Wednesday, 10 April 2024

အမဲသား အကြွတ်ကြော်


 

မာမာ ဒီနေ့‌‌တော့ အမဲသားကို အကြွတ် အမွလေး ကြော်ပါတယ် စားလို့ကောင်းသလို ကြာရှည်လဲ အထားခံပါတယ် ဒါကြောင့်မို့လို့ မာမာပြင်ဆင်ပြီး ကြော်ထားတဲ့ ကြော်နည်းလေးကို မျှဝေပေးလိုက်ပါတယ်ရှင်။

ပါ၀င်ပစ္စည်းများ

  1. အမဲသား - တစ်ကီလို
  2. ချင်း - ခပ်ပါးပါး ငါးပြား
  3. စပါးလင် - တစ်ပင်
  4. သံပုရာသီး - နှစ်လုံး  
  5. နနွင်းမှုန့် - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်ဝက်သာသာ
  6. အချိုမှုန့် - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်ဇွန်း 
  7. ဆား - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်ဇွန်း
  8. ကြက်သွန်နီ  ဥကြီးကြီး - သုံးလုံး
  9. ပျဥ်းတော်သိမ်းရွက် - အနေတော် ငါးခက် 
  10. ကြက်သွန်ဖြူ အမွှာကြီးကြီး ငါးမွှာ
  11. ငရုတ်သီး လုံးခြမ်းခွဲ - ထမင်းစားဇွန်း သုံးဇွန်း
  12. မဆလာ - ထမင်းစားဇွန်း တစ်ဝက် 
  13. ဆီ - လိုသလောက် သုံးပေးပါ
  14. Pressure cooker 

ကြက်သွန်ကြော်ပုံ

  • ကြက်သွန်နီကို အခွံခွာပြီး ရေဆေးကာ ခပ်ပါးပါး လှီးထားပါ
  • ကြက်သွန်ဖြူကို အခွံခွာကာ ရေဆးပြီး ဒါးပြားရိုက်ထားပါ
  • ပျဉ်းတော်သိမ်းရွက်ကို ရေဆေးကာ အညှာ‌ခြွေထားပါ
  • ဒယ်အိုးထဲမှာ ဆီနှင့် နနွင်းမှုန့်ထည့်ပြီး အပူပေးပါ
  • ဆီပူလာပါက ကြက်သွန်နီကို ရွှေဝါ‌ရောင် သန်းလာအောင် ကြော်ပေးပြီး ဆယ်ကာ ဆီစစ်ထားပါ
  • ကြက်သွန်ဖြူကိုလဲ ရွှေဝါ‌ရောင် သန်းလာအောင် ကြော်ပေးပြီး ဆယ်ကာ ဆီစစ်ထားပါ
  • ပျဉ်းတော်သိမ်းရွက်ကိုလဲ မွှေးလာအောင် ကြော်ပေးပြီး ဆီစစ်ထားပါ

ပြင်ဆင်ပြုလုပ်ပုံ

  • အမဲသားကို အတုံးလိုက် ရေဆေးကာ အနေတော် အတုံးလေးတွေ တုံးပေးပါ
  • ချင်းကိုအခွံခွာပြီး ရေဆေးကာ ခပ်ပါးပါး လှီးထားပါ
  • သံပုရာသီးကို ရေဆေးပြီး ထက်ဝက်ခြမ်းကာ ‌အရည်ညှစ်ထားပါ
  • စပါးလင်ကို ရေဆေးကာ အပင်လိုက်ကို ငရုတ်ကျည်ပွေ့နဲ့ ထုကာ ထုံးထားပါ
  • အနေတော် တုံးထားတဲ့ အမဲသားများကို အချိုမှုန့် ဆား နနွင်းမှုန့် သံပုရာရည် ချင်းပြားတို့နှင့် နယ်ပြီး နာရီဝက်လောက် နှပ်ထားပါ  
  • အသားနှပ်ထားတာ ရပါက pressure cooker အိုးထဲမှာ အရသာ နယ်ထားတဲ့ အမဲသားများကိုထည့် ရေမြုပ်အောင်ထည့်ပေးပါ
  • ပြီးတာနဲ့ ထုထားတဲ့ စပါးလင် အပင်လိုက်ထည့်ပြီး ၄၅ မိနစ် ပြုပ်ပေးပါ
  • ၄၅ မိနစ် ပြည့်တာနဲ့ ရေလဲခမ်း အသားလဲ နူးလာပါပြီ  
  • နူးအောင်ပြုပ်ထားတဲ့ အမဲသားအိုးထဲကို ဆီထည့်ပြီး ရေအနည်းငယ် ထပ်ထည့်ကာ မီးအနေတော်နဲ့ တည်ပေးပါ
  • အမဲသားအိုး တည်ထားစဉ်မှာ ယောင်းမခပ်ပြားပြားလေးနဲ့ ဖိဖိပြီး ချေပေးပါ 
  • အသားကြော်တာ စိတ်ကြိုက်အနေအထား ရပြီဆိုတာနဲ့ ဆယ်ထုတ်ပြီး ဇကာနဲ့ ဆီစစ်ပေးထားပါ
  • အားလုံး အဆင်သင့် ဖြစ်တာနဲ့ ဆီဒယ်အိုးကို အပူပြန်ပေးပါ
  • ဆီပူလာတာနဲ့ မီးခပ်မျှင်းမျှင်းထားပြီး ငရုတ်သီး လုံးခြမ်းခွဲကို အရင်ထည့်ကြော်ပေးပါ
  • ငရုတ်သီး ကျက်လာတာနဲ့ မွနေအောင် ကြော်ထားသော အသားနှင့်အတူ ကြက်သွန်ကြော်များ ပျဉ်းတော်သိမ်းရွက်ကြော်နှင့် မဆလာတို့ ထည့်ကြော်ပေးပါ
  • မီးအေးအေးနဲ့ နှစ်မိနစ်လောက် မွှေပေးကာ ကြွတ်ရွလာပါက မီးပိတ်ပေးကာ မီးဖိုပေါ်မှ ဖယ်ပေးပါ
  • အမဲသား အမွအကြွတ်ကြော် အေးသွားပါက လေလုံပုလင်းထဲမှာ ထည့်ပေးကာ မိမိလိုသလောက် ယူကာ စားသုံးနိူင်ပါပြီ။

မှတ်ချက်။ ။ (  pressure cooker မသုံးဘဲ ရိုးရိုးအိုးနဲ့ နူးအောင်ပြုပ်ပါက အချိန်နဲနဲတော့ ပိုပေးရပါတယ်)

No comments:

Post a Comment