Friday, 20 August 2021

ကောက်ညှင်းငချိတ် လှော်စာ

 







ဒီနေ့တော့ ကောက်ညှင်းငချိတ်ကိုပေါင်းပြီး လှော်စာလေးတွေ လုပ်ထားတာ ရလာပါပြီ ဒါကြောင့်မို့လို့ မာမာပြင်ဆင်ပြီး လုပ်ထားတဲ့ လှောါစာလုပ်နည်းလေးကို မျှဝေပေးလိုက်ပါတယ်ရှင်။


ပါ၀င်ပစ္စည်းများ

  1. ကောက်ညှင်းငချိတ်ဆန် - ထမင်းပေါင်းအိုး ဆန်ချင်ဗူး သုံးဗူး
  2. လှော်စာဆေးလုံး - 22 g တစ်လုံး (dried yeast ball)
  3. ပေါင်းအိုး - တစ်လုံး
  4. လှော်စာဖောက်ရန်ဇလုံသန့်သန့် - တစ်လုံး
  5. လက်သုတ်ပုဝါ - ခပ်ထူထူ တစ်ထည်
  6. Glad wrap - လိုသလောက် သုံးပေးရန်


ပြင်ဆင်ပုံ

  • လှော်စာဖောက်ရန် လိုအပ်တာတွေကို အဆင်သင့် ပြင်ထားပေးပါ
  • ကောက်ညှင်းဆန်ကို ရေဆေးပြီး ရေနှစ်နာရီလောက် စိမ်ပေးကာ ရေစစ်ထားပါ
  • ရေစစ်ထားသော ကောက်ညှင်းဆန်ကို ဇကာပေါ်မှာ ပိတ်စသန့်သန့် တစ်ခုခင်းပြီး ထည့်ပေးပါ
  • ပြီးတာနဲ့ ပေါင်းအိုးအောက်ခံအိုးထဲကို အောက်ခံခုံ ထိတယ်ဆိုရုံလေး ရေထည့်ပေးပါ
  • ခုံအပေါ်ကို ကောက်ညှင်းဆန် ထည့်ထားသော ဇကာကို တင်ပေးပါ
  • ကောက်ညှင်းဆန်များ အကျက်ညီစေရန် ပိတ်စကို အုပ်ပေးပါ
  • ပြီးတာနဲ့ ပေါင်းအိုးအဖုံးကို လေလုံအောင် ပိတ်ပေးပြီး steam ခလုတ်ကို နှိပ်ပေးပါ
  • နာရီခလုတ်ကိုနှိပ်ပြီး မိနစ်နှစ်ဆယ် ချိန်ပေးကာ စတင်ပြီး ပေါင်းပေးပါ
  • ပေါင်းချိန်ပြည့်တာနဲ့ အိုးထဲမှ လေများကုန်အောင် ထုတ်ပေးပြီးမှ အိုးအဖုံးကို ဖွင့်ပေးပါ
  • ကောက်ညှင်းပေါင်း ဇကာကို အပြင်ထုတ်ပေးပြီး ကောက်ညှင်းများကို ဇလုံထဲ ထည့်ပြီး အအေးခံထားပါ
  • လှော်စာဆေးလုံးကို ညက်ပြီးမှုန့်နေအောင် ထောင်းထားပါ
  • ကောက်ညှင်းဆန်များ အေးသွားတာနဲ့  ထောင်းထားသော လှော်စာဆေးမှုန့်များကို ဖြန့်ထည့်ပေးပါ
  • ပြီးတာနဲ့ ဇွန်းသန့်သန့်ဖြင့် သမအောင် မွှေပေးပါ
  • လှော်စာဖောက်မည့် ဇလုံကို သန့်နေအောင် ဆေးပေးပြီး အခြောက်ခံထားပါ
  • အခြောက်ခံထားသော ဇလုံထဲကို ကောက်ညှင်းများ ထည့်ပေးပြီး အလယ်မှာ အပေါက်လေး ဖောက်ပေးပါ
  • ပြီးတာနဲ့ ဆေးမှုန့် နယ်ထားသော ဇလုံကို ရေ ထမင်းစားဇွန်း နှစ်ဇွန်းလောက်နှင့် ကျင်းပေးပြီး ကောက်ညှင်းအပေါ်မှာ ဖြန့်ပြီးထည့်ပေးပါ
  • ပြီးတာနဲ့ လေလုံစေရန် glad wrap ဖြင့် လုံနေအောင် အုပ်ပေးပါ
  • ထိုအပေါ်ကမှ အဖုံးတစ်ခု ထပ်အုပ်ပေးပြီး လက်သုတ်ပုဝါ ထူထူလေး ထပ်အုပ်ပေးပါ
  • ရာသီဥတုအပေါ် မူတည်ပြီး လှော်စာအချဉ်ဖောက်တဲ့ရက် ရက်အတိုးအလျှော့ ရှိနိူင်ပေမဲ့ ပုံမှန်အပူချိန်ဆိုရင် နှစ်ရက်လောက်နေရင် ကစော်ဖောက်လာပါပြီ
  • လှော်စာထည့်ထားသော ဇလုံအဖုံးကို ဖွင့်လိုက်တာနဲ့ လှော်စာနံ့သင်းသင်းလေး ရပြီဆိုရင် စားဖို့ပြင်နိူင်ပါပြီ။
  • မိမိစားလို့ ပိုနေသော လှော်စာကို ရေခဲသေတ္တာထဲမှာ ၅ရက်လောက်အထိ ထားပြီး စားနိူင်ပါတယ်။
  • လှော်စာလုပ်ရာမှာ အသုံးပြုသော ပစ္စည်းများ လက်နှင့် လှော်စာထည့်မည့် ဇလုံတို့မှာ သန့်ပြန့်သော ပစ္စည်းများ ဖြစ်ရပါမယ်ရှင်။

No comments:

Post a Comment