Friday, 29 July 2022

ဇလားဗီးယား ငါးကြော်

 





ဒီနေ့တော့ မာမာတစ်ယောက် ဈေးသွားရင်းက ဇလားဗီးယားငါးလေးတွေ ဝယ်လာခဲ့တာနဲ့ ငါးကြော်ကြွတ်ကြွတ်လေးတွေ ကြော်ဖြစ်ပါတယ်။

တစ်ကောင်ကိုတော့ ကြက်သွန်နီကြော်လေးဖြူးပြီး တစ်ကောင်ကိုတော့ ကြက်သွန်ဖြူ ကြက်သွန်နီ ချင်းတို့နဲ့ ကြော်ပြီးနှပ်ပါတယ်။

ဒါကြောင့်မို့လို့ ငါးကြော်ကို ဒီအတိုင်း စားမဲ့အစား ကြက်သွန်နီကြော် မွှေးမွှေးလေးနဲ့ စားရတာ အရသာ ပိုကောင်းစေတဲ့အတွက် မာမာပြင်ဆင်ပြီး ကြော်ထားတဲ့ နည်းလေးကို မျှဝေပေးလိုက်ပါတယ်ရှင်။

ပါဝင်ပစ္စည်းများ
  1. ဇလားဗီးယား - တစ်ကောင်
  2. နနွင်းမှုန့် - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်ဝက် (ငါးအရသာနယ်ရန်)
  3. နနွင်းမှုန့် - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း သုံးပုံတစ်ပုံ (ကြက်သွန်နီကြော်ရန်)
  4. နနွင်းမှုန့် - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း သုံးပုံတစ်ပုံ (ငါးကြော်မည့်ဆီထဲထည့်ရန်)
  5. ဆား - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်ဝက်
  6. အရသာမှုန့် - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်ဇွန်း
  7. ချင်းမှုန့် - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း သုံးပုံတစ်ပုံ
  8. ကြက်သွန်ဖြူမှုန့် - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း သုံးပုံတစ်ပုံ
  9. ကြက်သွန်နီ - ခပ်ကြီးကြီး တစ်လုံး
  10. ဆီ - လိုသလောက် သုံးပေးပါ
ကြက်သွန်နီကြော်ပုံ
  • ကြက်သွန်နီကို အခွံခွာပြီး အလုံးလိုက် ရေဆေးပါ
  • ပြီးတာနဲ့ ကြက်သန်နီကို ထက်ဝက်ခြမ်းပြီး ခပ်ပါးပါးလေးတွေ လှီးပေးပါ
  • ဒယ်အိုးထဲမှာ ဆီနှင့်နနွင်းမှုန့်ထည့်ပြီး အပူပေးပါ
  • ဆီပူလာတာနဲ့ လှီးထားသော ကြက်သွန်နီကို ထည့်ကြော်ပေးပါ
  • ကြက်သွန်များ ကြော်နေစဉ် အကျက်ညီစေရန် မကြာမကြာ မွှေပေးပါ
  • ကြက်သွန်များ နီရောင်လေး သန်းလာတာနဲ့ ဆယ်ပြီးဆီစစ်ထားပါ
ပြင်ဆင်ချက်ပြုပ်ပုံ
  •  အရင်ဆုံး ငါးကိုမလိုတာတွေဖယ်ပြီး သန့်ရှင်းပေးကာ ရေစင်အောင် ဆေးပေးပါ
  • ငါးကိုရေဆေးပြီးတာနဲ့ ငါးတစ်ကောင်လုံးကို အရသာ ဝင်စေရန်နှင့် ကြော်တဲ့အခါ ငါးအသားအထဲထိ ကျက်စေရန် ပုံပါအတိုင်း ခပ်စောင်းစောင်းလေးတွေ မွှန်းပေးပါ
  • ဇလုံထဲမှာ ငါး နနွင်းမှုန့် ဆား အရသာမှုန့် ချင်းမှုန့် ကြက်သွန်ဖြူမှုန့်တို့ထည့်ကာ အရသာဝင်အောင် နယ်ပေးပါ
  • ငါးကို အကောင်လိုက် ကြော်မှာဖြစ်တဲ့အတွက် ဒယ်အိုးကြီးကြီးထဲမှာ ဆီခပ်များများလေး ထည့်ပြီး အပူပေးပါ
  • ဆီပူလာတာနဲ့ နနွင်းမှုန့်ထည့်ပေးကာ အရသာ နယ်ထားသောငါးကို ထည့်ပေးပါ
  • ငါးထည့်ပြီးတာနဲ့ မီးကိုအနေတေ ာ် လျှော့ပေးပြီးမှ ကြော်ပေးပါ
  • ကြော်ထားသောငါး တစ်ဖက်ကျက်မှ တစ်ဖက်ကို လှန်ပေးပြီး ကြော်ပေးပါ
  • ငါးတစ်ကောင်လုံး ကျက်ပါက ဆယ်ပြီးဆီစစ်ပေးထားပါ
  • ဆီစသ်ထားသော ငါးကြော်ကို ပန်းကန်ပြားထဲမှာ ထည့်ပေးပါ
  • ထိုငါးကြော်အပေါ်မှ ကြော်ထားသော ကြက်သွန်နီကြော်များကို ဖြူးပေးပြီးပါက စားသုံးရန် အဆင်သင့် ရပါပြီ။

No comments:

Post a Comment