Friday 9 August 2019

သရက်သီးသိမ်း ချတ်တနေး (Chutney)


သရက္သီးစိမ္းေလးေတြ ေပၚလာျပီဆိုေတာ႔ စားခ်င္တာေလးေတြ တမ်ဳိးျပီးတစ္မ်ဳိး လုပ္စားတဲ႔ အထဲက ဒီေန႔ေတာ႔ သရက္သီးစိမ္းေလးေတြနဲ႔ ခ်တၲေနးေလး လုပ္ျဖစ္သြားပါတယ္။

မာမာကေတာ႔ ခ်တၲေနးကို ဇြန္းေလးနဲ႔ ေကာ္ယူျပီး ဒီအတိုင္းေလး စားရတာကို ပိုျပီးသေဘာက်ျပီး ခံတြင္းရွင္းေအာင္ရယ္ ခ်ဥ္ငံစပ္ေလး စားခ်င္တဲ႔အခါရယ္ စားႏိူင္ဖို႔အတြက္ မာမာျပင္ဆင္တဲ႔ နည္းေလးကို မွ်ေဝလိုက္ပါတယ္ရွင္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. သရက္သီးစိမ္း - 1 kg
  2. ကရေဝးရြက္ - ႏွစ္ရြက္
  3. ဇီယာေစ႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
  4. မုန္႔ညွင္းေစ႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ေဇြန္း
  5. ေလးညွင္း - ေလးပြင္႔
  6. ဖာလာေစ႔ - ၅ေစ႔
  7. နာနတ္ပြင္႔ - တစ္ပြင္႔
  8. သစ္ဂ်ပိုးေခါက္ - ႏွစ္လက္မေလာက္
  9. ငရုတ္သီးအစပ္ေတာင္႔ - ၇ေတာင္႔
  10. သၾကား - ထမင္းစားဇြန္း သံုးဇြန္းေမာက္ေမာက္ (အခ်ဳိၾကိဳက္ပါက ပိုထည္႔ေပးပါ)
  11. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
  12. အရသာမွဳန္႔ - ညက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
  13. နႏြင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္
  14. ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ေလးဇြန္း

ျပင္ဆင္ပံု

  1. သရက္သီးစိမ္းကို အထဲမွ အေစးမ်ား ထြက္သြားေစရန္ အရင္ဆံုး အညွာဖက္မွ ျဖတ္ေပးကာ ေရနာရီဝက္ေလာက္ စိမ္ထားပါ
  2. သရက္ေစးမ်ား ကုန္တာနဲ႔ အခြံခြာကာ သရက္သီးကို ဓါးႏွင္႔ လိုက္ေပါက္ေပးပါ
  3. ျပီးတာနဲ႔ ခပ္ပါးပါးေလးေတြ ရလာေအာင္ လွီးေပးကာ သၾကားထည္႔ျပီး နယ္ေပးထားပါ
  4. သရက္သီး အဆင္သင္႔ ျဖစ္တာနဲ႔ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ားကို ျပင္ထားပါ
  5. ဒယ္အိုးကို အပူေပးျပီး ဆီႏွင္႔ နႏြင္းမွဳန္႔တို႔ကို ထည္႔ေပးပါ
  6. ျပီးတာနဲ႔ မီးကိုအကုန္ ပိတ္လိုက္ျပီး ကရေဝးရြက္ သစ္ဂ်ပိုးေခါက္ ဇီယာေစ႔ ေလးညွင္းပြင္႔ မုန္႔ညွင္းေစ႔ ဖာလာေစ႔ နာနတ္ပြင္႔ႏွင္႔ ငရုတ္သီးေတာင္႔တို႔ကို ထည္႔ေပးျပီး ေၾကာ္ေပးပါ
  7. အေစ႔အဆံမ်ား အရမ္းမကြ်မ္းေစရန္ ခပ္ျမန္ျမန္ ေၾကာ္ေပးျပီးတာနဲ႔ မီးဖိုေပၚမွ ဖယ္ေပးပါ
  8. ေၾကာ္ထားေသာ အေစ႔အဆံမ်ားကို ဆီစစ္ေပးျပီး အမွဳန္႔ ၾကိတ္စက္ထဲ ထည္႔ေပးကာ ညက္ေနေအာင္ ၾကိတ္ေပးပါ
  9. ဆီလက္က်န္ႏွင္႔ ဒယ္အိုးကို အပူျပန္ေပးျပီး ၾကိတ္ထားေသာ အေစ႔အဆံမ်ား လွီးထားေသာ သရက္သီး ဆားႏွင္႔ အရသာမွဳန္႔တို႔ကို ထည္႔ျပီးေမႊေပးပါ
  10. အနံ႔ အရသာ သမသြားတာနဲ႔ ေရျမဳပ္ေအာင္ထည္႔ျပီး အဖံုးအုပ္ကာ တည္ေပးပါ
  11. သရက္သီးအုိး တည္ထားစဥ္ အိုးမက္ေစရန္ မၾကာမၾကာ ေမႊေပးပါ
  12. သရက္သီးမ်ား ႏူးအိလာပါက အားလံုးေက်သြားေအာင္ သစ္သားေယာင္းမႏွင္႔ ဖိျပီးေခ်ေပးကာ အရသာ ျမည္းေပးျပီး လိုသလို ျပင္ေပးပါ
  13. အရသာ အေနေတာ္ ျဖစ္လာျပီး သရက္သီးထဲမွ ေရခမ္းလာတာနဲ႔ သရက္သီးစိမ္း ခ်တၲေနး Chutney ကို မိမိတို႔ႏွစ္သက္သလို စားသံုးရန္ ျပင္ေပးႏိူင္ပါျပီ။

No comments:

Post a Comment