Tuesday, 9 April 2024

သာခွေယိုင်



သာခွေယိုင်တဲ့ ဘာလို့ခေါ်သလဲတော့ မာမာမသိပါဘူး ဒါပေမဲ့ ကောက်ညှင်းငချိတ်ကို အုန်းနို့နဲ့ စားရတာတော့ အရသာက အလွန်ကောင်းလွန်းပါတယ်။

ဒါကြောင့်မို့လို့ မာမာပြင်ဆင်ပြီး လုပ်ထားတဲ့ သာခွေယိုင် လုပ်နည်းလေးကို မျှဝေပေးလိုက်ပါတယ်ရှင်။


ပါဝင်ပစ္စည်းများ

  1. ကောက်ညှင်းငချိတ် - ထမင်းပေါင်းအိုး ဆန်ချင်ဗူး နှစ်ဗူး
  2. ရေ - ထမင်းပေါင်းအိုး ဆန်ချင်ဗူး ခြောက်ဗူး (ကောက်ညှင်းချက်ရန်)
  3. ဆား - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း လေးပုံတစ်ပုံ
  4. သကြားအညို - ထမင်းစားဇွန်း ဆယ်ဇွန်း 
  5. အုန်းနို့ - 400 ml
  6. ရေ ထမင်းပေါင်းအိုး ဆန်ချင်ဗူး သုံးဗူး (အုန်းနို့ကျိုရန်) 
  7. ဆွမ်းမွှေးရွက် - သုံးရွက်
  8. သကြား - ထမင်းစားဇွန်း လေးဇွန်း 
  9. ထမင်းပေါင်းအိုး - တစ်လုံး


ပြုလုပ်နည်း

  • ကောက်ညှင်းငချိတ်ဆန်ကို ရေဆေးပြီး ထမင်းပေါင်းအိုးထဲကို ထည့်ထားပါ
  • ရေကို ထမင်းပေါင်းအိုး ဆန်ချင်ဗူး ခြောက်ဗူး သကြားနှင့်ဆားတို့ထည့်ကာ ကောက်ညှင်း မချက်ခင် ရှစ်နာရီလောက် ကြိုပြီး ရေစိမ်ထားပါ
  • မာမာကတော့ မနက်စောစော ချက်ချင်လို့ ညဘက်ထဲက ကောက်ညှင်းဆန်ကို ရေစိမ်ထားပါတယ်
  • မနက်ပိုင်း ရောက်တာနဲ့ ထမင်းပေါင်းအိုး ခလုတ်ကိုနှိပ်ပြီး ချက်ပေးပါ
  • ကောက်ညှင်း ချက်ထားတာ ကျက်သွားပါက ပေါင်းအိုးအနွေးဓါတ်လေးနဲ့ နှပ်ထားပေးပါ။
  • အိုးတစ်လုံးထဲမှာ အုန်းနို့ ရေ ဆွမ်းမွှေးရွက်နှင့် သကြားတို့ထည့်ကာ မီးဖိုပေါ်တင်ပြီး သကြားများ အရည်ပျော်သွားတဲ့အထိ တည်ပေးပါ
  • သာခွေယိုင်ကို စားကာနီးမှ ချက်ထားသော ကောက်ညှင်းငချိတ်ကို ပန်းကန်ထဲ ထည့်ပေးပါ
  • ပြီးတော့မှ ဆွမ်းမွှေးနံ့ မွှေးမွှေးလေးနဲ့ အုန်းနို့ကိုဆမ်းပြီး သုံးဆောင်နိုင်ပါပြီ။

No comments:

Post a Comment