Monday, 3 September 2012

ငဆုတ္ အစာသြပ္














မာမာ ဒီေန႔ေတာ႔ ငါးဆုတ္ေလးေတြကို အရသာတစ္မ်ဳိးျဖစ္ေအာင္ လုပ္စားတဲ့ အထဲက ငဆုတ္အစာသြပ္ေလး လုပ္စားျဖစ္ပါတယ္ ဘာဆာငါးေလးနဲ႔ဘဲ ငါးဆုတ္ကို လုပ္ထားပါတယ္ ပဲျပားအဆာသြပ္သလိုဘဲ သြပ္ထားျပီး ၾကက္သြန္ျဖဴ  ၾကက္သြန္နီ ဆီခ်က္နံ႔ေမႊးေမႊး အရသာ ထူးထူးေလးေၾကာင့္ မာမာလုပ္စားျဖစ္တဲ့ နည္းေလးကို မ်ွေ၀ေပးလိုက္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. ဘာဆာငါး - 300 g
  2. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္
  3. အရသာမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္သာသာ
  4. နႏြင္းမွဳန္႕. - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံု
  5. ခ်င္း - ခပ္ပါးပါး သံုးျပား
  6. ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး ေလးမႊာ
  7. ေျပာင္းဖူးမွဳန္႕ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္းခြဲေမာက္ေမာက္
  8. ဆီ - လိုသေလာက္ သံုးေပးပါ

ျပင္ဆင္ပံု
  • ဘာဆာငါးကို ေရေဆးျပီး ေရစစ္ထားပါ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးထားပါ
  • ခ်င္းကိုအခြံခြာျပီး ေရေဆးထားပါ
  • ဘာဆာငါးကို ဆား နႏြင္းမွဳန္႕ အရသာမွဳန္႕ ခ်င္း ၾကက္သြန္ျဖဴ ႏွင္႔ ေျပာင္းဖူးမွဳန္႕တို႕နဲ႔ေရာျပီး ႀကိတ္ေပးပါ
  • တစ္မိနစ္ၾကိတ္လိုက္ တစ္ခါနားလိုက္ ငါးခါေလာက္ ၾကိတ္ေပးလိုက္ရင္ ရပါျပီ
  • အစာသြပ္ဖို႕ အဆင္ေျပေစရန္ လက္က္ုေရစြတ္ျပီး ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္းခြဲ သာသာစာယူျပီး ခပ္႐ွည္႐ွည္ေလးေတြ ဆုတ္လံုးေပးပါ
  • ငါးၾကိတ္သားမ်ားကို ဆုတ္လံုးေနစဥ္ လက္မွာမကပ္ေစရန္ လက္ကို ေရစြတ္စြတ္ျပီမွး ဆုတ္လံုးေပးပါ
  • အဆင္သင့္ ျဖစ္ျပီဆိုတာနဲ႕ ဒယ္အိုးထဲမွာ ဆီထည္႔ျပီး အပူေပးပါ  
  • ဆီပူလာတာနဲ႕မီးကိုအနည္းငယ္ ေလ်ွာ့ျပီးမွ ငါးဆုတ္မ်ားကို တစ္လံုးခ်င္ အိုးဆန္႔သေလာက္ ထည္႔ေၾကာ္ေပးပါ
  • ငါးဆုတ္အားလံုး အက်က္ညီေစရန္ မၾကာမၾကာ အထက္ေအာက္ လွန္လွန္ေပးျပီး ေမႊေပးပါ
  • ေၾကာ္ေနစဥ္ ငါးဆုတ္က ပြေဖာင္းေဖာင္းေလး ျဖစ္လာတတ္တဲ့အတြက္ တစ္ခါထဲ အမ်ားႀကီး ထဲ့မေၾကာ္မိဖို႕ သတိထားပါ
  • ငါးဆုတ္တစ္ခုလံုး ေ႐ႊ၀ါေရာင္ သန္းလာျပီ ဆိုတာနဲ႕ ဆယ္ျပီးဆီစစ္ေပးပါ
  • ငါးဆုတ္ေၾကာ္ ေအးသြားပါ အလယ္တဲ့တဲ့မွ အေပါက္ကေလးရေအာင္ ကပ္ေၾကးနဲ႕ညွပ္ေပးပါ
  • ထိုအေပါက္ေလးထဲသို႕ ျပင္ထားေသာ အစာမ်ားကို လိုသေလာက္ထဲ့ျပီး စားသံုးႏိူင္ပါျပီ။
အစာသြပ္ရန္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
  1. ေဂၚဖီ - တစ္စိတ္ 
  2. မံုလာဥနီ - အေနေတာ္တစ္ဥ 
  3. ၾကက္သြန္ျဖဴ  ဆီခ်က္ဖတ္ - လိုသေလာက္ သံုးေပးပါ
  4. ၾကက္သြန္နီဆီခ်က္ - လိုသေလာက္ သံုးေပးပါ
  5. မက်ည္းသီးမွည္႔ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္းစာ
  6. ေျမပဲေလွာ္ - ထမင္းစားဇြန္း ငါးဇြန္းခန္႔
  7. ငါးငံျပာရည္ - လိုသေလာက္ ျပင္ထားပါ
  8. ဟင္းခ်ဳိမွဳန္႔ - လိုသေလာက္ ျပင္ထားပါ
  9. ငရုတ္သီးစိမ္း - လိုသေလာက္ ျပင္ထားပါ
ျပင္ဆင္ပံု
  1. ေဂၚဖီကို ခပ္ပါးပါး လွီးေပးျပီး ေရေဆးကာ ေရစစ္ထားပါ
  2. မံုလာဥနီကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ခပ္ပါးပါး လွီးေပးထားပါ
  3. မန္က်ည္းသီးမွည္႔ကို ေရေႏြးပူပူျဖင္႔ ႏွစ္ထပ္ေလာက္ ေဆးေပးျပီး ေရေႏြးျဖင္႔ စိမ္ေပးထားပါ
  4. ေျမပဲေလွာ္ကို အခြံျခြတ္ျပီး မညက္တစ္ညက္ ေထာင္းေပးထားပါ
  5. ငရုတ္သီးစိမ္းကို ေရေဆးျပီး ခပ္ပါးပါး လွီးေပးထားပါ
  6. က်န္ေနေသာ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ားကို ျပင္ထားေပးပါ
အစာသြပ္ရန္
  • ငဆုပ္လံုး - တစ္ခု (အလယ္မွ အစာသြပ္ရန္ အေပါက္ေလးရေအာင္ ကပ္ေက်းႏွင္႔ ညွပ္ေပးပါ)
  • ေျမပဲေထာင္း - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္
  • ဟင္းခ်ဳိမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္းဖ်ား ပါတယ္ဆိုရံုေလး
  • ေဂၚဖီ - အနည္းငယ္
  • မံုလာဥနီ - အနည္းငယ္
  • ငရုတ္သီးစိမ္း -  စားႏိူင္သေလာက္
  • မက်ည္းမွည္႔ရည္ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
  • ငါးငံျပာရည္ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆီခ်က္ဖတ္ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္
  • ၾကက္သြန္နီဆီခ်က္ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္းတစ္ဝက္တို႔ ထည္႔ေပးျပီးပါက အရမ္းစားလို႔ ေကာင္းလြန္းတဲ႔ ငါးဆုတ္အစာသြပ္ေလးေတြ ရပါျပီ။

12 comments:

  1. နည္းအဆန္းေလးေတြ အစ္မတို႔ blog ေတြထဲကေန လုိက္ၾကည္႔ရတယ္.. ကိုယ္႔ဖာသာဆုိ မလုပ္တတ္ဘူး။ ငါးဆုပ္ေၾကာ္ဆိုလဲ ငါးဆုပ္ေၾကာ္နဲ႔တင္ ၿပီး သြားေရာ။ အစ္မတို႔ဆီကမွ ဆန္းဆန္းျပားျပားေလးေတြ နည္းရတာ.. ^.^

    ReplyDelete
    Replies
    1. ေပ်ာ္စရာေကာင္းတယ္ Moe Thaut Phyu ေရ
      တစ္ခ်ဳိ႕အစာေလးေတြက ကဗ်ာေလးေတြဘဲ
      ဟိုစပ္ဒီစပ္နဲ႔ အရသာရွိတဲ႔ကဗ်ာေလးျဖစ္သြားတတ္တယ္ေလ :)

      Delete
  2. ဒါမ်ဳိးဆိုုရင္ေတာ့ေလးငါးဆယ္ခုုအသာေလးစားႏုုိင္တယ္ေနာ္။ း)
    အိုုင္အိုုရာ

    ReplyDelete
    Replies
    1. ဟုတ္တယ္ေနာ္ မမမာလဲတစ္ခါစားရင္ေလးငါးခုစားႏိူင္တယ္ :)
      အစားကလူနဲ႔တဲ႔တယ္ေလ :)

      Delete
  3. ငဆုပ္လံုးအစာသြပ္ အားေပးသြားတယ္ မာမာေရ။ ငါးထဲမွာ ငါးဆုပ္လံုးေၾကာ္ေတာ့ ႀကိဳက္တယ္ း)
    စိတ္ဓာတ္အစဥ္ၾကည္လင္ေအးျမပါေစကြယ္။

    ေမတၱာျဖင့္
    အန္တီတင့္

    ReplyDelete
    Replies
    1. မာမာ အၾကိဳက္ဆံုးအစာထဲမွာလဲငဆုပ္လံုးပါတယ္တီတင္႔
      အၾကိဳက္ခ်င္းတူတယ္ေနာ္ :))

      ေလးစားခင္မင္လွ်က္
      မာမာ

      Delete
  4. ရွလြတ္...ဗိုက္ဆာေနလို႕ ငဖဲအစာသြပ္ေကာ၊ ပဲျပားအစာသြပ္ေကာ စားသြားပါတယ္အမေရ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. အဝသာစားသြားပါညီမေလးေရ :))

      Delete
  5. ငဆုပ္လံုးေတြ တလံုးျပီးတလံုးေကာက္စားလိုက္ရရင္ေတာ့ ခ်စ္မေရ...အရမ္းၾကိုက္တာ

    ReplyDelete
    Replies
    1. စားပါ စုေရ
      မမမာလဲသိပ္ၾကိဳက္တယ္

      Delete
  6. မမမာေရ.. အရမ္းေကာင္းမယ္လို ့ထင္ပါတယ္။ ငါးဆုပ္လံုးကိုသိပ္ႀကိဳက္ ပါတယ္ရွင္..

    ReplyDelete
    Replies
    1. မာလာေရ သရည္စာေလးလိုစားရင္အရမ္းစားေကာင္းတဲ႔အစာေလးပါ
      အားရင္လုပ္စားၾကည္႔ေနာ္ :)

      Delete