Sunday 4 February 2018

ဗုံလုံသီးကြော်ချက်





ဒီေန႔ေတာ႔ မာမာ႔အိမ္မွာ စိုက္ထားတဲ႔ ျခံထြက္ ဗံုလံုသီးေလးေတြခူးကာ အရည္ေသာက္ဆမ္းေလး လြယ္ကူျမန္ဆန္စြာ ခ်က္မိတာမို႔လို႔ မာမာခ်က္တဲ႔ ဟင္းရည္ေသာက္ဆမ္း ခ်က္နည္းေလးကို မ်ွေဝေပးလိုက္ပါတယ္ရွင္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. ဗံုလံုသီး - ခပ္ႀကီးႀကီး ႏွစ္ေတာင္႔
  2. ၾကက္ေပါင္ - တစ္ခု
  3. ဓါးျပား႐ိုက္ထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ  - အမႊာႀကီးႀကီး ၂မႊာ
  4. ခပ္ပါးပါးလွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ တစ္ျခမ္း
  5. င႐ုတ္ေကာင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္
  6. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္
  7. အရသာမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္
  8. ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း
  9. နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပံုတစ္ပံု

ၾကက္သားျပဳပ္ရန္

  1. ၾကက္ေပါင္
  2. ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံု
  3. အရသာမွဳန္႕ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္
  4. ၾကက္သားကို အရသာနယ္ျပီး ေရျမဳပ္ေအာင္ထည္႔ေပးျပီး ေရခမ္းတဲ႔အထိ ျပဳပ္ေပးပါ
  5. ေရခမ္းတာနဲ႔ အသားထြင္ေပးထားပါ
ျပင္ဆင္ပံု

  • ဗံုလံုသီးကို အေပၚယံ အျဖဴေရာင္ အေမွးအခြံမ်ားခြာျပီး အေနေတာ္ ပိုင္းျဖတ္ကာ ထက္ဝက္ျခမ္းေပးပါ
  • အထဲမွ ရင္႔ေနေသာ အေစ႔မ်ားႏွင္႔ မလိုေသာ အမ်ွင္မ်ား ဖယ္ေပးကာ ပံုပါအတိုင္း လွီးထားပါ
  • အေစ႔မ်ား ႏုေနေသးရင္ေတာ႔ မဖယ္ဘဲ ဒီအတိုင္း လွီးေပးပါ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ ကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းထားပါ
  • ၾကက္သြန္နီကိုအခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ခပ္ပါးပါး လွီးထားပါ 
  • ၾကက္သားျပဳပ္ကို ျပင္ထားေပးပါ
  • အိုးတစ္လံုးထဲမွာ ဆီကိုထည္႔ျပီး နႏြင္းမွဳန္႔ထည္႔ကာ အပူေပးပါ
  • ဆီပူလာတာနဲ႔  ၾကက္သြန္ျဖဴ ႏွင္႔ ၾကက္သြန္နီကို ေပ်ာ႔သြားတယ္ ဆိုရံုေလး ေၾကာ္လိုက္ပါ
  • ျပီးတာနဲ႔ ျပဳပ္ထားေသာ ၾကက္သားကို ထည္႔ေမႊပါ
  • အားလံုးသမသြားျပီ ဆိုတာနဲ႔ လွီးထားေသာ ဗံုလံုသီး ဆား အရသာမွဳန္႕ႏွင့္ ေရအနည္းငယ္တို႕ကိုထည့္ကာ ဟင္းလံုးမိေအာင္ တည္ေပးပါ
  • လံုးေရပြက္ပြက္ဆူလာျပီး ၂မိနစ္ေလာက္ ေနတာနဲ႕ အထက္ေအာက္ သမေအာင္ေမႊကာ မိမိႏွစ္သက္သေလာက္ ေရကို ထည့္ျပီး ၃မိနစ္ေလာက္ အဖံုးမအုပ္ဘဲ တည္ေပးထားပါ
  • ဟင္းရည္ဆူလာပါက အရသာျမည္းျပီး လိုသလိုျပင္ကာ ဗံုလံုသီးေၾကာ္ခ်က္ ခ်ဳိခ်ဳိေလးကို ဟင္းပြဲျပင္ေပးပါ။

No comments:

Post a Comment