သရက္သီးစိမ္းေလးေတြ ေပၚလာျပီဆိုေတာ႔ စားခ်င္တာေလးေတြ တမ်ဳိးျပီးတစ္မ်ဳိး လုပ္စားတဲ႔ အထဲက ဒီေန႔ေတာ႔ သရက္သီးစိမ္းေလးေတြနဲ႔ ခ်တၲေနးေလး လုပ္ျဖစ္သြားပါတယ္။
မာမာကေတာ႔ ခ်တၲေနးကို ဇြန္းေလးနဲ႔ ေကာ္ယူျပီး ဒီအတိုင္းေလး စားရတာကို ပိုျပီးသေဘာက်ျပီး ခံတြင္းရွင္းေအာင္ရယ္ ခ်ဥ္ငံစပ္ေလး စားခ်င္တဲ႔အခါရယ္ စားႏိူင္ဖို႔အတြက္ မာမာျပင္ဆင္တဲ႔ နည္းေလးကို မွ်ေဝလိုက္ပါတယ္ရွင္။
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
- သရက္သီးစိမ္း - 1 kg
- ကရေဝးရြက္ - ႏွစ္ရြက္
- ဇီယာေစ႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
- မုန္႔ညွင္းေစ႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ေဇြန္း
- ေလးညွင္း - ေလးပြင္႔
- ဖာလာေစ႔ - ၅ေစ႔
- နာနတ္ပြင္႔ - တစ္ပြင္႔
- သစ္ဂ်ပိုးေခါက္ - ႏွစ္လက္မေလာက္
- ငရုတ္သီးအစပ္ေတာင္႔ - ၇ေတာင္႔
- သၾကား - ထမင္းစားဇြန္း သံုးဇြန္းေမာက္ေမာက္ (အခ်ဳိၾကိဳက္ပါက ပိုထည္႔ေပးပါ)
- ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
- အရသာမွဳန္႔ - ညက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
- နႏြင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္
- ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ေလးဇြန္း
ျပင္ဆင္ပံု
- သရက္သီးစိမ္းကို အထဲမွ အေစးမ်ား ထြက္သြားေစရန္ အရင္ဆံုး အညွာဖက္မွ ျဖတ္ေပးကာ ေရနာရီဝက္ေလာက္ စိမ္ထားပါ
- သရက္ေစးမ်ား ကုန္တာနဲ႔ အခြံခြာကာ သရက္သီးကို ဓါးႏွင္႔ လိုက္ေပါက္ေပးပါ
- ျပီးတာနဲ႔ ခပ္ပါးပါးေလးေတြ ရလာေအာင္ လွီးေပးကာ သၾကားထည္႔ျပီး နယ္ေပးထားပါ
- သရက္သီး အဆင္သင္႔ ျဖစ္တာနဲ႔ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ားကို ျပင္ထားပါ
- ဒယ္အိုးကို အပူေပးျပီး ဆီႏွင္႔ နႏြင္းမွဳန္႔တို႔ကို ထည္႔ေပးပါ
- ျပီးတာနဲ႔ မီးကိုအကုန္ ပိတ္လိုက္ျပီး ကရေဝးရြက္ သစ္ဂ်ပိုးေခါက္ ဇီယာေစ႔ ေလးညွင္းပြင္႔ မုန္႔ညွင္းေစ႔ ဖာလာေစ႔ နာနတ္ပြင္႔ႏွင္႔ ငရုတ္သီးေတာင္႔တို႔ကို ထည္႔ေပးျပီး ေၾကာ္ေပးပါ
- အေစ႔အဆံမ်ား အရမ္းမကြ်မ္းေစရန္ ခပ္ျမန္ျမန္ ေၾကာ္ေပးျပီးတာနဲ႔ မီးဖိုေပၚမွ ဖယ္ေပးပါ
- ေၾကာ္ထားေသာ အေစ႔အဆံမ်ားကို ဆီစစ္ေပးျပီး အမွဳန္႔ ၾကိတ္စက္ထဲ ထည္႔ေပးကာ ညက္ေနေအာင္ ၾကိတ္ေပးပါ
- ဆီလက္က်န္ႏွင္႔ ဒယ္အိုးကို အပူျပန္ေပးျပီး ၾကိတ္ထားေသာ အေစ႔အဆံမ်ား လွီးထားေသာ သရက္သီး ဆားႏွင္႔ အရသာမွဳန္႔တို႔ကို ထည္႔ျပီးေမႊေပးပါ
- အနံ႔ အရသာ သမသြားတာနဲ႔ ေရျမဳပ္ေအာင္ထည္႔ျပီး အဖံုးအုပ္ကာ တည္ေပးပါ
- သရက္သီးအုိး တည္ထားစဥ္ အိုးမက္ေစရန္ မၾကာမၾကာ ေမႊေပးပါ
- သရက္သီးမ်ား ႏူးအိလာပါက အားလံုးေက်သြားေအာင္ သစ္သားေယာင္းမႏွင္႔ ဖိျပီးေခ်ေပးကာ အရသာ ျမည္းေပးျပီး လိုသလို ျပင္ေပးပါ
- အရသာ အေနေတာ္ ျဖစ္လာျပီး သရက္သီးထဲမွ ေရခမ္းလာတာနဲ႔ သရက္သီးစိမ္း ခ်တၲေနး Chutney ကို မိမိတို႔ႏွစ္သက္သလို စားသံုးရန္ ျပင္ေပးႏိူင္ပါျပီ။
No comments:
Post a Comment