Thursday, 4 April 2013

ကြက်သားပေါက်ဆီ

ၾကက္သားေပါက္ဆီ
ၾကက္သားေပါက္ဆီေလး အပ်င္းေျပလုပ္စားျဖစ္ပါတယ္ မာမာ႔သမီးေလး လုပ္ထားတာပါ မာမာက မုန္႔လုပ္ရတာ စိတ္မရွည္သေလာက္ သူကေတာ႔ အရမ္းကိုစိတ္ရွည္ပါတယ္။

 ဒီေန႔လဲေမေမေရ ေပါက္ဆီလုပ္စားရေအာင္ဆိုတာနဲ႔ သူ႔ကိုအာဏာကုန္လႊဲျပီး မာမာနားေနလိုက္ပါတယ္ တစ္ရက္တစ္ေလ ရတဲ႔နားရက္ေလးေပါ႔ေနာ္။

သူလုပ္တဲ႔ ေပါက္ဆီေလးက ေတာ္ေတာ္႔ကို စားေကာင္းပါတယ္ လုပ္နည္းေလး အဆင္႔မ်ားေပမဲ႔ စားရတာေကာင္းေတာ႔ သူပင္ပန္းတာေလး ေပ်ာက္သြားတာေပါ႔ေနာ္ သူစိတ္ရွည္လက္ရွည္ လုပ္ထားတဲ႔ေပါက္ ဆီလုပ္နည္းေလးကို မာမာ မွ်ေဝေပးလိုက္ပါတယ္။

သူလုပ္တဲ႔ဂ်ဳံက ရိုးရိုးဂ်ဳံမို႔ ေပါင္းလိုက္တဲ႔အခါမွာ နဲနဲေလးအညိဳေရာင္ဘက္ ေျပာင္းသြားတဲ႔ ေပါက္ဆီမ်ဳိးပါ ဒါေပမဲ႔ ဘာမွမျဖစ္ပါဘူး အညိဳေရာင္ေလး ႏွစ္သက္တဲ႔သူေတြအတြက္ေပါ႔ အျဖဴေရာင္နဲ႔ အရသာကေတာ႔ အတူူတူပါဘဲ ဂ်ဳံသားအရသာလဲ အတူတူပါဘဲ သံုးတဲ႔ဂ်ဳံအမ်ဳိးအစားေပၚမူတည္ျပီး အေရာင္ေလးဘဲ ကြာသြားတာပါ။

အလုပ္အားတဲ႔ ရက္ေတြမွာ မိသားစုေတြ ေပ်ာ္ေပ်ာ္ပါးပါး လုပ္စားၾကတာေပါ့။

ပါဝင္ရမွာေလးေတြက

ေပါက္ဆီအျပင္ခြံအတြက္
  • 1 1/2 cup plain flour
  • 1 tsp dry yeast
  • 1/2 cup ရေႏြး
  • 1/2 tsp သၾကား 
  • 1/4 tsp ဆား
  • 1 tbs ဆီ
ျပင္ဆင္ပံု
  1.  ေပါက္ဆီအျပင္ခြံအတြက္ လိုအပ္တာေလးေတြျပင္ပါတယ္
  2. ပါဝင္ပစၥည္းေတြကိုေရာျပီး yeast ေပ်ာ္တဲ႔အထိအရည္ေဖ်ာ္ေပးကာ
    ေပ်ာ္လာပါက ဂ်ဳံမွဳန္႔ႏွင္႔ေရာျပီး ဒိုးသားရေအာင္ နယ္ပါမယ္
  3. ဂ်ဳံသားကိုေခ်ာလာျပီး လက္မွာမကပ္ေတာ႔တဲ႔ထိ ဆယ္မိနစ္ေလာက္ ႏွဲေပးပါ
    ႏွဲျပီးသားဂ်ဳံလံုးကိုေလလံုေအာင္ပိတ္ျပီး ေႏြးေသာေနရာတြင္တစ္နာရီေလာက္ထားေပးပါ

    ဂ်ဳံသားပြေအာင္ေစာင္႔ေနခ်ိန္ေနမွာ အစာအတြက္အသားႏွင္႔အသီးအရြက္မ်ားကို ခ်က္ပါမယ္
  4. ေပါက္ဆီထဲထဲ႔ဖို႔ အစာအတြက္ လိုတာေလးေတြျပင္ပါမယ္
    • 1/2 cup ေလးေထာင္႔ေသးေသးေလးေတြတံုးထားေသာၾကက္သြန္နီ
    • 1/2 cup ခပ္ရြယ္ရြယ္လွီးထားေသာေဂၚဖီ 
    • 1/2 cup အေနေတာ္လွီးထားေသာၾကက္သြန္မိတ္ 
    • 1/4 cup ေလးေထာင္႔ခပ္ေသးေသးလွီးထားေသာမံုလာဥနီ 
    • 1/2 tbs ဆား 
    အားလံုးကိုေရာနယ္ျပီး ထြက္လာေသာအရည္မ်ားကို ညွစ္ေပးျပီးမွေၾကာ္ပါ
  5. အသီးအရြက္ႏွင္႔ေရာျပီးေၾကာ္ရန္ အစာအတြက္အသားကိုျပင္ပါမယ္
    • 200 g ခပ္ေသးေသးေလးမ်ားတံုးထားေသာၾကက္သား  
    • 1/2 tsp ပဲငံျပာရည္ 
    • 1/4 tsp ငရုတ္ေကာင္းမွဳန္႔ 
    • 1/2 tsp ဆား
    • 1/2 tsp ႏွမ္းဆီ
    •  ၾကက္သြန္ျဖဴ တမႊာ
    • ၾကက္ဥႏွစ္လံုးကိုျပဳပ္ျပီး - ရွစ္စိတ္စိတ္ေပးပါ
  6. အိုးထဲတြင္ဆီထဲ႔ျပီးပူလာပါကၾကက္သားကို အရင္ဆံုးသံုးမိနစ္ေလာက္
    ထဲ႔ေၾကာ္ေပးကာ ၾကက္သားထဲသို႔ ေနာက္ဆံုးမွ အသီးအ႐ြက္မ်ားထည့္ျပီး
    ႏွစ္မိနစ္ေလာက္ေၾကာ္ေပးပါ
  7. တစ္နာရီေလာက္အခ်ိန္ၾကာပါက ဂ်ဳံသား ႏွစ္ဆပြလာထိရပါလိမ္႔မယ္
  8. ပြလာေသာဂ်ဳံသားကို ရွစ္ပံုပံုကာ အလံုးေလးမ်ားရေအာင္
    လက္မႏွစ္ဖက္ျဖင္႔ဂ်ဳံသားကိုျဖန္႔ျပီး ျပန္ျပန္လံုးေပးျပီး
    လက္ဝါးႏွစ္ဖက္ၾကားမွာ ထဲ႔ျပီးလံုးေပးပါက ဂ်ဳံလံုးေလးမ်ားရလာပါလိမ္႔မယ္
  9. ေစာေစာကလံုးထားေသာဂ်ဳံလံုးကို ဒလိမ္႔တံုးႏွင္႔လိွမ္႔ျပီး
    ၁၀စင္တီမီတာေလာက္ ရေအာင္လွိမ္႔ေပးပါတယ္ ျပီးမွ အစာႏွင္႔ဘဲဥထဲ႔ကာ ဂ်ဳံအနားသားမ်ားကိုဆြဲယူျပီးအုပ္ေပးပါ
  10. ၾကိဳက္ႏွစ္သက္သလိုပံုစံေလးမ်ား လုပ္ေပးႏိုင္ပါတယ္
  11. ေပါင္းလွ်င္အိုးတြင္မကပ္ေစရန္ baking paper စကၠဴေလးမ်ားခံျပီးျပီးေပါင္းေပးပါ
  12. ေရေႏြးဆူဆူကိုေအာက္တြင္ခံျပီး ေပါင္းခံအိုးတြင္
    ေပါက္ဆီကိုထဲ႔ကာ မိနစ္ႏွစ္ဆယ္ခန္႔ မီးျပင္းျပင္းနဲ႔ ေပါင္းေပးပါ
  13. အနားသားအတြန္႔ေလးနဲ႔လုပ္ထားတဲ႔
     ၾကက္သားေပါက္ဆီ အိအိေလးရပါျပီ

 ေပါက္ဆီ အျပင္ခြံအတြက္ လိုအပ္တာေလးေတြျပင္ပါ

ပါဝင္ပစၥည္းေတြကိုေရာျပီး yeast ေပ်ာ္တဲ႔အထိ အရည္ေဖ်ာ္ေပးပါ
ေပ်ာ္လာပါက ဂ်ဳံမွဳန္႔ႏွင္႔ေရာျပီး ဒိုးသားရေအာင္ နယ္ပါမယ္

ဂ်ဳံသားကိုေခ်ာလာျပီး လက္မွာမကပ္ေတာ႔တဲ႔ထိ 
ဆယ္မိနစ္ေလာက္ ႏွဲေပးပါ ႏွဲျပီးသားဂ်ဳံလံုးကို
 ေလလံုေအာင္ပိတ္ျပီး ေႏြးေသာေနရာတြင္တစ္နာရီေလာက္ 
ထားေပးပါဂ်ဳံသားပြေအာင္ေစာင္႔ေနခ်ိန္ေနမွာ 
အစာအတြက္အသားႏွင္႔အသီးအရြက္မ်ားကို ခ်က္ပါမယ္


ေပါက္ဆီထဲထဲ႔ဖို႔ အစာအတြက္ လိုတာေလးေတြျပင္ပါမယ္
  • 1/2 cup ေလးေထာင္႔ေသးေသးေလးေတြတံုးထားေသာၾကက္သြန္နီ
  • 1/2 cup ခပ္ရြယ္ရြယ္လွီးထားေသာေဂၚဖီ 
  • 1/2 cup အေနေတာ္လွီးထားေသာၾကက္သြန္မိတ္ 
  • 1/4 cup ေလးေထာင္႔ခပ္ေသးေသးလွီးထားေသာမံုလာဥနီ 
  • 1/2 tbs ဆား 
အားလံုးကိုေရာနယ္ျပီး ထြက္လာေသာအရည္မ်ားကို ညွစ္ေပးျပီးမွေၾကာ္ပါ



အသီးအရြက္ႏွင္႔ေရာျပီးေၾကာ္ရန္ အစာအတြက္အသားကိုျပင္ပါမယ္
  • 200 g ခပ္ေသးေသးေလးမ်ားတံုးထားေသာၾကက္သား  
  • 1/2 tsp ပဲငံျပာရည္ 
  • 1/4 tsp ငရုတ္ေကာင္းမွဳန္႔ 
  • 1/2 tsp ဆား
  • 1/2 tsp ႏွမ္းဆီ
  •  ၾကက္သြန္ျဖဴ တမႊာ
  • ၾကက္ဥႏွစ္လံုးကိုျပဳပ္ျပီး - ရွစ္စိတ္စိတ္ေပးပါ
အိုးထဲတြင္ဆီထဲ႔ျပီးပူလာပါကၾကက္သားကို 
အရင္ဆံုးသံုးမိနစ္ေလာက္ထဲ႔ေၾကာ္ေပးကာ
 ၾကက္သားထဲသို႔ ေနာက္ဆံုးမွ အသီးအ႐ြက္မ်ားထည့္ျပီး
ႏွစ္မိနစ္ေလာက္ေၾကာ္ေပးပါ

တစ္နာရီေလာက္အခ်ိန္ၾကာပါက ဂ်ဳံသားႏွစ္ဆထိ
 ပြလာထိရပါလိမ္႔မယ္


ပြလာေသာဂ်ဳံသားကို ရွစ္ပံုပံုကာ အလံုးေလးမ်ားရေအာင္
လက္မႏွစ္ဖက္ျဖင္႔ဂ်ဳံသားကိုျဖန္႔ျပီး ျပန္ျပန္လံုးေပးျပီး
လက္ဝါးႏွစ္ဖက္ၾကားမွာ ထဲ႔ျပီးလံုးေပးပါက ဂ်ဳံလံုးေလးမ်ား
ရလာပါလိမ္႔မယ္

ေစာေစာကလံုးထားေသာဂ်ဳံလံုးကို ဒလိမ္႔တံုးႏွင္႔လိွမ္႔ျပီး
၁၀စင္တီမီတာေလာက္ ရေအာင္လွိမ္႔ေပးပါတယ္
 ျပီးမွ အစာႏွင္႔ဘဲဥထဲ႔ကာ ဂ်ဳံအနားသားမ်ားကိုဆြဲယူျပီးအုပ္ေပးပါ

 ၾကိဳက္ႏွစ္သက္သလိုပံုစံေလးမ်ား လုပ္ေပးႏိုင္ပါတယ္

ေပါင္းလွ်င္အိုးတြင္မကပ္ေစရန္ baking paper
 စကၠဴေလးမ်ားခံျပီးျပီးေပါင္းေပးပါ

ေရေႏြးဆူဆူကိုေအာက္တြင္ခံျပီး ေပါင္းခံအိုးတြင္
ေပါက္ဆီကိုထဲ႔ကာ မိနစ္ႏွစ္ဆယ္ခန္႔ မီးျပင္းျပင္းနဲ႔ ေပါင္းေပးပါ

အနားသားအတြန္႔ေလးနဲ႔လုပ္ထားတဲ႔
 ၾကက္သားေပါက္ဆီ အိအိေလးရပါျပီ

 ၾကက္သားေပါက္ဆီ ပူပူေမႊးေမႊးေလးပါ

9 comments:

  1. ေအာင္မေလး အင္မတန္တန္ဖိုးရွိလိုက္တဲ႕ ပိုစ္႕
    လုပ္စားမယ္မမေရ လုပ္စားဦးမယ္ ေက်းဇူးပါေနာ္

    ReplyDelete
    Replies
    1. အားတဲ႔ရက္ေလးလုပ္စားၾကည္႔ေနာ္ မမာက ဝက္သားမစားလို႔
      ဝက္အူေခ်ာင္းေလးမထဲ႔ထားဘူး ဝက္အူေခ်ာင္းေလးထဲ႔ရင္ပိုျပီးအရသာစံုသြားတာေပါ႔ေနာ္.

      Delete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. အစ္မသမီးေလးက အရမ္းအရမ္းကို ေတာ္တယ္ေနာ္..
    အဲလို သမီးမ်ိဳးေလး လိုခ်င္လုိက္တာ အစ္မေရ..
    အစ္မတို႔ မိသားစုက ကံေကာင္းတာပါဘဲ.... ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. ေက်းဇူးပါ ညီမေလးေရ
      သူေက်ာင္းပိတ္ရင္ မမာ အနားရတယ္ေလ..

      Delete
  4. မမမာေရ ေက်းဇူးအရမ္းတင္ပါတယ္...
    ေပါက္စီလုပ္စားခ်င္ေနတာ အခုေတာ႔ နည္းသိသြားၿပီ
    လုပ္စားဦးမယ္ အမေရ း)
    မိုးစက္ဝိုင္

    ReplyDelete
    Replies
    1. အရမ္းလြယ္တဲ႔နည္းေလးနဲ႔လုပ္ထားတာမို႔
      အားတဲ႔ရက္ေလးလုပ္စားၾကည္႔ေနာ္ ဝက္သားစားရင္ဝက္သားအစားထိုးျပီးလုပ္ေပါ႔ေနာ္.
      ဝက္အူေခ်ာင္းေလးလဲထဲ႔ရင္ပိုျပီးစားေကာင္းသြားတာေပါ႔ေနာ္.

      Delete
  5. တီတီေရခြက္က 500 ml ခြက္လား

    ReplyDelete
    Replies
    1. ခြက္တိုင္းရဲ႔ဘယ္ခြက္ျဖစ္ျဖစ္ တစ္ခြက္ရဲ႔တစ္ဝက္ကိုေျပာတာပါ မီလီမီတာနဲ႔သိခ်င္ရင္ေတာ႔ 120mlရွိပါတယ္

      Delete