Thursday, 11 June 2020

ကြက်သားပေါင်း





ဒီေန႔ေတာ႔ ေျပာင္းဖူးၾကက္သားေလး ရလာတာနဲ႔ ၾကက္ေပါင္းေလး လုပ္ျဖစ္ပါတယ္ ဒီၾကက္သားေလးက ျမန္မာျပည္က ဗမာၾကက္သားလို အသားက မာတင္းတင္းေလးနဲ႔ အဆီက နည္းပါတယ္ အရသာကလဲ ေပါင္းျပီးတဲ႔အခါမွာ ေမႊးေနတဲ႔အတြက္ မာမာျပင္ဆင္ျပီး ေပါင္းထားတဲ႔ နည္းေလးကို မ်ွေဝေပးလိုက္ပါတယ္ရွင္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
  1. ၾကက္သား - 400 g
  2. ဟင္းခတ္မႈန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္
  3. ခ်င္း - လက္တစ္ဆစ္ခန္႔
  4. ၾကက္သြန္ျဖဴ  - အမႊာၾကီးၾကီး သံုးမႊာ
  5. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံု

ျပင္ဆင္ပံု
  • ၾကက္သား အသားတုံးမ်ားကို ေရစင္ေအာင္ေဆးၿပီး ဟင္းခတ္မႈန္႔ ႏွင္႔ ဆားတို႕ထဲ႔ကာ နယ္ထားပါ 
  • ခ်င္းကို အခြံခြာကာ ေရေဆးျပီး ခပ္ပါးပါးေလးေတြ လွီးေပးထားပါ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ ကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးထားပါ
  • အပူခံနိုင္ျပီး ေပါင္းအိုးထဲမွာ ဝင္ဆန္႔ႏိူင္မည္႔ ပန္းကန္လံုးထဲမွာ အရသာ နယ္ထားေသာ ၾကက္သား ၾကက္သြန္ျဖဴ ႏွင္႔ ခ်င္းတို႕ကို ထည့္ေပးပါ 
  • ေပါင္းအိုးထဲမွာ  ေရထည့္ျပီး ေအာက္ခံခံုအခင္းကို ထည္႔ေပးပါ
  • ထိုေအာက္ခံခံုေပၚမွာ ၾကက္သားပန္းကန္ကို တင္ေပးပါ
  • ေပါင္းမည့္အိုး ေအာက္ေျခမွေရမ်ား ပြက္ပြက္ဆူလာစဥ္ ၾကက္သားပန္းကန္ထဲ မ၀င္ေစရန္ ၾကက္သားေပါင္းမည့္ ပန္ကန္လံုးေအာက္မွ သံဇကာခံုေလး ျမဳပ္ရံုေရထည္႔ေပးပါ
  • ျပီးလ်ွင္ အိုးကို အဖံုးဖံုးျပီး ေပါင္းမည္႔ခလုပ္ကိုႏွိပ္ကာ မိနစ္ႏွစ္ဆယ္ႏွင္႔ အရင္ဆံုး ၾကက္သားႏူးအိလာတဲ့အထိ ေပါင္းေပးပါ
  • ၾကက္သားေပါင္းခ်ိန္ မိနစ္ႏွစ္ဆယ္ျပည္႔ပါက ေပါင္းအိုးထဲမွ ေလကိုကုန္ေအာင္ ထုတ္ေပးျပီးမွ အိုးအဖံုးကို ဖြင္႔ေပးပါ
  • ၾကက္သားေပါင္းေနစဥ္ ေပါင္းဇကာ ေအာက္မွာ ထည္႔ထားတဲ႔ ေရမွာ ခမ္းတတ္တဲ့အတြက္ သတိထားျပီး ၾကည္႔ေပးကာ နည္းေနပါက ထပ္ျဖည့္ေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႔ အရိုးထဲမွ ေသြးစမ်ား က်က္သြားေစရန္ ေနာက္ထပ္ငါးမိနစ္ ထပ္ေပါင္းေပးပါ
  • ေပါင္းခ်ိန္ ငါးမိနစ္ျပည္႔တာနဲ႔ ပထမနည္းအတိုင္း အိုးထဲမွ ေလကုန္ေအာင္ ထုတ္ျပီးမွ အိုးအဖံုးကို ဖြင္႔ေပးပါ
  • ၾကက္သားစေပါင္းကာစက ပန္းကန္လံုးထဲမွာ ေရမထည့္ထားေသာ္လဲ ၾကက္သားေပါင္းစဥ္ ထြက္လာတဲ့ အရည္မ်ား ပန္းကန္လံုးထဲမွာ ျပည့္လာပါလိမ့္မယ္
  • ထို ၾကက္သားေပါင္း ပန္းကန္ထဲမွ ၾကက္ေပါင္းရည္မ်ားကို ဟင္းခ်ဳိရည္ ျပင္ဆင္ရာမွ ငရုတ္ေကာင္းမွဳန္႔ခပ္ျပီး ျပင္ဆင္ေပးႏိူင္ပါျပီ။

No comments:

Post a Comment