Monday 30 September 2019

ကြက်သား ထမင်းကြော်












မနက္ေစာေစာ အစာခံတဲ႔ ထမင္းေၾကာ္ေလး စားရရင္ စိတ္ေက်နပ္မွဳ  ရတာေလးက ဘာနဲ႔မွလဲလို႔ မရပါဘူး မာမာကေတာ႔ ထမင္းေၾကာ္ စားျပီးရင္ ေန႔တစ္ဝက္ေလာက္အထိ ဗိုက္ဆာတာကို ခံေစတဲ႔အတြက္ အရမ္းကိုဘဲ သေဘာက်ပါတယ္။


ဒါေၾကာင္႔မို႔လို႔ ဒီေန႔ေတာ႔ ၾကက္သားစင္းေကာေလးနဲ႔ အသီးအရြက္ေတြေရာကာ ထမင္းေၾကာ္ ေၾကာ္ျဖစ္သြားလို႔ မာမာျပင္ဆင္တဲ႔ နည္းေလးကို မ်ွေဝေပးလိုက္ပါတယ္ရွင္။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား

  1. Basmati Rice ဆန္ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ႏွစ္ဗူး
  2. ေရ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ေလးဗူး
  3. ၾကက္ရင္ပံုသား - 100 g
  4. ငါးငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္၀က္
  5. အရသာမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္သာသာ
  6. င႐ုတ္ေကာင္းမႈန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံု
  7. ပဲငံျပာရည္အပ်စ္ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း 
  8. ပဲငံျပာရည္အၾကည္ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
  9. ၾကက္သြန္ျဖဴ  - အမႊာႀကီးႀကီး ႏွစ္မႊာ
  10. မံုလာဥနီ - အေနေတာ္ တစ္ဥ
  11. ေဂၚဖီ - တစ္စိတ္
  12. ပဲေတာင့္ရွည္ - သံုးေတာင့္ 
  13. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ဝက္
  14. ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ငါးဇြန္း
ျပင္ဆင္ပံု
  1. ဆန္ကိုေရႏွစ္ထပ္ေဆးျပီး  ေပါင္းအိုးထဲထည္႔ကာ ေရထည္႔ေပးျပီး ေပါင္းအိုးခလုတ္ကို ႏွိပ္ေပးပါ
  2. ခလုတ္တက္ျပီး ထမင္းက်က္တာနဲ႔ အေအးခံထားျပီး ထမင္းမ်ားကို ဖြထားပါ
  3. ၾကက္သားကို ေရေဆးျပီး ခပ္ႏုတ္ႏုတ္ေလးေတြ လွီးထားပါ
  4. ၾကက္သြန္ျဖဴ ကို အခြံခြာျပီ ေရေဆးကာ ဓါးျပားရိုက္ျပီး ခပ္ႏုတ္ႏုတ္ လွီးထားပါ
  5. ပဲေတာင့္႐ွည္ကို ေရေဆးျပီး ခပ္ပါးပါး လွီးထားပါ
  6. မံုလာဥနီကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ လက္တစ္ဆစ္ေလာက္ေလးေတြ လွီးထားပါ
  7. ေဂၚဖီကို ေရေဆးျပီး လက္တစ္လံုးေလာက္ေလးေတြ လွီးထားပါ
ေၾကာ္ရန္ျပင္ဆင္ပံု
  • ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား အားလံုးကို အဆင္သင့္ ျပင္ထားေပးပါ
  • အားလုံး အဆင္သင့္ ျဖစ္ျပီဆိုတာနဲ႕ ထမင္းေၾကာ္ပါမယ္
  • ထမင္းမေၾကာ္ခင္ အေအးခံထားေသာ ထမင္းကို ပဲငံျပာရည္အေနာက္ ပဲငံျပာရည္အၾကည္ႏွင္႔ ငရုတ္ေကာင္းမွဳန္႔တို႔ထည္႔ကာ အရသာ နယ္ထားေပးပါ
  • ဒယ္အိုး တစ္လုံးကို အပူေပးျပီး ဆီကိုထည့္ကာ အပူေပးလိုက္ပါ
  • ဆီပူလာတာနဲ႔ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ထည္႔ေၾကာ္ေပးပါ 
  • ၾကက္သြန္ျဖဴနံ႔ ေမႊးလာတာနဲ႔ စင္းထားေသာ  ၾကက္သားကို ထည္႔ေၾကာ္ေပးပါ
  • ၾကက္သားအသားမ်ား မာလာပါက ေရအနည္းငယ္ထည္႔ျပီး ထည္႔ေၾကာ္ေပးပါ
  • ၾကက္သားထဲမွ ေရခမ္းလာတာနဲ႔ ပဲသီး မံုလာဥနီႏွင္႔ ေဂၚဖီတို႔ ထည္႔ေၾကာ္ေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႔ ဆားႏွင္႔ အရသာမွဳန္႔ထဲ႔ျပီး ႏွစ္မိနစ္ေလာက္ ေမႊေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႔ အရသာ နယ္ထားေသာ ထမင္းကိုထည့္ၿပီး အရသာ သမေအာင္ ေၾကာ္ေပးပါ 
  • အရသာ သမသြားတာနဲ႔ အရသာျမည္းျပီး မိမိႏွစ္သက္တဲ႔ အရသာ ရလာေအာင္ လိုသလို ျပင္ေပးပါ
  • မိမိစိတ္ၾကိဳက္ အရသာ ရျပီဆိုတာနဲ႕ၾကက္သား ထမင္းေၾကာ္ကို ပန္းကန္လုံး တစ္ခုမွာ ဖိထည့္ေပးပါ
  • ထမင္းေၾကာ္ပြဲ ျပင္ဆင္ရန္ ပန္းကန္ျပား တစ္ခ်ပ္ေပၚမွာ ၾကက္သားထမင္းေၾကာ္ကို ေမွာက္တင္ေပးျပီး မိမိႏွစ္သက္သလို ျပင္ဆင္ေပးႏိူင္ပါျပီ။
မွတ္ခ်က္။။ အရသာမွဳန္႔ သံုးၾကတဲ႔အခါ ၾကက္သားမွဳန္႔ အခ်ဳိမွဳန္႔ အသီးအရြက္ အရသာမွဳန္႔ မိမိႏွစ္သက္ရာ အရသာမွဳန္႔မ်ားကို အစားထိုးျပီး သံုးေပးပါ။

No comments:

Post a Comment