Sunday, 12 July 2015

ငါးေပါင္းခ်ဥ္စပ္ ေမႊးေမႊးေလး


ဒီေန႕ေတာ့ တနဂၤေႏြေန႔မွာ သားအမိ သားအဖ ၃ေယာက္ အိမ္မွာ ႐ွား႐ွားပါးပါး အားလပ္ရက္ေလး ဆံုၾကတယ္ ဒါေၾကာင့္မို႕ ထမင္းမိန္မိန္ စားၾကဖို႔ရာ မေန႕က ၀ယ္လာတဲ့ ငါးေလးကို ေပါင္းလိုက္ပါတယ္။

မာမာက ငါးေပါင္းတဲ့အခါ ေပါင္းအိုးသံုးရင္ ျမန္မွန္းသိေပမဲ့ စပါးလင္ခင္းျပီး ႐ိုး႐ိုးအိုးေလးနဲ႕ ျပဳပ္ျပီး ခ်က္ရတာကို ပိုျပီးသေဘာက်လို႕ ႐ိုး႐ိုးအိုးေလးနဲ႕ဘဲ ခ်က္လိုက္ပါတယ္။

မီး႐ွိန္ျပင္းျပင္းနဲ႕ ေရခမ္းတိုင္း ေရထပ္ထပ္ထည့္ျပီး ၄နာရီေလာက္ တည္ထားကာ အ႐ိုးႏူးအိေနတဲ့ ငါးေပါင္းဟင္း ခ်က္နည္းေလးကို မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. ငါးတေကာင္ 500 g (ပင္လယ္ငါးကို သံုးထားပါတယ္ )
  2. သံမယိုသီး - တစ္လံုးႏွင့္တစ္ျခမ္း
  3. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္
  4. ငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
  5. အရသာမွဳန္႕ - လက္ဖက္႐ည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
  6. နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပံုတစ္ပံု
  7. ခရမ္းခ်ဥ္သီး - အလံုးႀကီးႀကီး ၂လံုး
  8. ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး ၃မႊာ
  9. ၾကက္သြန္နီ - ၪအေသး ၅လံုး
  10. ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ တစ္လံုး
  11. င႐ုတ္သီး အေရာင္တင္မွဳန္႕ -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
  12. ခ်င္း - လက္တစ္ဆစ္ခန္႕
  13. ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၄ဇြန္း
  14. စပါးလင္အ႐ြက္ - လက္တစ္ဆုတ္စာသာသာ

ျပင္ဆင္ပံု
  • ငါးကို အေၾကးခြံခြာျပီး အူကလီစာမ်ား ထုတ္ကာ ခပ္ထူထူပိုင္းျပီး ေရစင္ေအာင္ေဆးပါ
  • ငါးကို ဆား ငံျပာရည္ အရသာမွဳန္႕ နႏြင္းမွဳန္႕ႏွင္ သံပုရာညွစ္ကာ ဖိဖိျပီး ဆုတ္ဆုတ္နယ္ေပးပါ
  • ငါးျပဳပ္မည့္အိုး အတြင္းေအာက္ေျခမွာ စပါးလင္ကိုခင္းျပီး စပါးလင္အေပၚမွာ ငါးမ်ားစီျပီး တင္ေပးပါ
  • ေရကို ငါးအေပၚျမဳပ္ေအာင္ထည့္ျပီး မီးျပင္းျပင္းနဲ႕ ျပဳပ္ေပးပါ
  • ငါးျပဳပ္ရည္ ခမ္းပါက ေရထပ္ထပ္ထည့္ျပီး ၄နာရီေလာက္ ျပဳပ္းေပးပါ
  • ငါးအ႐ိုးႏူးလာပါက စပါးလင္ဖတ္မ်ား ဖယ္ကာ ေရျမဳပ္ေအာင္ ထပ္ထည့္ျပီး မီးအ႐ွိန္နည္းနည္းေလ်ာ့ထားပါ
  •  ၾကက္သြန္နီကို အလံုးလိုက္ အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ငါးျပဳပ္အိုးထဲထည့္ေပးပါ
င႐ုတ္သီးဆီသတ္ရန္
  • ၾကက္သြန္နီတလံုး ခ်င္း ၾကက္သြန္ျဖဴတို႕ကို ညက္ေအာင္ေထာင္းျပီး ဆီကို အပူေပးကာ ဆီပူလာပါက ထည့္ျပီး ဆီသတ္ေပးပါ
  • ၾကက္သြန္မ်ား ႏြမ္းလာပါက င႐ုတ္သီးမွဳန္႕ထည့္ျပီး ေမႊးလာေအာင္ ဆီသတ္ေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႕ ငါးျပဳပ္အိုးထဲ ေလာင္းထည့္ေပးပါ
  • ငါးျပဳပ္အိုးကို ဆက္တည္ေပးပါ 
  • ေရပြက္ပြက္ဆူလာျပီး ၾကက္သြန္နီ အလံုးမ်ား ႏူးလာတာနဲ႕ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ေလးစိတ္စိတ္ျပီး အိုးထဲထည့္ေပးျပီး ဆက္တည္ပါ
  • ေရအေနေတာ္ထားျပီး ခရမ္းခ်ဥ္သီး ႏြမ္းလာတာနဲ႕ အရသာျမည္းျပီ လိူသလို ျပင္ေပးကား စားသံုးရန္ ျပင္ႏိူင္ပါျပီ။

2 comments:

  1. အုုိင္အိုုရာတုုိ ့အေမလည္းအဲလိုုခ်က္တယ္မမာေရ။
    ငါးသေလာက္ေပါင္းေတာင္စားခ်င္လာျပီမမာရယ္။ ဟင္းေလးကလွလိုု ့။
    အုုိင္အိုုရာ

    ReplyDelete
  2. တကယ္စားေစခ်င္မိတာေနာ္ အိုင္အိုရာ

    ReplyDelete