Thursday, 31 August 2017

ဗယာေၾကာ္ စိမ္႔စိမ္႔ေလး









သမီးငယ္က ဗယာေၾကာ္ မစားရတာ ၾကာေနျပီဆိုေတာ႔ ဗယာေၾကာ္ ေၾကာ္ေပးျဖစ္တာမို႔လို႔ ဒီေန႔ေၾကာ္ျဖစ္တဲ႔နည္းေလး မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္၊၊

ပါ၀င္ပစၥည္း

  • ကုလားပဲျခမ္း - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ၃ဗူး
  • ခပ္ေသးေသး အတံုးေလးမ်ားရေအာင္ လွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီ - ထမင္းစားဇြန္းေမာက္ေမာက္ ၁၅ဇြန္း
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး ၈မႊာ
  • ခပ္ၾကမ္းၾကမ္း လွီးထားေသာ ပ်ဥ္းေတာ္သိမ္း႐ြက္ - ထမင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္းေမာက္ေမာက္ 
  • ခပ္ေသးေသး လွီးထားေသာ င႐ုတ္သီးစိမ္း - ၁၀ေတာင့္ (အစပ္ႀကိဳက္ပါက ပိုထည့္ေပးပါ)(သို႔)
  • ငရုတ္သီး အေျခာက္ေတာင္႔ - စားႏိူင္သေလာက္
  • ဆန္အစိမ္းမွဳန္႕ - ထမင္းစားဇြန္းေမာက္ေမာက္ ၄ဇြန္း
  • အရသာမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း (ၾကက္သားမွဳန္႕ သံုးရင္လဲရ)
  • နႏြင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တသက္
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း
  • င႐ုတ္သီးအေျခာက္ေတာင့္ - အေတာင့္၂၀ခန္႕
  • ဆီ - လိုသေလာက္
ျပင္ဆင္ပံု
  • ကုလားပဲျခမ္းကို ေက်ာက္ခဲ မပါေအာင္ေ႐ြးျပီး ေရ ၆နာရီေလာက္ စိမ္ေပးပါ (မာမာကေတာ့ မနက္ေၾကာ္ဖို႕အတြက္ ည၉နာရီေလာက္ထဲက ေရစိမ္ထားလိုက္ပါတယ္)
  • ဆန္မွဳန္႕  အရသာမွဳန္႕ ဆား ပ်ဥ္းေတာ္သိမ္း႐ြက္ ၾကက္သြန္နီ င႐ုတ္သီးစိမ္း သို႔ ငရုတ္သီး အေျခာက္ေတာင္႔တို႕ကို အဆင္သင့္ ျပင္ထားေပးပါ
  • ေရစိမ္ထားေသာ ပဲမ်ားကို ေရ၃ခါေလာက္ေဆးျပီး ေရမ်ားမက်န္ေအာင္ စစ္ထားေပးပါ
  • ေရစစ္ေတာ့မွ ဗလင္ဒါစက္ထဲထည့္ျပီး မိနစ္၀က္တခါႀကိတ္ တခါနားျပီး ေဘးမွာကပ္ေနေသာ ပဲမ်ားကို ေအာက္ကို တြန္းခ်ေပးပါ
  • ပထမ မိနစ္၀က္ ၄ခါေလာက္ ထည့္ႀကိတ္ေပးပါ
  • ပဲမ်ား အရမ္းေၾကစရာမလိုဘဲ ပဲခပ္ၾကမ္းၾကမ္းေလးရရင္ ရပါျပီ
  • ႀကိတ္ျပီးသား ပဲမ်ားကို ဇလံုက်ယ္က်ယ္ တလံုးထဲကို ေျပာင္းထည့္ျပီး ဆီမွလြဲျပီးဆား အရသာမွဳန္႔ လွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီႏွင့္ အ႐ြက္မ်ား အားလံုးထည့္ျပီး ေရာနယ္ေပးပါ
  • ပဲနယ္ျပီးသားကို ဗယာေၾကာ္ တခုစာအေနေလာက္ မွန္းယူျပီး လက္ႏွင့္ခပ္ဖြဖြ ဆုပ္ေပးျပီးမွ ဖြဖြေလး ျပားျပီး ဆီအိုးထဲ အသာထည့္ေပးပါ
  • ဆီကိုအပူေပးလိုက္ပါ ဆီပူလာပါက မီးကို အလယ္အလတ္ေလာက္ ေလ်ာ့ျပီးမွ ပဲဆုပ္လံုးေလးမ်ားကို တခုျခင္းထည့္ေပးပါ
  • မီးအရမ္းမျပင္းေအာင္ သတိထားျပီးေၾကာ္ေပးပါ
  • တဖက္ ေ႐ႊ၀ါေရာင္သန္းလာပါ ေနာက္တဖက္ကို လွန္ေပးျပီး ႏွစ္ဖက္လံုး ေ႐ႊ၀ါေရာင္သန္းလာပါက ဆယ္ျပီး ဆီစစ္ေပးပါ
  • ဆီစစ္ျပီဆိုရင္ စားသံုးႏိူင္ပါျပီ
င႐ုတ္သီးေတာင့္ေၾကာ္ရန္
  • င႐ုတ္သီးေတာင့္ကို လိုသေလာက္ ျပင္ထားပါ
  • ေၾကာ္လက္စဆီမ်ား မ်ားေနပါက အိုးထဲမွာ ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္းေလာက္ဘဲ ခ်န္ထားျပီး မီးကိုေလ်ာ႔ျပီးမွ င႐ုတ္သီးေတာင့္ကို ထည့္ေၾကာ္ပါ
  • င႐ုတ္သီးေတာင့္ နီညိဳေရာင္သန္းလာပါက ဆယ္ျပီးဆီစစ္ေပးပါ
  • အားလံုးအဆင္သင့္ျဖစ္ပါက ဗယာေၾကာ္ ေမႊးေမႊးစပ္စပ္ေလးကိုငရုတ္သီးေတာင္႔ေၾကာ္ႏွင္႔တြဲဖက္ကာ ႏွစ္သက္သလို စားသံုးႏိူင္ပါျပီ။

No comments:

Post a Comment