Sunday, 3 January 2016

ခရမ်းချဉ်သီး ဆိတ်သားဟင်း




ဒီေန႕ေတာ့ ဆိတ္သားအစိုကို ခရမ္းခ်ဥ္သီး ခ်ဥ္ခ်ဥ္ေလးနဲ႕ဆီလည္ေရလည္ေလး ခ်က္ျဖစ္တာမို႕ထမင္းပူပူေလးနဲ႕ စားမလား ေပါင္မုန္႕နဲ႕တြဲျပီး စားမလား အဆင္ေျပေစတဲ့ ဟင္းတမယ္အျဖစ္ ခ်က္ထားပါတယ္။

ခ်က္ရတာ လြယ္ကူျပီ ဆီႏိူင္ႏိူင္ သတ္ေပးဖို႕ဘဲ လိုတဲ့ ဟင္းတမယ္မို႕ ခ်က္နည္းေလး မ်ွေ၀ေပးလိုက္ပါတယ္ အမဲသား သိုးသားတို႕ကိုလဲ ဒီနည္းအတိုင္း ခ်က္ႏိူင္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. ဆိတ္သား  - 500 g
  2. ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ တစ္ဥ
  3. ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး ၃မႊာ
  4. ခ်င ေးေထာင္းျပီးသား - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
  5. စပါးလင္ ေထာင္းျပီးသား - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
  6. င႐ုတ္သီး အေရာင္တင္မွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
  7. စပါးလင္အ႐ြက္ - ၅႐ြက္ခန္႕
  8. ခရမ္းခ်ဥ္သီး - အလံုးႀကီးႀကီး ၃လံုး
  9. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္
  10. ခေနာ ၾကက္သားမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္သာသာ
  11. နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံု
  12. ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၅ဇြန္း
  13. သံပုရာသီး - တစ္လံုး

ျပင္ဆင္ပံု
  1. ဆိတ္သားကို အေနေတာ္ အတံုးေလးေတြ တံုးထားပါ
  2. တံုးထားေသာ ဆိတ္သားကို သံပုရာရည္ ညွစ္ျပီး နယ္ကာ၅မိနစ္ခန္႕ ႏွပ္ထားျပီးမွ ေရစင္ေအာင္ ေဆးပလိုက္ပါ
  3. ေရေဆးျပီးေသာ ဆိတ္သားကို ၾကက္သားမွဳန္႕ နႏြင္းမွဳန္႕တို႕နဲ႕နယ္ကာ ၁၅မိနစ္ေလာက္ ႏွပ္ထားပါ
  4. ၾကက္သြန္နီကို အခြံခြာ အလံုးလိုက္ေရေဆးျပီး ခပ္ႏုတ္ႏုတ္ လွီးထားပါ
  5. ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ခပ္ႏုတ္ႏုတ္ လွီးထားပါ
  6. ခ်င္းကို အခြံခြာျပီး ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းထားပါ
  7. စပါးလင္ အရင္ပိုင္းကို ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းထားေပးပါ
  8. စပါးလင္အ႐ြက္ကို လိမ္ျပီး ထံုးထားေပးပါ
  9. ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ေရေဆးျပီး ခပ္ပါးပါး လွီးထားပါ
ခ်က္ျပဳပ္ပံု
  1. ေဇာက္နက္ေသာ အိုးတလံုးကို အပူေပးျပီး ဆီထည့္ပါ
  2. ဆီပူလာတာနဲ႕ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၾကက္သြန္နီ ခ်င္း စပါးလင္ႏွင့္ င႐ုတ္သီးမွဳန္႕တို႕ထည့္ျပီး အဆက္မျပတ္ ေမႊေပးကာ ေမႊးလာေအာင္ ဆီသတ္ေပးပါ
  3. ဆီသတ္နံ႕ ေမႊးလာတာနဲ႕ လွီးထားေသာ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ထည့္ျပီးလွိမ့္ေပးပါ
  4. မၾကာမၾကာ ေမႊေပးျပီး ခရမ္းခ်ဥ္သီးမ်ား ေက်လာတဲ့ထိ ေမႊေပးပါ
  5. ခရမ္းခ်ဥ္သီး ေက်တာနဲ႕ ထံုးထားေသာ စပါးလင္အ႐ြက္ႏွင့္ အရသာနယ္ကာ ႏွပ္ထားေသာ ဆိတ္သားကို ထည့္ေမႊျပီး ၁၅မိနစ္ေလာက္ ဆီသတ္ေပးပါ
  6. ဆီသတ္ေနစဥ္ မၾကာမၾကာ ေမႊေပးျပီး ဆိတ္သားအသားမ်ား မာလာတဲ့ထိ ခ်က္ေပးျပီးမွ ေရျမဳပ္ေအာင္ထည့္ျပီး အသားႏူးေအာင္ တည္ေပးပါ
  7. ပထမ တရည္ခမ္းလာတာနဲ႕ ေနာက္တရည္ထည့္ျပီး ဆားထည့္ကာ ေရဆူေအာင္ ထပ္တည္ေပးျပီး ဆီလည္ေရလည္ က်န္တဲ့အထိ တည္ေပးကာ အရသာျမည္းျပီး လိုသလိုျပင္ကာ ခ်ဥ္ျဖဳန္႕ျဖဳန္႕ အရသာေလးနဲ႕ ဆိတ္သားဟင္း ေမႊးေမႊးေလးကို စားပြဲျပင္ႏိုင္ပါျပီ။

No comments:

Post a Comment