Tuesday 9 April 2013

ပင်လယ်စာ ကြာဇံသုပ်







မာမာတို႔သားအမိႏွစ္ေယာက္ ေဈးလဲမသြားျဖစ္လို႔ ေရခဲသတၱာထဲမွာ ရွိတာေလးေတြကို ဟင္းျဖစ္ေအာင္လို႔ တစ္ေန႔တစ္မ်ဳိး မရိုးရေအာင္ လုပ္စားေနၾကပါတယ္ က်န္ေနေသးတဲ႔ ပင္လယ္စာေလးေတြကို ဒီေန႔ေတာ႔ သံပုရာသီးေလးနဲ႔ အသုပ္စံုေလး သုပ္စားၾကပါတယ္ သိပ္ကတိကထ မမ်ားတဲ႔ အသုပ္ေလးျဖစ္ျပီး စားရတာလဲ ေတာ္ေတာ္ေလး ေကာင္းပါတယ္။

တစ္ခါတစ္ရံ အသုပ္ေလးသုပ္ျပီး ထမင္းပူပူေလးနဲ႔ စားရတာလဲ ေတာ္ေတာ္ေကာင္းပါတယ္ ဒါေၾကာင္႔မို႔လို႔ မာမာျပင္ဆင္ျပီး သုတိ္ထားတဲ႔ နည္းေလးကို မ်ွေဝေပးလိုက္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. ပင္လယ္စာ အစံု - 200 g
  2. ဆန္ၾကာဆန္အေျခာက္ - 50 g
  3. ပဲအက်က္မွဳန္႕ - လိုသေလာက္
  4. င႐ုတ္သီး အေလွာ္မွဳန္႕ - လိုသေလာက္
  5. နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္ုး သံုးပံုတစ္ပံု (ဆီခ်က္ခ်က္ရန္)
  6. နႏြင္းမွဳန္႕  - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံု( ၾကာဇံအေရာင္အတြက္ သံုးရန္)
  7. ဆီ - လိုသေလာက္
  8. အရသာမွဳန္႕ - လိုသေလာက္
  9. ၾကက္သြန္ျဖဴ  ဆီခ်က္ - ထမင္းစားဇြႏ္း ဇြန္းႏွစ္ဆယ္ခန္႔
  10. ငါးငံျပာရည္ - လိုသေလာက္
  11. နံနံပင္ - လိုသေလာက္
  12. င႐ုတ္သီးစိမ္း - စားႏိူင္သေလာက္
  13. ၾကက္သြန္ျဖဴ  - အမႊာၾကီးၾကီး (၁၃မႊာ ဆီခ်က္အတြက္ ၅မႊာ ဟင္းခါးအတြက္ ၃မႊာ အသုပ္ႏွင့္စားရန္ ၅မႊာခန္႕)
  14. ပုဇြန္ေျခာက္မွဳန္႔ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
  15. င႐ုတ္ေကာင္းေစ႔ - ငါးေစ့ခန္႕
  16. ေဂၚဖီ - အနည္းငယ္
အသုပ္ပြဲျပင္ရန္ လိုအပ္ေသာ ပစၥည္းမ်ား
  • ဆီခ်က္
  • ငံျပာရည္
  • ပုဇြန္ေျခာက္မွဳန္႕
  • ပဲအက်က္မွဳန္႕
  • င႐ုတ္သီး အေလွာ္မွဳန္႕
  • ၾကက္သားမွဳန္႕
  • သံပုရာသီး
  • နံနံပင္
ၾကာဇံျပဳပ္ရန္
  • ဆန္ၾကာဇံကို ေရ တစ္နာရီေလာက္ စိမ္ထားပါ
  • ေရကို ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ တည္ေပးပါ
  • ေရဆူလာတာနဲ႕ ေရစိမ္ထားေသာ ၾကာဇံကို ေရသြန္ျပီး ၾကာဇံအေရာင္လွေစရန္ နႏြင္းမွဳန္႕ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံုထည့္ကာ ေရေႏြးကို ေလာင္းထည့္ေပးပါ
  • ေရေႏြးစိမ္ခ်ိန္ သံုးမိနစ္ေလာက္ၾကာတာနဲ႕ ေရေႏြးစိမ္ထားေသာ ၾကာဇံကို ဇကာထဲသြန္ျပီး ေရစစ္ထားပါ
  • တစ္ခါတစ္ေလ ေရေႏြးစိမ္ရန္ အသံုးျပဳေသာ ၾကာဇံသည္ ဆန္အေပ်ာ့ အမာေပၚ မူတည္ေသာေၾကာင့္ အခ်ိန္ကို လိုတိုးပိုေလ်ွာ့ လုပ္ေပးပါ
ဆီခ်က္ ခ်က္ရန္
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ ငါးမႊာကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ခပ္ပါးပါး လွီးထားပါ
  • ဒယ္အိုးထဲမွာ ဆီထည္႔ျပီး ဆီကိုအပူေပးပါ ဆီပူလာတာနဲ႔ နႏြင္းမွဳန္႕ထည့္ေပးပါ 
  • ျပီးတာနဲ႕ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ထည့္ေၾကာ္ေပးပါ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴမ်ား အ၀ါေရာင္ သန္းလာတာနဲ႕ ဆယ္ျပီးဆီစစ္ကာ အေအးခံထားပါ
  • ဆီခ်က္ကိုလဲ အေအးခံထားပါ ဆီေအးသြားမွ ၾကက္သြန္ေၾကာ္မ်ားႏွင့္ ေရာေပးထားပါ

ဟင္းခါးခ်က္ရန္
  • ေရ တ႐ုတ္ဟင္းရည္ေသာက္ ပန္းကန္ ၂လံုးစာထဲ ပုဇြန္ေျခာက္ ၇ေကာင္ေလာက္ကို ေထာင္းျပီးထည့္ပါ
  • ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္ ၾကက္သားမွဳန္႕ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္းထည့္ျပီး ေရဆူေအာင္တည္ပါ
  • ေရဆူလာပါက င႐ုတ္ေကာင္း ၅ေစ့ေလာက္ႏွင့္ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၂မႊာေလာက္ကို မညက္တညက္ေထာင္းျပီး ဟင္းရည္အိုးထဲ ထည့္ကာ ေဂၚဖီ ခပ္ပါးပါးလွီးျပီး ထည့္ျပီး ေရဆူေအာင္ တည္ျပီးအရသာျမည္းပါ
အသုပ္ တပြဲစာျပင္ရန္
  • အသုပ္သုပ္ရန္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ားကို ျပင္ထားပါ
  • ပင္လယ္စာအစံုကို ေရေႏြးဆူဆူထဲမွာ သံုးမိနစ္ခန္႔ ျပဳပ္ျပီး ေရစစ္ထားပါ
  • နံနံပင္ကို ေရေဆးျပီး မထူမပါး လွီးထားပါ
  • ေဂၚဖီကို ေရေဆးျပီး ခပ္ပါးပါး လွီးထားပါ
  • သံပုရာသီးကို အခြံခြာျပီး အမႊာေလးေတြ ခြာထားပါ
  • ဇလံုတစ္လံုးထဲမွာ ဆနၾ္ကာဇံ တစ္ပြဲစာႏွင္႔ ပင္လယ္စာ လက္တစ္ဆုတ္စာတို႔ကို ထည့္ေပးပါ
  • ဆီခ်က္ ထမင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္း ငံျပာရည္ ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း ပဲအက်က္မွဳန္႕ ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း င႐ုတ္သီး အေလွာ္မွဳန္႕ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း ၾကက္သားမွဳန္႕ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္မ႐ွိတစ္႐ွိ နံနံပင္တို႕ထည့္ကာ ခပ္ဖြဖြနယ္ေပးပါ
  • အသုပ္အရသာ နယ္ျပီးတာနဲ႕ ခ်ဥ္ငံစပ္ အရသာကို လိုသလို ျပင္ေပးျပီး စားပြဲျပင္ေပးပါ
  • ပင္လယ္စာ ၾကာဇံအသုပ္ပြဲ ျပင္ဆင္ျပီးပါက ဆလတ္႐ြက္ င႐ုတ္သီးစိမ္း ၾကက္သြန္ျဖဴ ေဂၚဖီဟင္းခါးတို႕နဲ႕ သံုးေဆာင္နိုင္ပါျပီ

4 comments:

  1. အစ္မ.. အခုတစ္ေလာ ပင္လယ္စာေတြ ဓာတ္က်ေနတယ္ေနာ္..
    က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီညြတ္တယ္ အစ္မေရ..
    အသုတ္ကေလး ျမင္တာနဲ႔ သြားေရက ျပည့္လာတယ္.. ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. ဟုတ္ပါ႔ ညီမေလးရယ္ ဘာခ်က္ရမလဲေတြးလိုက္တိုင္း
      လက္က အဲဒီ ပင္လယ္စာစီဘဲေရာက္ေရာက္သြားလို႔ေလ...

      Delete
  2. စားခ်င္စရာေလး...ညီမေတာ့ စာအုပ္ထဲကူးေရးထားလိုက္ျပီ..လုပ္စားႀကည့္ဦးမယ္..Thanks for sharing with us. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. လုပ္စားၾကည္႔ေနာ္ စားလို႔ေကာင္းတယ္။

      Delete