပါ
  • ချင်းကိုအခွံခွာပြီး ရေဆေးထားပါ
  • အားလုံးအဆင်သင့် ဖြစ်တာနဲ့ ငရုတ်ဆုံထဲမှာ ငရုတ်သီးအရောင်တင်မှုန့်နှင့်ရောပြီး ညက်နေအောင် ထောင်းပေးပါ
  • ငါးပြုပ်အရိုးထွင်ပြီးသားနှင့် ပါဝင်ပစ္စည်းများကို အဆင်သင့် ပြ င်ထားပါ
  • ဒယ်အိုးထဲမှာ ဆီနှင့်နနွင်းမှုန့်ထည့်ပြီး အပူပေးပါ
  • ဆီပူလာတာနဲ့ ငရုတ်သီးထောင်းပြီးသားကိုထည့်ပြီး ဆီသတ်ပေးပါ
  • ဆီသတ်နံ့ မွှေးလာတာနဲ့ အရိုးထွင်ပြီးသား ငါးအသား ငါးငံပြာရည်ကိုနှင့် ဆားတို့ကို ထည့်ပေးပါ
  • ငါးအသားကို အိုးမကပ်စေရန် မကြာမကြာ မွှေမွှေပေးပြီး ဆီသတ်ပေးပါ
  • ဆီသတ်ထားတာ ဆီပျံလာတာနဲ့ မီးပိတ်ပြီး မီးဖိုပေါ်က ဖယ်ပေးထားပါ။

ပဲပြုပ်ရန် ပါဝင်ပစ္စည်းများ
  1. ကုလားပဲဆံ - ထမင်းပေါင်းအိုး ဆန်ချင်ဗူး တစ်ဝက်
  2. ဆား - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်ဝက်
  3. နနွင်းမှုန့် - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း သုံးပုံတစ်ပုံ
ပဲပြုပ်ပုံ
  • ကုလားပဲဆံကို ရေလေးခါလောက် ဆေးပေးပါ
  • ရေဆေးပြီးတာနဲ့ ဇောက်နက်သော အနေတော် အိုးထဲကို ထည့်ပေးပါ
  • ပဲများကို ရေမြုပ်အောင် ထည့်ပေးပြီး ဆားနှင့်နနွင်းမှုန့်ထည့်ကာ ပဲများနူးအောင် ပြုပ်ပေးပါ
  • ပထမ တစ်ရည်နဲ့ ပဲမနူးသေးပါက ရေထပ်ထပ် ထည့်ပေးပြီး ပဲနူးတဲ့အထိ ပြုပ်ပေးပါ
  • ပဲများနူးပါက ဇကာတိုက်ပြီး ပဲများကျေတဲ့အထိ အနှစ်တိုက်ပေးထားပါ။
ရွှေကြည်မှုန့်လှော်ပုံ
  • ရွှေကြည်မှုန့် ထမင်းပေါင်းအိုး ဆန်ချင်ဗူး လေးဗူးကို ဒယ်အိုးထဲမှာ ထည့်ပြီး အပူပေးပါ
  • ရွှေကြည်မှုန့်များ အကျက်ညီစေရန် အဆက်မပြတ် မွှေမွှေပေးပါ
  • ရွှေကြည်မှုန့်များ တစ်အိုးလုံး ရွှေအိုရောင် သန်းလာပါက မီးဖိုပေါ်က ဖယ်ပေးပြီး အအေးခံထားပါ
  • ရွှေကြည်မှုန့်များ အေးသွားပါက မုန့်ဟင်းရည် ချက်ဖို့အတွက် လိုသလောက်ဘဲ သုံးပေးပါ
  • ကျန်နေတဲ့ ရွှေကြည်မှုန့်များ ကိုတော့ လေလုံပုလင်းထဲမှာ ထည့်ပြီးသိမ်းထားနိူင်ပါတယ်။
မြေပဲလှော်ထောင်းနည်း
  • မြေပဲ ထမင်းပေါင်းအိုး ဆန်ချင်ဗူး တစ်ဗူးစာကို ဒယ်အိုးထဲထည့်ပြီး အပူပေးပါ
  • အိုးပူလာတာနဲ့ မီးကိုအနေတော် လျှော့ပေးပြီး လှော်ပေးပါ
  • မြေပဲလှော်များ ကြွတ်လာတဲ့အထိ လှော်ပေးပြီး အအေးခံထားပါ
  • မြေပဲလှော်များ အေးသွားတာနဲ့ အခွံများ ချွတ်ပြီး ပြာထုတ်ပေးပါ
  • အခွံများ ပြောင်သွားတာနဲ့ ငရုတ်ဆုံထဲထည့်ပြီး မညက်တစ်ညက် ထောင်းထားပါ။
ဆီချက်ချက်ရန် ပါဝင်ပစ္စည်းများ
  1. ကြက်သွန်ဖြူ - အမွှာကြီးကြီး ၂၀မွှာ (ဆီချက်ချက်ရန်)
  2. ဆီ - မုန့်လုပ်ရာတွင် ချင်သောခွက် သုံးခွက်စာ (ဆီချက်ချက်ရန်)
  3. နနွင်းမှုန့် - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်ဝက် (ဆီချက်ချက်ရန်)
ဆီချက် ချက်နည်း
  1. ကြက်သွန်ဖြူကို အခွံခွာပြီး ရေဆေးကာ မညက်တစ်ညက် ထောင်းပေးပါ
  2. ဒယ်အိုးထဲမှာ ဆီနှင့်နနွင်းမှုန့်ထဲ့ပြီး အပူပေးပါ 
  3. ဆီပူလာတာနဲ့ မီးကိုအနေတော် လျှော့ပေးပြီး ကြက်သွန်ဖြူထောင်းကို ထဲ့ကြော်ပေးပါ
  4. ကြော်နေစဉ် အကျက်ညီစေရန် မွှေမွှေပေးပါ
  5. ကြက်သွန်အားလုံး ရွှေဝါရောင် သန်းလာတာနဲ့ ဆယ်ပြီးဆီစစ်ပေးကာ အအေးခံထားပေးပါ
  6. ဆီနှင့် ကြက်သွန်ကြော်များ အေးသွားပါက ပန်းကန်တစ်ခုထဲမှာ ရောပြီး ထဲ့ပေးထားပါ။
ငရုတ်ကောင်းလှော်ထောင်းနည်း
  • ငရုတ်ကောင်း ထမင်းပေါင်းအိုး ဆန်ချင်ဗူး တစ်ဗူးစာကို ဒယ်အိုးထဲထည့်ပြီး အပူပေးပါ
  • အိုးပူလာတာနဲ့ အကျက်ညီစေရန် မီးကိုအနေတော်လျှော့ပြီး လှော်ပေးပါ
  • ငရုတ်ကောင်းများ မွှေးနံ့ထွက်လာပြီး ကြွတ်ရွလာပါက မီးပိတ်ပြီး အအေးခံထားပါ
  • ငရုတ်ကောင်းများ အေးသွားပါက ကော်ဖီကြိတ်စက်လေးနှင့် ညက်နေအောင် ကြိတ်ပေးပါ
  • မုန့်ဟင်းရည် ချက်ရာမှာ လိုသလောက်ဘဲ အသုံးပြုပါ
  • ပို​နေသော ငရုတ်ကောင်းမှုန့်များကို လေလုံပုလင်းထဲထည့်ပြီး သိမ်းထားပေးပါ။

ငှက်ပျောအူလှီးရန် ပါဝင်ပစ္စည်းများ
  1. ငှက်ပျောအူ - တစ်ထွာသာသာလောက် (နုတဲ့နေရာကိုဘဲ သုံးပါ)
  2. နနွင်းမှုန့် - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း နှစ်ဇွန်း 
  3. ရေ - လိုသလောက် သုံးပါ

ငှက်ပျောအူလှီးပုံ

  • ဇလုံတစ်လုံးထဲမှာ ရေနှင့် နနွင်းမှုန့် လက်ဖက်ရည်ဇွန်း နှစ်ဇွန်းတို့ကိုထည့်ပြီး ဖျော်ထားပါ
  • ငှက်ပျောအူကို အဖတ်လေးတွေ ခွာပေးပြီး အကျောသင်ပေးပါ
  • အကျောသင်ပြီးတာနဲ့ မထူမပါးလေးတွေလှီးပြီး နနွင်းဖျော်ထားသော ဇလုံထဲမှာထည့်ပြီး စိမ်ထားပါ

ဟင်းရည်ချက်ရန် ပါဝင်ပစ္စည်းများ
  1. ကြက်သွန်နီ - အလုံးသေး ၁၀လုံး
  2. မြေပဲလှော် ထောင်းပြီးသား - ထမင်းပေါင်းအိုး ဆန်ချင်ဗူး တစ်ဗူးစာ
  3. ရွှေကြည်မှုန့် - ထမင်းပေါင်းအိုး ဆန်ချင်ဗူး တစ်ဗူးစာသာသာ
  4. ပဲအနှစ်တိုက်ပြီးသား - ထမင်းပေါင်းအိုး ဆန်ချင်ဗူး တစ်ဗူးစာသာသာ
  5. ငှက်ပျောအူ - မိမိနှစ်သက်သလောက် (သို့)
  6. ကြာစွယ် - မိမိနှစ်သက်သလောက်
  7. ကြက်ဥ (သို့) ဘဲဥ - သုံးလုံး (လှီးပြီးထည့်ရန်)
  8. ကြက်ဥ သို့ (ဘဲဥ) - ငါးလုံး (အိုးဘဲဥလုပ်ရန်)
  9. ဆား - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်ဇွန်းခွဲ(ဟင်းရည်ထဲထည့်ရန်)
  10. ငါးငံပြာရည်- ထမင်းစားဇွန်း ခြောက်ဇွန်း
  11. အချိုမှုန့် - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်ဇွန်း
  12. ငရုတ်ကောင်းမှုန့် - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း သုံးဇွန်း
  13. ရေ - ၂၀ခွက် (မုန့်လုပ်ရာတွင် ချင်တွယ်သောခွက်) ဟင်းရည်ချက်ရန်
ဟင်းရည်အိုးတည်ပုံ
  1. မုန့်ဟင်းရည်ချက်ရန် ပါဝင်ပစ္စည်းများကို အဆင်သင့် ပြင်ထားပါ
  2. ရွှေကြည်မှုန့်ကို ရေနှင့်ဖျော်ထားပါ
  3. ဆား အချိုမှုန့် ငရုတ်ကောင်းမှုန့်နှင့် ငါးငံပြာရည်ကိုတို့ ပြင်ထားပါ
  4. ကြက်သွန်နီ အလုံးသေးများကို အခွံခွာပြီး ရေဆေးထားပါ
  5. ငှက်ပျောအူကို အကြောသင်ပြီး ခပ်ပါးပါးလှီးကာ နနွင်းရည်မှာ စိမ်ထားပါ
  6. ကြက်ဥများကို ကျက်အောင်ပြုပ်ပြီး အခွံခွာထားပါ
  7. ကြက်ဥ သုံးလုံးကို ခပ်ပါးပါး လှီးထားပါ
  8. ကြက်ဥငါးလုံးကို အခွံခွာပြီး အလုံးလိုက်ထားပါ
  9. အားလုံးအဆင်သင့် ဖြစ်တာနဲ့ ဇောက်နက်သော အိုးတစ်လုံးထဲမှာ ငါးပြုပ်ရည် မြေပဲလှော်ထောင်း ပဲအနှစ် ရေ ဆား ငါးငံပြာရည် အချိုမှုန့် ကြက်ဥအလုံးလိုက်နှင့် ဆီသတ်ထားသော ငါးအသားတို့ကို ထဲ့ပေးပြီး မီးဖိုပေါ်တင်ပြီး တည်ပေးပါ
  10. ဟင်းရည်အိုး ပွက်ပွက်ဆူလာပါက ရေဖျော်ထားသော ရွှေကြည်မှုန့် အရည်ဖျော် ငှက်ပျောအူနှင့် ကြက်သွန်နီတို့ကို ထည့်ပေးပြီး ဆက်တည်ပေးပါ
  11. ရွှေကြည်မှုန့်များ အိုးမကပ်စေရန် မကြာမကြာ မွှေမွှေပေးပါ
  12. ငှက်ပျောအူများ နူးလာပါက လှီးထားသော ကြက်ဥများနှင့် ငရုတ်ကောင်းမှုန့်တို့ကို ထည့်ပေးပါ
  13. ပြီးတာနဲ့ အရသာမြည်းပြီး မိမိစိတ်ကြိုက် အပေါ့အငံ အရသာ ရလာအောင် ပြင်ပေးပါ
  14. အရသာ ပြင်ပေးပြီးတာနဲ့ မီးကိုပိတ်လိုက်ပြီး လက်ကျန်မီးအပူရှိန်နှင့် မီးဖိုပေါ်မှာ တင်ထားပေးပါ။
  15. ငှက်ပျောအူ မရှိပါက ကြာစွယ်ထည့်ပြီး ချက်နိူင်သလို ထဲ့မချက်လဲ ရပါတယ်။

မုန့်ပွဲပြင်ရန် ပါဝင်ပစ္စည်းများ
  1. မုန့်ဖတ် - တစ်ကီလိုခွဲ
  2. အကြော်စုံ - မိမိနှစ်သက်သလောက်
  3. နံနံပင် - မိမိနှစ်သက်သလောက်
  4. ပူစီနံ - မိမိနှစ်သက်သလောက်
  5. ကြက်သွန်ဖြူ ဆီချက်ဖတ် - မိမိနှစ်သက်သလောက်
  6. ငရုတ်သီး အလှော်မှုန့် - မိမိနှစ်သက်သလောက်
  7. သံပုရာသီး - မိမိနှစ်သက်သလောက်
မုန့်ပွဲပြင်ဆင်ပုံ
  1. မုန့်ဖတ်နှင့် ဟင်းရည်တို့ကို ပြင်ထားပါ
  2. နံနံပင်ကို ရေဆေးပြီး အနေတော် လှီးထားပေးပါ
  3. ပူစီနံကို ရေဆေးထားပါ
  4. မိမိနှစ်သက်ရာ အကြော်တို့ကို ပြင်ထားပေးပါ
  5. ကြက်သွန်ဖြူဆီချက်နှင့် ငရုတ်သီးအလှော်မှုန့်တို့ကို ပြင်ထားပါ
  6. အားလုံးအဆင်သင့် ဖြစ်တာနဲ့ ပန်းကန်တစ်ခုထဲမှာ မုန့်ဖတ်နှင့်အတူ မိမိနှစ်သက်ရာ အသီးအရွက်နှင့် အကြော်တို့ကို အနည်းငယ်စီ ထဲ့ပေးပါ
  7.  မုန့်ဟင်းရည်ဆမ်းကာ အိုးကြက်ဥတစ်လုံး ထည့်ပေးပြီးပါက မုန့်ဟင်းခါး ဟင်းရည်မွှေးမွှေးလေးကို မိမိနှစ်သက်သလို ပြင်ဆင်ပြီး စားသုံးနိူင်ပါပြီ။
မှတ်ချက် ။ ။ အငံအရသာကိုတော့ မိမိတို့စိတ်ကြိုက် ထဲ့ပေးနိူင်ပါတယ် မာမာကတော့ အငံအရသာ ခပ်ပေါ့ပေါ့ စားတဲ့အတွက် အငံအရသာကို လျှော့ပေးပြီး ချက်ထားပါတယ်။
 

No comments:

Post a Comment