Thursday, 22 January 2015

ထမနဲ


















ဒီေန႕ေတာ့ ရာသီစာ ထမနဲေလး ထိုးျဖစ္ပါတယ္ ဆြမ္းေတာ္လဲကပ္ခ်င္တာမို႕ မနက္ေစာေစာေလး ထထိုးျဖစ္ေပမဲ့ တပင္တိုင္မင္းသမီး က်မတေယာက္ထဲ မီးဖိုေဆာင္ အပိုင္စားရထားသူမို႕ ေၾကာ္ဟယ္ေလွာ္ဟယ္နဲ႕ ဆိုင္း၀ိုင္းထဲ ထိုင္ေနရသလိုပါဘဲ ပါတ္ခ်ာလည္ေနလိုက္တာမ်ား ဆြမ္းေတာ္ကပ္ဖို႕ မွီတယ္ဆို႐ံုေလးပါဘဲ။

အုန္းသီးခြဲ အုန္းဆံထိုးလဲ ကိုယ္တိုင္လုပ္ရတာမို႕ ဒီေန႕ေတာ့ လက္ေတာ္ေတာ္နာမဲ့ သေဘာမွာ႐ွိေနတယ္ ထမနဲထိုးရတာလဲ လက္အားသန္မွ မုန္႕သားအသားညက္မွာမို႕  အားလံုးျပီးရင္ေတာ့ အကိုက္အခဲ ေပ်ာက္ေဆးေလးေတာ့ ကူရမယ္ ထင္ပါရဲ႕ေနာ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. ေကာက္ညွင္းဆန္  - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ၂ဗူး
  2. အုန္းသီး - အေနေတာ္ တစ္လံုး
  3. ခ်င္း - ၂လက္မ
  4. ႏွမ္းမဲ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး တစ္၀က္မ႐ွိတစ္႐ွိ
  5. ဆား - လဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္သာသာ
  6. ေျမပဲ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူးတစ္ဗူး
  7. ဆီ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး တစ္ဗူးခြဲ

ျပင္ဆင္ပံု
  • ေကာက္ညွင္းဆန္ကို ေရေဆးကာ ၆နာရီေလာက္ ေရစိမ္ထားပါ
  • ေရစိမ္ထားခ်ိန္ ျပည္႔တာနဲ႔ ခ်င္းကို အခြံခြာကာ ေရေဆးျပီး အခ်ပ္လိုက္ ပါးပါးလွီးျပီး အေျမွာင္းေလးေတြရေအာင္ ထပ္လွီးေပးပါ
  • လွီးထားေသာ ခ်င္းကို ဆီပူပူမွာ ေၾကာ္ျပီး ၀ါေရာင္သန္းလာရင္ ဆယ္ျပီးဆီစစ္ထားပါ

        •  
  • အုန္းသီးတျခမ္းကို ခပ္ပါးပါး အစိတ္ေလးမ်ားရေအာင္ ထိုးထားျပီး တ၀က္ကို ဒီအတိုင္းထားပါ
  • က်န္တ၀က္ကို အေနေတာ္စိတ္ကာ ဆီႏွင့္ေ႐ႊ၀ါေရာင္ ရေအာင္ေၾကာ္ျပီး ဆယ္ထားပါ
  • က်န္ေသာ အုန္းသီးတျခမ္းကို အုန္းျခစ္ႏွင့္ျခစ္ျပီး ဆီပူမွာ နီေရာင္သန္းေအာင္ ေၾကာ္ျပီး ဆီစစ္ထားပါ
  • ႏွမ္းမဲကို က်က္ေအာင္ေလွာ္ျပီး အဆင္သင့္ ျပင္ထားပါ
  • ေျမပဲကို က်က္ေအာင္ေလွာ္ျပီး အခြံခြ်တ္ထားပါ ( ေလွာ္ျပီးသား သံုးလဲရ )
  • အားလံုးအဆင္သင့္ ျဖစ္ျပီဆိုရင္ အုန္းသီးေၾကာ္ ႏွမ္းေၾကာ္ ခ်င္းေၾကာ္ထားေသာဆီကို မကပ္ေသာအိုး ေဇာက္နက္နက္နဲ႕ပူလာေအာင္ ျပန္တည္ေပးပါ
  • ဆီပူလာတာနဲ႕ေကာက္ညွင္းဆန္ကို ေရစစ္ျပီး ထဲည္႔ေၾကာ္၍ ေၾကာ္ေနစဥ္ မကပ္ေအာင္ ေမႊေမႊေပးပါ
  • ေကာက္ညွင္းဆန္သား ကြဲလာျပီး ဆန္သားၾကည္လာတာနဲ႕ ေရျမဳပ္ေအာင္ထဲ့ျပီး ေမႊေပးကာ မီးအေနေတာ္ႏွင္႔ တည္ေပးကာ ေမႊေပးပါ
  • ပထမ တရည္ ခမ္းေအာင္တည္ေပးျပီ း ေနာက္တရည္ ျမဳပ္ေအာင္ထပ္ထည္႔ျပီး ဆက္တိုက္ေမႊေပးပါ
  • ေရခမ္းကာနီး ေကာက္ညွင္းဆန္သား ေက်လာကာ ဆီသားတက္လာျပီ ဆိုတာနဲ႕ အုန္းသီးစိမ္း အုန္းသီးေၾကာ္ ေျမပဲ ခ်င္း ဆား ႏွမ္းမဲတို႕ကို တမ်ဳိးဆီ ထည့္ျပီး ေမႊေပးပါ
  • ေမႊေနရင္းက ေရခမ္းလာျပီး ဆီသား ႂကြတ္ႂကြတ္ျမည္လာကာ ဆီအကုန္ ျပန္တက္လာျပီ ဆိုတာနဲ႕ ထမနဲေမႊးေမႊးေလး ရပါျပီ
  • တာ႐ွည္ အထားခံရန္ ထမနဲထိုးစဥ္ ထြက္လာေသာ ဆီႏွင့္ထမနဲကို ျမဳပ္ေအာင္ထည္႔ျပီး ေရခဲေသတၱာထဲ ထည့္ထားျပီး စားႏိိူင္ပါတယ္
  • ထမနဲကို အေအးခံျပီး ေၾကာ္ထားေသာ အုန္းသီးမွဳန္႕ျဖဴးကာ စြဲမက္စရာ ေကာင္းလြန္းတဲ့ ထမနဲ ေမႊးေမႊးေလးကို စားသံုးနိုင္ပါျပီ။

2 comments:

  1. စားခ်င္စရာ.. ဒီႏွစ္အတြက္ထမနဲမစားရေသးဘူး။ :)

    ReplyDelete
  2. တကယ္ ေကြ်းခ်င္တာေနာ္

    ReplyDelete