လှော်စာဆိုတာ မာမာ အရမ်းကြိုက်တဲ့ အစာတစ်ခုပါ မမွားပါဘူး နာဂတောင်တန်းမှာ နေစဉ်တုန်းက ဒေသအစာ တစ်ခုဖြစ်ပေမဲ့ ရာသီဥတု အေးတဲ့အတွက် ခက်ခက်ခဲခဲလေး လုပ်ကြရပြီး ရာသီဥတုပူတဲ့ မြေပြန့်မှာဆိုရင်တော့ လုပ်ရတာ ပိုပြီးလွယ်ပါတယ်။
ယူကျူ့မှာ ဗီယက်နမ်တွေ လုပ်တဲ့နည်းကတော့ dried yeast ball ကို သုံးပါတယ် မာမာကေတာ့ dried yeast cake ကို သုံးထားပါတယ် ဆိုင်မှာမေးတော့ အတူတူဘဲလို့ ပြောပါတယ် အေးရှန်းဆိုင်မှာ ၀ယ်လို့ရပါတယ် မြန်မာပြည်မှာဆိုရင်တော့ လှော်စာ ဆေးလုံးဆိုပြီး ပရဆေးဆိုင်တွေမှာ မေးပြီး၀ယ်လို့ရပါတယ်။
ဒီတစ်ခေါက်လုပ်တဲ့ လှော်စာကိုတော့ ခပ်ပျင်းပျင်း သျှတတလေး သောက်ချင်တာနဲ့ သကြားရည် မထည့်ဘဲ ဒီအတိုင်း သောက်ကြပါမယ်။
လှော်စာလုပ်တဲ့နေရာမှာ သုံးတဲ့အိုးခွက်တွေနဲ့ ကောက်ညှင်းကို ကိုင်တဲ့အခါမှာ လက်ကိုတော့ အရမ်းသန့်ရပါတယ် ဆီတွေပေနေတဲ့ လက် အိုးခွက်ပန်းကန်တွေနဲ့ လုပ်ရင်တော့ လှော်စာမဖြစ်ဘဲ လှော်စာက ပျက်သွားတတ်ပါတယ် ဒါကြောင့်မို့လို့ မာမာပြင်ဆင်ပြီး လုပ်ထားတဲ့ လှော်စာလုပ်နည်းလေးကို မျှဝေပေးလိုက်ပါတယ်ရှင်။
ပါ၀င်ပစ္စည်းများ
- ကောက်ညှင်းဆန် - ထမင်းပေါင်းအိုး ဆန်ချင်ဗူး သုံးဗူး
- လှော်စာဆေးလုံး - 22 g တစ်လုံး (dried yeast ball)
- ပေါင်းအိုး - တစ်လုံး
- လှော်စာဖောက်ရန်ဇလုံ - တစ်လုံး
- လက်သုတ်ပုဝါ - ခပ်ထူထူ တစ်ထည်G
- Glad wrap - လိုသလောက် သုံးပေးရန်
ပြင်ဆင်ပုံ
- လှော်စာဖောက်ရန် လိုအပ်တာတွေကို အဆင်သင့် ပြင်ထားပေးပါ
- ကောက်ညှင်းဆန်ကို ရေဆေးပြီး ရေနှစ်နာရီလောက် စိမ်ပေးကာ ရေစစ်ထားပါ
- ရေစစ်ထားသော ကောက်ညှင်းဆန်ကို ဇကာပေါ်မှာ ပိတ်စသန့်သန့် တစ်ခုခင်းပြီး ထည့်ပေးပါ
- ပြီးတာနဲ့ ပေါင်းအိုးအောက်ခံအိုးထဲကို အောက်ခံခုံ ထိတယ်ဆိုရုံလေး ရေထည့်ပေးပါ
- ခုံအပေါ်ကို ကောက်ညှင်းဆန် ထည့်ထားသော ဇကာကို တင်ပေးပါ
- ကောက်ညှင်းဆန်များ အကျက်ညီစေရန် ပိတ်စကို အုပ်ပေးပါ
- ပြီးတာနဲ့ ပေါင်းအိုးအဖုံးကို လေလုံအောင် ပိတ်ပေးပြီး steam ခလုတ်ကို နှိပ်ပေးပါ
- နာရီခလုတ်ကိုနှိပ်ပြီး ဆယ်မိနစ်ချိန်ပေးကာ စတင်ပေါင်းပေးပါ
- ပေါင်းချိန်ပြည့်တာနဲ့ အိုးထဲမှ လေများကုန်အောင် ထုတ်ပေးပြီးမှ အိုးအဖုံးကို ဖွင့်ပေးပါ
- ကောက်ညှင်းပေါင်းဇကာကို အပြင်ထုတ်ပေးပြီး ကောက်ညှင်းများကို ဇလုံထဲ ထည့်ပေးပါ
- ပြီးတာနဲ့ ရေကိုခပ်ဖြေးဖြေးထည့်ပြီး ကောက်ညှင်းများကို အသာလေး နှစ်ချက်လောက် ဝေ့ပြီး ပထမတစ်ထပ် ဆေးပေးပါ
- ဆေးပြီးသားရေကို သွန်ပေးပြီး ဒုတိယတစ်ကြိမ်လဲ ပထမတစ်ကြိမ်လိုဘဲ ဆေးပေးပါ
- ပြီးတာနဲ့ ဇကာသန့်သန့်ထဲထည့်ပြီး ရေစစ်ထားပါ
- လှော်စာဆေးလုံးကို ညက်ပြီးမှုန့်နေအောင် ထောင်းထားပါ
- ကောက်ညှင်းဆန်များ ရေစစ်သွားတာနဲ့ ဇလုံတစ်လုံးထဲမှာထည့်ပြီး ထောင်းထားသော လှော်စာဆေးမှုန့်များကို ဖြန့်ထည့်ပေးပါ
- ပြီးတာနဲ့ ဇွန်းသန့်သန့်ဖြင့် သမအောင် မွှေပေးပါ
- လှော်စာဖောက်မည့် ဇလုံကို သန့်နေအောင် ဆေးပေးပြီး အခြောက်ခံထားပါ
- ပြီးတာနဲ့ အလုံးလေးတွေ လုံးပေးပါ
- အခြောက်ခံထားသော ဇလုံထဲကို ကောက်ညှင်းလုံးများ ထည့်ပေးပါ
- အရင်လှော်စာဆေးမှုန့် နယ်ထားသော ဇလုံကို ရေ ထမင်းစားဇွန်း နှစ်ဇွန်းလောက်နှင့် ကျင်းပေးပြီး ကောက်ညှင်းအပေါ်မှာ ဖြန့်ပြီးထည့်ပေးပါ
- ပြီးတာနဲ့ လေလုံစေရန် glad wrap ဖြင့် လုံနေအောင် အုပ်ပေးပါ
- မာမာက ရာသီဥတု အေးတဲ့အချိန်မှာ လှော်စာလုပ်တဲ့အတွက် မီးဖိုခန်းရဲ့ အပူဆုံး နေရာဖြစ်တဲ့ oven ထဲမှာ ထည့်ထားလိုက်ပါတယ်
- ရာသီဥတုအပေါ် မူတည်ပြီး လှော်စာအချဉ်ဖောက်တဲ့ရက် ရက်အတိုးအလျှော့ ရှိနိူင်ပေမဲ့ ပုံမှန်အပူချိန်ဆိုရင် နှစ်ရက်လောက်နေရင် ကစော်ဖောက်လာပါပြီ
- လှော်စာထည့်ထားသော ဇလုံအဖုံးကို ဖွင့်လိုက်တာနဲ့ လှော်စာနံ့သင်းသင်းလေး ရပြီဆိုရင် စားဖို့ပြင်နိူင်ပါပြီ။
- မိမိစားလို့ ပိုနေသော လှော်စာကို ရေခဲသေတ္တာထဲမှာ ၅ရက်လောက်အထိ ထားပြီး စားနိူင်ပါတယ်။
- လှော်စာလုပ်ရာမှာ အသုံးပြုသော ပစ္စည်းများ လက်နှင့် လှော်စာထည့်မည့် ဇလုံတို့မှာ သန့်ပြန့်သော ပစ္စည်းများ ဖြစ်ရပါမယ်ရှင်
No comments:
Post a Comment