Wednesday, 21 February 2018

ငါးဆားနယ္​​ေၾကာ္​ စပ္စပ္ေလး


အခုရက္ထဲ မာမာခရီးသြားေနတာနဲ႔ အိမ္ခ်က္ဟင္းေလးေတြ မတင္ျဖစ္တာ ၾကာသြားခဲ႔ပါတယ္ ဒီေန႔ေတာ႔ ခရီးကလဲပန္းလာ ဘိုစာေတြနဲ႔ နပန္းလံုးရတာ မႏွစ္သက္ဘဲ ျမိဳျမိဳခ်ေနရတာ ရက္ကၾကာလာေတာ႔ ထမင္းကိုဘဲ အားရပါးရပါးရ စားခ်င္လာတာနဲ႔ ခရီးမသြားခင္ ထည္႔ထားခဲ႔တဲ႔ ငါးဆာနယ္ကို ခပ္စပ္စပ္ေလး ေၾကာ္ကာ ျပင္ဆင္ပံုေလးကို မ်ွေဝေပးလိုက္ပါတယ္။









အခုရက္ထဲ မာမာခရီးသြားေနတာနဲ႔ အိမ္ခ်က္ဟင္းေလးေတြ မတင္ျဖစ္တာ ၾကာသြားခဲ႔ပါတယ္ ဒီေန႔ေတာ႔ ခရီးကလဲပန္းလာ ဘိုစာေတြနဲ႔ နပန္းလံုးရတာ မႏွစ္သက္ဘဲ ျမိဳျမိဳခ်ေနရတာ ရက္ကၾကာလာေတာ႔ ထမင္းကိုဘဲ အားရပါးရပါးရ စားခ်င္လာတာနဲ႔ ခရီးမသြားခင္ ထည္႔ထားခဲ႔တဲ႔ ငါးဆာနယ္ကို ခပ္စပ္စပ္ေလး ေၾကာ္ကာ ျပင္ဆင္ပံုေလးကို မ်ွေဝေပးလိုက္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  • ဘာဆာငါး - 1000g
  • ဆီ - စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ဇြန္း
  • င႐ုတ္သီး လံုးျခမ္းကြဲ - ထမင္းစားဇြန္းေမာက္ေမာက္ ၃ဇြန္း
  • နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတပံု
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး ၇မႊာ
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း (ငရုတ္သီးေၾကာ္ထဲ ထည္႔ရန္)
  • ဟင္းခ်ဳိမွဳန္႕- လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္
  • ဆားၾကမ္း - ထမင္းစားဇြန္းေမာက္ေမာက္ ၃ဇြန္း (ငါးနယ္ရန္)

ငါးပိေကာင္လုပ္ရန္

  1. ႏွစ္သက္ရာငါး တကီလိုကို အေကာင္လိုက္သို႕မဟုတ္ အေနေတာ္ပိုင္းေပးပါ
  2. မာမာကေတာ႔ ဘာဆာငါးကိုဘဲ သံုးထားပါတယ္
  3. ငါးႏွင့္ဆားတို႕ကို ဇလံုက်ယ္က်ယ္ထဲ ထဲ့ျပီး ႏွံ႕ေအာင္ေမႊေပးပါ
  4. သန္႔ျပန္႔ေသာ ပလစတစ္အိတ္ထဲကို ဆားနယ္ထားေသာ ငါးမ်ားကို စီျပီးထဲ့ေပးပါ
  5. ငါးထဲ့ထားေသာ ပလပ္စတစ္အိတ္ကို လံုေနေအာင္ပိတ္ျပီး အေပၚမွ အေလးတစ္ခုခုနဲ႕ ဖိထားပါ
  6. ဖိထားေသာ ငါးထဲမွ ဆားရည္မ်ား အျပင္သို႕ က်မလာေစရန္ ေအာက္မွ ဇလံုတခု ခံေပးထားပါ
  7. အိမ္တြင္းမွာ႐ွိတဲ့ အခန္းအပူခ်ိိန္နဲ႕ဘဲ ထားထားပါ
  8. ၂ရက္ ၃ရက္အတြင္း ထားလိုက္ရင္ မာတင္းေနေသာ ငါးဆားနယ္ ရပါျပီ

ေၾကာ္ရန္အတြက္

  1. ငါးကိုဆားအငံ ေပါ့ေစရန္ ေရအနည္းဆံုး ၅ထပ္ေလာက္ ေဆးေပးပါ
  2. အငံေတာ္ေတာ္ေလး အငံေပါ့ေစခ်င္ရင္ေတာ့ ဆန္ေဆးေရမွာ ၁၀မိနစ္ေလာက္ စိမ္ျပီးမွေဆးေပးပါ
  3. ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာျပီး မညက္တညက္ ေထာင္းေပးပါ
  4. ငရုတ္သီးမွဳန္႔ကို ျပင္ထားပါ
  5. ဒယ္အိုးထဲ ဆီထည္႔ျပီး ဆီကိုမီးအေနေတာ္ေလာက္နဲ႕အပူေပးပါ
  6. ဆီပူလာပါက နႏြင္းမွဳန္႕အနည္းငယ္ ထဲ့ေပးပါ
  7. ငါးဆားနယ္ကို အိုးဆန္႔သေလာက္ ထဲ့ေၾကာ္ေပးျပီး ႏွစ္ဖက္လံုးက်က္ရင္ ဆယ္ျပီးဆီစစ္ထားပါ
  8. ေၾကာ္ျပီးလို႕ပိုေသာ ဆီထဲသို႕ င႐ုတ္သီးေတာင့္ကို ညိဳေရာင္သန္းလာတဲ့ထိ ေၾကာ္ျပီး ဆယ္ထားပါ
  9. ဆီမ်ားေနရင္ နည္းနည္းဖယ္ျပီး မီးကိုထပ္ျပီးေလ်ွာ႔ေပးကာ မညက္တညက္ေထာင္းထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴကို အ၀ါေရာင္သန္းလာေအာင္ ေၾကာ္လိုက္ပါ
  10. ၾကက္သြန္ျဖဴေၾကာ္ နဲနဲေလး ၀ါလာတာနဲ႕ မီးပိတ္လိုက္ပါ
  11. လက္က်န္အပူရွိန္နဲ႔ဘဲ ငရူတ္သီး လံုးျခမ္းကြဲကို ထဲ့ေမႊပါ
  12. ျပီးတာနဲ႔ င႐ုတ္သီးေၾကာ္ထဲကို ဆားႏွင္႕ဟင္းခ်ဳိမွဳန္႕ကို ထဲ့ျပီးေၾကာ္ေပးပါ
  13. ေၾကာ္ခ်ိန္ခနအတြင္း င႐ုတ္သီးအေရာင္ေျပာင္းသြားတာနဲ႕ အိုးကိုမီးဖိုေပၚကခ်ကာ ေၾကာ္ထားတဲ့ ငါးပိေကာင္ေၾကာ္ကို အိုးထဲမွာဘဲ ထဲ့ေမႊေပးပါ
  14. ေမႊျပီးတာနဲ႕ ပန္းကန္ထဲကို ေျပာင္းထဲ့ေပးပါ 
  15. ထမင္းမိန္ေစတဲ့ ငါးဆားနယ္ေၾကာ္ ရပါျပီ။

No comments:

Post a Comment