ဟင္းရည္ေလးပါမွ ထမင္းက ျမိန္တတ္တာမိုလို႔႔ ဒီေန႔ေတာ႔ ၾကက္သားျပဳပ္ျပီး ဟင္းရည္ခ်ဳိခ်ဳိေလးခ်က္ကာ အရည္ေသာက္ဆမ္းေလး တစ္မယ္ခ်က္ျဖစ္ပါတယ္ အရသာ လ်ွာကသိ ဆိုသလိုပါဘဲ ပူစပ္ျပီး ေမြွးေနကာ ဟင္းရည္ခ်ဳိေနတဲ႔ မာမာ႔အိမ္ခ်က္ ဟင္းခ်ဳိရည္ ခ်က္နည္းေလး မ်ွေဝလိုက္ပါတယ္။
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
- ၾကက္ၾကိတ္သား - 150 g
- အရိုးအသား အရည္ျပားတြဲရက္ ၾကက္သား - 150 g
- ပဒဲေကာ - အနည္းငယ္
- မွဳိ - ဆယ္ပြင္႔ခန္႔
- ဘေရာ႔ကိုလီ - ၁၀ခက္ခန္႔
- ပဲပင္ေပါက္ တရုတ္ဟင္းျပင္ပန္းကန္ တလံုးစာ
- ပဲျပား - တစ္တံုး
- ကန္စြန္းရြက္ - မိမိႏွစ္သက္သေလာက္
- သခြားသီး - ခပ္ႀကီးႀကီး တစ္လံုး
- ဓါးျပား႐ိုက္ထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး ၄မႊာ
- ခပ္ပါးပါးလွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ တစ္ျခမ္း
- င႐ုတ္ေကာင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္သာသာ
- ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံု( ၾကက္ၾကိတ္သားထဲ ထည္႔ရန္ )
- ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္းသာသာ (ဟင္းရည္အိုးထဲထည္႔ရန္)
- အရသာမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္ (ၾကက္ၾကိတ္သားထဲ ထည္႔ရန္)
- အရသာမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္ တစ္ဇြန္းသာသာ (ဟင္းရည္အိုးထဲထည္႔ရန္)
- ေျပာင္းေကာ္မွဳန္႔ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္၀က္သာသာ
- နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပံုတစ္ပံု
ၾကက္သားလံုးလုပ္ရန္
- ၾကက္ႀကိတ္သား 100 g
- ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံု
- အရသာမွဳန္႕ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္
- ေျပာင္းေကာ္မွဳန္႕ ထမင္းစားဇြန္း တစ္၀က္သာသာ
ျပင္ဆင္ပံု
- အရိုးအသားတြဲရက္ ၾကက္သားကို အေနေတာ္ခုတ္ျပီး ေရေဆးကာ အိုးထဲထည္႔ပါ
- ပဒဲေကာကို ခပ္ပါးပါးေလးေတြရေအာင္ ၇ခ်ပ္ေလာက္လွီးျပီး ဟင္းရည္အိုးထဲ ထည္႔ျပဳပ္ပါ
- ဆား အရသာမွဳန္႔ နႏြင္းမွဳန္႔တို႔ႏွင္႔ အရသာနယ္ေပးျပီး ေရအနည္းငယ္ထည္႔ကာ ျပဳပ္ေပးပါ
- ၾကက္ျပဳပ္ရည္ ပြက္ပြက္ဆူလာတာနဲ႔ ဟင္းရည္ခ်ဳိေစရန္ သခြားသီးကို အခြံခြာျပီး ခပ္ပါးပါး လွီးထည္႔ေပးပါ
- ျပီးတာနဲ႔ ၾကက္သြန္နီကို အခြံခြာကာ ေရေဆးျပီး ၈စိတ္စိတ္ကာ ဟင္းရည္အိုးထဲ ထည္႔ျပီးေပးျပီး တည္ေပးပါ
- ၾကက္သြန္မ်ားႏူးတာနဲ႔ ေရကို တရုတ္ဟင္းရည္ေသာက္ ပန္းကန္လံုး သံုးလံုးစာသာသာထည္႔ျပီး ဆက္တည္ေပးပါ
- ဟင္းရည္အိုး တည္ထားတုန္း ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ဓါးျပားရိုက္ထားပါ
- ၾကက္ႀကိတ္သားကို ဆား အရသာမွဳန္႕ ေျပာင္းေကာ္မွဳန္႕တို႕နဲ႕ နယ္ထားေပးပါ
- အရသာနယ္ထားေသာ ၾကက္ႀကိတ္သားကို အေနေတာ္ အလံုးေလးေတြ လံုးထားပါ
- ငရုတ္ေကာင္းမွဳန္႔ကို ျပင္ထားပါ
- ဘလိုကိုလီကို အခက္ေလးေတြ ရေအာင္လွီးျပီး ေရေဆးထားပါ
- ပဲပင္ေပါက္ႏွင္႔ ကန္စြန္းရြက္ကို ေရေဆးထားပါ
- ပဲျပားကို အေနေတာ္ တံုးထားပါ
- မွဳိကိုေရေဆးျပီး ခပ္ထူထူ လွီးထားပါ
- ဟင္းရည္အိုး ပြက္ပြက္ဆူလာျပီး ၁၀မိနစ္ေလာက္ ေနတာနဲ႕ အထက္ေအာက္ သမေအာင္ေမႊကာ ပဲျပား ၾကက္သားလံုးမ်ားကို ထည့္ျပီး ၃မိနစ္ေလာက္ အဖံုးအုပ္ထားပါ
- ၾကက္သားလံုး က်က္တာနဲ႔ ဘလိုကိုလီႏွင္႔ မွဳိထည္႔ျပီး ၃မိနစ္ေလာက္ ေရဆူေအာင္တည္ေပးပါ
- ဟင္းရည္ဆူလာပါက အရသာျမည္းျပီး လိုသလိုျပင္ကာ ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင္႔ င႐ုတ္ေကာင္းမွဳန္႕ခပ္ျပီး ဟင္းျပင္ပန္းကန္ထဲမွာ မိမိႏွစ္သက္သလို အသီးအရြက္မ်ားထည္႔ကာပဒဲေကာနံ႔ သင္းေနတဲ႔ ၾကက္ျပဳပ္ရည္ကို ေလာင္းထည္႔ေပးျပီး ဟင္းရည္ပြဲျပင္ေပးကာ ပူပူေလး ေသာက္ႏိူင္ပါျပီ။
No comments:
Post a Comment