ဗီယက္နမ္ေစ်းကေန ငါးေလးေတြ လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ ရလာေတာ႔ ဝယ္လာခဲ႔ျပီး ေၾကာ္စားရရင္ ေကာင္းမလား ဆီျပန္ေလး ခ်က္စားရင္ ေကာင္းမလားလို႔ စဥ္းစားမိေပမဲ႔ ငါးအရိုးေလးေတြက အရမ္းကို မာလြန္းျပီး ခြ်န္ထက္ကာ ျမိေနတဲ႔အတြက္ ခ်က္စားရင္လဲ သိပ္အဆင္မေျပ ႏိူင္သလို ေၾကာ္စားရင္လဲ အရိုးက မာလြန္းတဲ႔အတြက္ အဆင္မေျပႏိူင္ပါဘူး။
ဒါေၾကာင္႔မို႔လို႔ ငါးကေလးေတြကို pressure cooker နဲ႔ အရိုးႏူးေပါင္းျပီး ခ်က္ျဖစ္တဲ႔အတြက္ မာမာျပင္ဆင္တဲ႔နည္းေလး မွွ်ေဝလိုက္ပါတယ္ရွင္။
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
- ငါး - 400 g
- သံမရာသီး - အလံုးၾကီးၾကီး တစ္လံုးခြဲ
- ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္
- ငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
- အရသာမွဳန္႕ - လက္ဖက္႐ည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
- နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပံုတစ္ပံု
- ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး ႏွစ္မႊာ
- ၾကက္သြန္နီ - အလံုးၾကီးၾကီး တစ္လံုး (ငါးအိုးထဲထည္႔ရန္)
- ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ တစ္လံုး (ဆီသတ္ရန္)
- င႐ုတ္သီး အေရာင္တင္မွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
- ခ်င္း - လက္တဆစ္ခန္႕
- ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၄ဇြန္း
- စပါးလင္အ႐ြက္ - လက္တဆုတ္စာသာသာ
ျပင္ဆင္ပံု
- ငါးကို အေၾကးခြံခြာျပီး အူကလီစာမ်ားထုတ္ျပီး မလိုအပ္တဲ႔ ဆူးေတာင္မ်ား ေရယက္မ်ားကို ခုတ္ေပးကာ ေရစင္ေအာင္ေဆးပါ
- ေရေဆးထားတဲ႔ငါးကို ဆား ငံျပာရည္ အရသာမွဳန္႕ နႏြင္းမွဳန္႕ႏွင္ သံပုရာရည္တို႔ညွစ္ကာ ဖိဖိျပီး ဆုတ္ဆုတ္နယ္ေပးပါ
- ငါးေပါင္းမည့္ အိုးရဲ ႔အတြင္းေအာက္ေျခမွာ စပါးလင္ကိုခင္းျပီး စပါးလင္အေပၚမွာ ငါးမ်ားစီျပီး တင္ေပးပါ
- ေရကို ငါးအေပၚျမဳပ္ေအာင္ထည့္ျပီး pressure cooker ကို အဖံုးအုပ္ကာ အရင္ဆံုး မိနစ္၂၀ေလာက္ ေပါင္းေပးပါ
- ငါးေပါင္းခ်ိန္ မိနစ္၂၀ျပည္႔တာနဲ႔ အိုးထဲမွ ေလမ်ားကုန္ေအာင္ ထုတ္ေပးျပီးမွ အိုးအဖံုးကို ဖြင္႔ေပးပါ
- အိုးထဲမွာ ငါးျပဳပ္ရည္ ခမ္းပါက ေရထပ္ထပ္ထည့္ျပီး မိနစ္၂၀ ထပ္တည္ေပးပါ
- မိနစ္၂၀ျပည္႔တာနဲ႔ အိုးထဲမွ ေလကုန္ေအာင္ထုတ္ျပီး အိုးအဖံုးကိုဖြင္႔ကာ ေနာက္တခါ ေရျမဳပ္ေအာင္ ထပ္ထည္႔ေပးပါ
- အထက္ပါ နည္းအတိုင္း ငါးအ႐ိုးႏူးေအာင္ ဆက္ျပီးေပါင္းေပးပါ
- အထက္ပါ နည္းအတိုင္း ငါးအရိုးမ်ား ႏူးတဲ႔အထိ ေပါင္းေပးပါ
- ငါးအရိုးမ်ား ႏူးမႏူးကို အိုးအဖံုးဖြင္႔ျပီးတာနဲ႔ ဇြန္းနဲ႔ခပ္ျပီး စမ္းၾကည္႔ေပးပါ
- ငါးအရိုး ႏူးလာတာနဲ႔ စပါးလင္ဖတ္မ်ား ဖယ္ေပးထားပါ
င႐ုတ္သီးဆီသတ္ရန္
- ၾကက္သြန္နီတလံုကိုး ခ်င္း ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင္႔ ငရုတ္သီးမွဳန္႔တို႕ကို ညက္ေအာင္ေထာင္းေပးပါ
- ဒယ္အိုးထဲမွာ ဆီထည္႔ျပီး အပူေပးကာ ဆီပူလာပါက ငရုတ္သီးေထာင္းကိုထည့္ျပီး ဆီသတ္ေပးပါ
- ၾကက္သြန္မ်ား ႏြမ္းလာပါက င႐ုတ္သီးမွဳန္႕ထည့္ျပီး ေမႊးလာေအာင္ ဆီသတ္ေပးပါ
- ျပီးတာနဲ႕ ငါးေပါင္းထားတဲ႔ အိုးထဲကို ေလာင္းထည့္ေပးပါ
- ၾကက္သြန္နီ အလံုးၾကီးၾကီး တစ္လံုးကို အခြံခြာျပီး အလံုးလိုက္ ေရေဆးကာ ေလးစိတ္စိတ္ထားပါ
- အားလံုးအဆင္သင္႔ျဖစ္တာနဲ႔ ငရုတ္သီးဆီသတ္ႏွင္႔ ၾကက္သြန္နီတို႔ကို ငါးေပါင္းအိုးထဲ ထည့္ေပးကာ simmer ႏွင္႔ အိုးအဖံုးအုပ္ကာ ၅မိနစ္ေလာက္ ခ်က္ေပးပါ
- ေရအေနေတာ္ေလာက္ ရျပီဆိုတာနဲ႔ အရသာျမည္းျပီး လိုသလို ျပင္ေပးကာက ငါးေပါင္း ေမႊးေမႊးေလးကို စားသံုးရန္ ျပင္ေပးႏိူင္ပါျပီ။
- မွတ္ခ်က္ pressure cooker ႏွင္႔ ဟင္းခ်က္တိုင္း အိုးထဲမွ ေလမ်ားကုန္ေအာင္ ထုတ္ေပးျပီးမွ အိုးအဖံုးကို ဖြင္႔ေပးပါ။
- ေလမကုန္ဘဲ အိုးကို ဖြင္႔ပါက ေလဖိအားေၾကာင္႔ အိုးအဖံုးဖြင္႔စဥ္ ေပါက္ကြဲတတ္ပါသည္။
No comments:
Post a Comment