Monday, 11 January 2016

ဆိတ်သားနှပ်




တေန႕တေန႕ ဟင္းခ်က္ရံအတြက္ စဥ္းစားလိုက္တိုင္း ဘာစားရင္ေကာင္းမလဲ ဘာခ်က္ရင္ေကာင္းမလဲ အေတြးထဲေပၚလာတဲ့ ဆိတ္သားႏွပ္ဟင္းေလး ဒီေန႕ေတာ့ ခ်က္လိုက္ပါတယ္ ခ်က္နည္းကေတာ့ မာမာ့အေမခ်က္တဲ့ နည္းအတိုင္း ခ်က္ထားပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. ဆိတ္သား  - 500 g
  2. ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ ၂လံုး
  3. ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး ၇မႊာ
  4. ခပ္ပါးပါး လွီးထားေသာခ်င္း - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
  5. င႐ုတ္သီး အေရာင္တင္မွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္းခြဲ
  6. ေလးညွင္း - တစ္ပြင့္
  7. ဖာလာ - တေစ္စ့
  8. သစ္ဂ်ပိုးေခါက္ - တစ္လက္မခန္႕
  9. ကရေ၀း႐ြက္ - ၃႐ြက္
  10. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္းခြဲ
  11. ခေနာ ၾကက္သားမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္းခြဲ
  12. နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံု
  13. ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၉ဇြန္း
  14. သံပုရာသီး - တစ္လံုး
  15. မက်ည္းသီးမွည့္ - ကြမ္းသီးဆံလံုးေလာက္

ျပင္ဆင္ပံု
  1. ဆိတ္သားကို အေနေတာ္ အတံုးေလးေတြ တံုးထားပါ
  2. တံုးထားေသာ ဆိတ္သားကို သံပုရာရည္ ညွစ္ျပီး နယ္ကာ ၅မိနစ္ခန္႕ ႏွပ္ထားျပီးမွ ေရစင္ေအာင္ ေဆးပလိုက္ပါ
  3. ေရေဆးျပီးေသာ သိုးသားကို ၾကက္သားမွဳန္႕ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္ နႏြင္းမွဳန္႕တို႕နဲ႕နယ္ကာ ၁၅မိနစ္ေလာက္ ႏွပ္ထားပါ
  4. ၾကက္သြန္နီ တလံုးကို အခြံခြာ အလံုးလိုက္ေရေဆးျပီး ခပ္ႏုတ္ႏုတ္ လွီးထားပါ
  5. ေနာက္ထပ္ က်န္ေသာ တလံုးကို ပံုပါအတိုင္း လွီးထားပါ
  6. ၾကက္သြန္ျဖဴ ၃မႊာကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ခပ္ႏုတ္ႏုတ္ လွီးထားပါ
  7. ေနာက္ထပ္က်န္ေသာ ေလးမႊာကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးထားပါ
  8. ခ်င္းကို အခြံခြာျပီး ခပ္ေသးေသး လွီးထားပါ
  9. မက်ည္းသီးမွည့္ကို ေရေဆးျပီး ေရအေနေတာ္ထည့္ကာ ေရစိမ္ထားေပးပါ 
ခ်က္ျပဳပ္ပံု
  1. အရသာ၀င္ေအာင္ႏွပ္ထားေသာ ဆိတ္သားကို ေဇာက္နက္ေသာ အိုးတလံုးထဲ ထည့္ျပီး ေရျမဳပ္ေအာင္ထည့္ကာ ျပဳပ္ေပးပါ
  2. ပထမ တရည္ခမ္းပါက ေနာက္တရည္ထပ္ထည့္ျပီး ဆိတ္သားႏူးေအာင္ ျပဳပ္ေပးပါ
  3. ဆိတ္သားႏူးလာတာနဲ႕ ဟင္းခ်က္ရန္ ျပင္ဆင္ပါ
  4. ဒယ္အိုးတလံုးကို အပူေပးျပီး ဆီထည့္ပါ ဆီပူလာတာနဲ႕ ခပ္ႏုတ္ႏုတ္လွီးထားေသာ  ၾကက္သြန္ျဖဴ ၾကက္သြန္နီ သစ္ဂ်ပိုးေခါက္ ေလးညွင္း ဖာလာ ကရေ၀း႐ြက္ ခ်င္းႏွင့္ င႐ုတ္သီးမွဳန္႕တို႕ထည့္ျပီး အဆက္မျပတ္ ေမႊေပးကာ ေမႊးလာေအာင္ ဆီသတ္ေပးပါ
  5. ဆီသတ္နံ႕ ေမႊးလာတာနဲ႕ ျပဳပ္ထားေသာ ဆိတ္သားအိုးထဲကို ထည့္ျပီး ေမႊေပးပါ
  6. ျပီးတာနဲ႕ ေရျမဳပ္ေအာင္ ထပ္ထည့္ျပီး အစိတ္ေလးမ်ားရေအာင္ လွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီ ၾကက္သြန္ျဖဴအမႊာ ဆားလက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္ႏွင့္ ၾကက္သားမွဳန္႕ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္ထည့္ျပီး တည္ေပးပါ
  7. တည္ထားေသာ ေရခမ္းကာနီးတာနဲ႕ ေရစိမ္ထားေသာ မက်ည္းသီးမွည့္ အရည္ကိုထည့္ျပီး တည္ေပးပါ
    1.  
  8.  ေရဆူျပီး ဟင္းအႏွစ္ အေနေတာ္ ရတာနဲ႕ဆီလည္ေရလည္ က်န္တဲ့အထိ တည္ေပးကာ အရသာျမည္းျပီး လိုသလိုျပင္ကာ ခ်ဥ္ျဖဳန္႕ျဖဳန္႕ အရသာေလးနဲ႕ ဆိတ္သားႏွပ္ဟင္း အိအိေမႊးေမႊးေလးကို စားပြဲျပင္ႏိုင္ပါျပီ။

No comments:

Post a Comment