အရင်ရက်က ဘိန်းမုန့်စားချင်တာနဲ့ ဆန်ဘိန်းမုန့်လေး လုပ်ဖြစ်ပါတယ် ဘိန်းမုန့်လုပ်နည်းလေးတွေ အမျိုးမျိုး စမ်းလုပ်ရင်းက ဒီမုန့်လုပ်နည်းလေးက တော်တော်လေး အဆင်ပြေတဲ့အတွက် မာမာဝေငှပေးလိုက်ပါတယ်ရှင်။
မာမာလုပ်တဲ့ အိုးအရွယ်အစား မရှိပါက မိမိမှာ အဆင်ပြေတဲ့ အိုးကိုဘဲ သုံးပေးနိူင်ပါတယ် ထမင်းကြမ်းခဲကတော့ မနေ့က ချက်ထားပြီး ကျန်နေတဲ့ ထမင်းကြမ်းခဲကို သုံးပေးပါ ဘိန်းမုန့်လုပ်ရာမှာ မီးအရမ်း မပြင်းအောင်လဲ သတိထားပေးစေချင်ပါတယ်။
ပါဝင်ပစ္စည်းများ
- ဆန်စိမ်းမှုန့် - 400 g
- ဒိန်ချဉ် - ထမင်းပေါင်းအိုး ဆန်ချင်ဗူး တစ်ဗူး
- Baking soda - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း သုံးဇွန်း
- ထမင်းကြမ်းခဲ - ထမင်းပေါင်းအိုး ဆန်ချင်ဗူး တစ်ဗူး
- ကြက်ဥ - လေးလုံး
- ထန်းလျှက် - 400 g (အချိုကြိုက်ပါက ပိုထည့်ပါ)
- ဆား - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း နှစ်ဇွန်း
- ရေ - ထမင်းပေါင်းအိုး ဆန်ချင်ဗူး တစ်ဗူး (ထန်းလျှက်ကျိုရန်)
- ရေ - ထမင်းပေါင်းအိုး ဆန်ချင်ဗူး တစ်ဗူး (မုန့်နှစ်စပ်ရန်)
- ထောပါတ်ခဲ - တစ်လက်မခွဲပါတ်လည် တစ်တုံး
- မြေပဲလှော် - မိမိနှစ်သက်သလောက် (အခွံချွတ်ပြီး သန့်စင်ထားပါ)
- အုန်းသီးစိတ် - မိမိနှစ်သက်သလောက်
- ဘိန်းစေ့လှော်ပြီးသား - မိမိနှစ်သက်သလောက်
- မကပ်သော ဒယ်အိုး - အိုးအဝအကျယ် 16 cm, အိုးအမြင့် 3.5cm,အိုးအောက်ချေ အကျယ်12cm
- ယောက်ချိုဇွန်း - တစ်ဇွန်း
မုန့်နှစ်ဖောက်ရန် ပြင်ဆင်ပုံ
- ထမင်းကြမ်းခဲနှင့် ကြက်ဥတို့ကို ဘလင်ဒါထဲမှာထည့်ပြီး ညက်နေအောင် ကြိတ်ပေးပါ
- ခပ်သေးသေး အိုးတစ်လုံးထဲမှာ ထန်းလျှက် ဆားနှင့် ရေတို့ကိုထည့်ပြီး ထန်းလျှက်များ အရည်ပျော်သွားအောင် ကျိုပေးပါ
- ထန်းလျှက်များ အရည်ပျော်သွားတာနဲ့ ခပ်ပါးပါး အဝတ်စ သန့်သန့်နှင့် အမှိုက်များ မပါအောင် စစ်ပေးကာ အအေးခံထားပေးပါ
- ဇလုံကြီးကြီး တစ်လုံးထဲမှာ ထန်းလျှက်ရည် ထမင်းကြမ်းနှင့် ကြက်ဥကြိတ်ထားသောအနှစ် ဆန်မှုန့် baking soda နှင့် ဒိန်ချဉ်ကို ဇလုံတစ်လုံးထဲမှာ ရောထည့်ပေးကာ မုန့်နှစ်မုန့်ခဲများ မကျန်အောင် မွှေတံနှင့် စိတ်ရှည်လက်ရှည် မွှေပေးပါ
- ပြီးတာနဲ့ မုန့်နှစ်ကို အဖုံးအုပ်ကာ အခန်းတွင်းမှာရှိတဲ့ အပူရှိန်အတိုင်း အနည်းဆုံး ငါးနာရီလောက် ဖောက်ထားပေးပါ။
မုန့်လုပ်ရန်
- မုန့်လုပ်ရန် ပါဝင်သော ပစ္စည်းများကို အဆင်သင့် ပြင်ထားပါ
- ထောပါတ်ခဲကို အရည်ဖျော်ထားပါ
- ဒယ်အိုးကို ထောပါတ်ထမင်းစားဇွန်း တစ်ဇွန်းခွဲစာထည့်ပြီး အပူပေးကာ အိုးပူလာတာနဲ့ မီးကို အနည်ပါးငယ် လျှော့ထားပါ
- ပြီးတာနဲ့ မုန့်နှစ်ရည်ကို အထက်အောက် သမအောင် မွှေပေးပြီးမှ မုန့်နှစ်ရည်ကို ယောက်ချိုဇွန်း တစ်ဇွန်းစာကို အိုးထဲကို ထည့်ပေးပါ
- မုန့်နှစ်ရည် ထည့်ပြီးတာနဲ့ အိုးအဖုံးကို မိနစ်ဝက်လောက် အုပ်ပေးပြီးမှ အုန်းသီးစိတ် ဘိန်းေ့နှင့် မြေပဲတို့ကို မိမိအဆင်ပြေသလို ဖြန့်ပြီး ထည့်ပေးပါ
- ပြီးတာနဲ့ အိုးအဖုံးကို ပြန်အုပ်ပေးကာ နှစ်မိနစ်ခန့် အုပ်ပေးထားပါ
- နှစ်မိနစ် ပြည့်တာနဲ့ အိုးအဖုံးကို ဖွင့်ကာ မုန့်သားအပေါ်ကို ထောပါတ်ရည်လေး သုပ်ပေးကာ နောက်တစ်ဖက်ကို လှန်ပေးပါ
- နောက်တစ်ဖက် လှန်ပြီးတာနဲ့ တစ်မိနစ်လောက်ဘဲထားကာ အိုးထဲမှ ဖယ်ပေးပါ
- အထက်ပါ နည်းအတိုင်း မုန့်နှစ်ရည် ကုန်တဲ့အထိ လုပ်ပေးပြီးပါက အိုးလေး ထောပါတ်ဘိန်းမုန့် ရပါပြီ။
No comments:
Post a Comment