Thursday, 1 August 2019

သရက်သီးစိမ်းသနပ်
























ဒီေန႔ေတာ႔ ဗီယက္နမ္ေစ်းမွာ သရက္သီးစိမ္း အၾကီးၾကီးေတြ ေတြ႔တာနဲ႔ ဝယ္လာျပီး သရက္သီးစိမ္းကို ဝါတြင္းအခ်ိန္ ကာလေလးမွာ သတ္သတ္လြတ္ စားဖြယ္ရာ တစ္မ်ဳိးအတြက္ မာမာျပင္ဆင္တဲ႔ နည္းေလးကို မ်ွေဝလိုက္ပါတယ္ရွင္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
  1. သရက္သီးစိမ္း - အလံုးၾကီးၾကီး  600 g ခန္႕(လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ သရက္သီးစိမ္းကို သံုးေပးပါ)
  2. မုန္႔ညွင္းေစ႔ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္းခြဲ
  3. နံနံေစ႔ - ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း
  4. ဇီယာေစ႔ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္းခပ္ေမာက္ေမာက္
  5. ေလးညွင္း - ငါးပြင့္
  6. သစ္ဂ်ပိုးေခါက္ - တလက္မခန္႔
  7. ဆား - ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း (သရက္သီး အရသာနယ္ရန္)
  8. ဆား - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း (ေလွာ္ရန္အတတြ္)
  9. ၾကက္သြန္ျဖဳ - အမႊာၾကီးၾကီး ၇မႊာ (သို႔) မိမိႏွစ္သက္သေလာက္
  10. င႐ုတ္သီး အေရာင္တင္မွဳန္႕ - ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ ဇြန္း
  11. ဆီ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ႏွစ္ဗူး
  12. ဇီယာေစ႔ နံနံေစ႔ ေလးညွင္းပြင္႔ႏွင္႔ သစ္ဂ်ပိုးေခါက္တို႔ အလြယ္တကူ မ႐ွိပါက ႐ိုး႐ိုးမဆလာကို သံုးႏိူင္ပါတယ္။

သရက္သီး ျပင္ဆင္ပံု
  • သရက္သီးကို မခြံမခြာပဲ အညွာမွျဖတ္ကာ ဇကာတခုထဲမွာ ေဇာက္ထိုးထားျပီး ထည္႔ေပးကာ သရက္ေစးမ်ား ကုန္တဲ႔အထိ စစ္ထားေပးပါ
  • အေစးကုန္သြားတာနဲ႔ ေရျမဳပ္ေအာင္ထည္႔ျပီး သရက္သီးကို ၾကြတ္ၾကြတ္ေလး ျဖစ္ေစရန္ တနာရီေလာက္ စိမ္ထားပါ
  • ေရစိမ္ျပီး ေရေျခာက္ေအာင္ paper towelႏွင္႔ သုတ္ေပးကာ ထက္ျခမ္းခြဲျပီး သရက္ေစ႔ကို ထုတ္ေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႔ ပံုပါအတိုင္း အေနေတာ္ အတံုးေလးေတြ တံုးေပးပါ
  • ဇလံုတစ္လံုးထဲမွာ လွီးထားေသာ သရက္သီးမ်ားႏွင္႔ ဆားတို႔ကို ထည္႔ေပးျပီး သမသြားေအာင္ နယ္ေပးကာ glad wrap ႏွင္႔ လံုေအာင္အုပ္ေပးျပီး အဖံုးအုပ္ျပီး အနည္းဆံုး ငါးနာရီေလာက္ ႏွပ္ထားေပးပါ

သရက္သီး သနပ္လုပ္ရန္ မဆလာအတြက္  ျပင္ဆင္ပံု
  1. ဇီယာေစ႔ နံနံေစ႔ သစ္ဂ်ပိုးေခါက္ ေလးညွင့္ပြင့္တို႔ကို ဒယ္အိုးထဲမွာ ထည္႔ေပးျပီး အေစ႔ေလးေတြ တေဖ်ာက္တေဖ်ာက္ျမည္လာတဲ႔အထိ ေလွာ္ေပးပါ
  2. ျပီးတာနဲ႔ ၾကိတ္စက္ထဲထည္႔ျပီး ညက္ေနေအာင္ ၾကိတ္ေပးပါ
  3. ၾကိတ္စက္မရွိပါက ငရုတ္ဆံုထဲမွာထည္႔ျပီး ညက္ေနေအာင္ေထာင္းကာ မဆလာ လုပ္ထားပါ

သရက္သီး သနပ္လုပ္ရန္ ျပင္ဆင္ပံု
  1. အဆင္သင္႔ ျဖစ္တာနဲ႔ သရက္သီးစိမ္း သနပ္လုပ္ရန္ စပ္ထားေသာ မဆလာကို ျပင္ထားပါ
  2. မုန္႔ညွင္းေစ႔ကို ဒယ္အိုးထဲထည္႔ျပီး တေဖ်ာက္ေဖ်ာက္ ျမည္လာေအာင္ ေလွာ္ထားပါ
  3. ေလွာ္ရတာ အခ်ိန္မရပါက မုန္႔ညွင္းေစ႔ကို ပန္းကန္လံုးထဲထည္႔ကာ အဖံုးအုပ္ေပးျပီး တမိနစ္ခန္႔ အပူေပးပါ
  4. ဆားကို ဒယ္အိုးထဲထည္႔ျပီး အနည္းငယ္  ညိဳသြားေအာင္ ေလွာ္ျပီး အေအးခံထားပါ
  5. ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ အစိတ္ေလးေတြ စိတ္ထားပါ
  6. အားလံုးအဆင္သင္႔ ျဖစ္တာနဲ႔ ဆားရည္စိမ္ထားေသာ သရက္သီး ဇလံုထဲမွ ဆားရည္မ်ားကို သြန္ေပးျပီး ေရစစ္ထားပါ
  7. ဆီကို ဒယ္အိုးထဲ ထည့္ျပီး ပူလာေအာင္ အပူေပးပါ
  8. ဆီပူလာတာနဲ႕ မီးဖိုေပၚမွ ဖယ္ကာ ဇလံုတလံုးထဲမွာ ဆားရည္သြန္ထားေသာ သရက္သီးစိမ္း ငရုတ္သီး အေရာင္တင္မွဳန္႔ မုန္႔ညွင္းေစ႔ အပူေပးထားေသဆီ ထမင္းစားဇြန္း ၅ဇြန္းခန္႔ ဆားႏွင္႔ ၾကိတ္ထားေသာ မဆလာတို႔ကို သမသြားေအာင္ ေရာေမႊထားပါ
  9. အရသာ သမသြားတာနဲ႔ ပိုေနေသာဆီကို အရသာ စပ္ထားသာ သရက္သီး ဇလံုထဲ ေလာင္းထည့္ျပီး ေမႊေပးပါ
  10. အားလံုး အရသာ သမသြားတာနဲ႕ ပုလင္းသန္႕သန္႕ထဲမွာ သရက္သီးကို ဖိသိပ္ထည္႔ေပးျပီး ဆီျမဳပ္ေအာင္ ထည္႔ေပးကာ အေအးခံ ထားေပးပါ
  11. အရက္သီးမ်ား ေအးသြားတာနဲ႔ အဖံုးလံုေအာင္ ပိတ္ေပးျပီး ေနငါးရက္ေလာက္ လွန္းေပးထားပါ
  12. ျပီးတာနဲ႔ သရက္သီးစိမ္း သနပ္ပုလင္းကို အဖံုးလံုေအာင္ပိတ္ျပီး  ေရခဲေသတၲာထဲမွာ ထည္႔ထားေပးကာ စားခါနီးတိုင္း ဇြန္းသန္႔သန္႔ေလးနဲ႔ ခပ္ေပးျပီးမွ စားသံုးဖို႔ ခပ္ယူေပးပါ
  13. ခပ္သည္႔ဇြန္း မသန္႔ရွင္းပါက သရက္သီး သနပ္ထဲမွာ မွဳိမ်ားအလြယ္တကူ တက္သြားႏိူင္တဲ႔အတြက္ ဇြန္းသန္႔သန္႔ႏွင္႔ ခပ္ဖို႔ သတိထားေစခ်င္ပါတယ္ရွင္။

No comments:

Post a Comment