Thursday 6 February 2020

ဆိတ်အူပြုပ်



ဆိတ္အူေလးေတြ ဝယ္လာျပီး ျမန္မာနည္းေလးနဲ႔ ျပဳပ္ေသာက္တာ ရိုးသြားေလေတာ႔ ဒီတစ္ခါ ဗီယက္နမ္ pho အႏွစ္နဲ႔ ထဲ႔ျပဳပ္ထားကာ ခပ္စပ္စပ္ေလး ျပဳပ္ေသာက္ျဖစ္ပါတယ္။

ခ်ဥ္ငံစပ္ေလးနဲ႔ ေမႊးေမႊးေလးမို႔လို႔ ခပ္ပူပူေလး ေသာက္ရတာ အရမ္းဘဲ အရသာ ရွိတဲ႔အတြက္ မာမာျပင္ဆင္ျပီး ျပဳပ္ထားတဲ႔ ဆိတ္အူျပဳပ္ နည္းေလးကို မ်ွေဝေပးလိုက္ပါတယ္ရွင္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. ဆိတ္အူ - 300 g
  2. ခ်င္း - တစ္လက္မခန္႕
  3. ၾကက္သြန္ၿဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး ငါးမႊာခန္႕
  4. ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ တစ္လံုး
  5. စပါးလင္ အရင္းပိုင္း - တစ္လက္မခန္႔
  6. စပါးလင္အရြက္ - ဆယ္ရြက္ခန္႔
  7. Pho အႏွစ္ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
  8. နံနံပင္ - စားႏိူင္သေလာက္
  9. ပူစီနံ - မိမိႏွစ္သက္သေလာက္
  10. အခ်ဳိမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
  11. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္းသာသာ
  12. င႐ုတ္ေကာင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္
  13. မုန္႔ဟင္းခါးဖတ္ - မိမိႏွစ္သက္သေလာက္္
  14. ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆီခ်က္ဖတ္ - မိမိႏွစ္သက္သေလာက္
  15. သံပုရာသီး - မိမိႏွစ္သက္သေလာက္

ျပင္ဆင္ပံု

  • မုန္႔ဟင္းခါးဖတ္ႏွင္႔ ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆီခ်က္ တို႔ကို ျပင္ထားပါ
  • နံနံပင္ကို ေရေဆးျပီး ခပ္ၾကမ္းၾကမ္း လွီးထားပါ
  • ပူစီနံကို ေရေဆးထားပါ
  • ငရုတ္သီးစိမ္းကို ေရေဆးျပီး ခပ္ပါးပါး လွီးထားပါ
  • သံပုရာသီးကို အလံုးလိုက္ ရေေဆးကာ အစိတ္ေလးေတြ လွီးထားပါ
  • ဆိတ္အူကို ေရစင္ေအာင္ေဆးျပီး အေနေတာ္ အတံုးေလးေတြ ပိုင္းေပးပါ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာကာ ေရေဆးထားပါ
  • ၾကက္သြန္နီကို အခြံခြာျပီး အလံုးလိုက္ ေရေဆးကာ ခပ္ၾကမ္းၾကမ္း လွီးထားပါ
  • စပါးလင္ အရင္းပိုင္းကို ေရေဆးျပီး ခပ္ပါးပါးေလးေတြ လွီးေပးထားပါ
  • စပါးလင္အရြက္မ်ားကို ေရေဆးျပီး အထံုးေလး ထံုးေပးထားပါ
  • ခ်င္းကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ခပ္ၾကမ္းၾကမ္း လွီးထားပါ
  • ျပီးတာနဲ႔ ၾကက္သြန္နီ ၾကက္သြန္ျဖဴ ခ်င္း ႏွင္႔စပါးလင္တို႔ကို ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းေပးပါ
  • ေဇာက္နက္ေသာ အိုးထဲမွာ ဆိတ္အူမ်ားကို ထည့္ေပးျပီ ဆီ စပါးလင္ရြက္အထံုး phoအႏွစ္ ငရုတ္ေကာင္းမွဳန္႔ ငရုတ္သီးေထာင္း ဆား အရသာမွဳန္႔ႏွင္႔ ငရုတ္ေကာင္းမွဳန္႔တို႔ထည္႔ကာ အရသာ ဝင္သြားေအာင္ နယ္ေပးပါ
  • အရသာ ဝင္သြားေလာက္တာနဲ႔ ေရအနည္းငယ္ထည္႔ျပီး  ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ တည္ေပးပါ
  • ေရဆူလာျပီးပါက အက်က္ညီေစရန္ ေမႊေပးပါ
  • ဆိတ္အူမ်ား မာလာတာနဲ႔ ေရကိုမိမိ လိုသေလာက္ထည္႔ေပးျပီး ဟင္းအိုးကို ဆက္တည္ေပးပါ
  • ေရပြက္ပြက္ ဆူလာတာနဲ႔ အရသာကို ျမည္းျပီး လိုသလို ျပင္ေပးပါ
  • ဟင္းရည္အရသာ အေနေတာ္ ရျပီဆိုတာနဲ႔ ပန္းကန္တစ္လံုးထဲမွာ မိမိစားႏိူင္သေလာက္ မုန္႔ဟင္းခါးဖတ္ ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆီခ်က္ဖတ္ ငရုတ္သီးစိမ္း သံပုရာရည္ နံနံပင္ႏွင္႔ ပူစီနံတို႔ ထည္႔ေပးကာ ဟင္းရည္ထည္႔ေပးျပီး သံုးေဆာင္ႏိူင္ပါျပီ။

No comments:

Post a Comment