Thursday, 28 March 2024

ဇီး မရမ်းယို

 



ဒီနေ့တော့ အေးရှန်းဆိုင်က ဇီးသီးအခြောက်လေးတွေ ဝယ်လာပြီးတော့ မာမာ့ညီမလေး မြန်မာပြည်ကနေ ပို့ထားတဲ့ မရမ်းပြားခြောက်လေးတွေနဲ့  ဇီး မရမ်းယိုလေးထိုး ဖြစ်ပါတယ်။

ဒါကြောင့်မို့လို့ လိုတာလေးတွေ ပြင်ဆင်ကာ မာမာပြင်ဆင်ပြီး ချိုချဉ်စပ်နေတဲ့ ဇီး မရမ်းယိုလေး ထိုးဖြစ်တဲ့အတွက် ယိုထိုးနည်းလေးကို မျှဝေပေးလိုက်ပါတယ်ရှင်။

ပါ၀င်ပစ္စည်းများ
  1. တရုတ်ဇီးသီးခြောက် - 300 g
  2. မရမ်းပြားခြောက် - 300 g
  3. ထန်းလျှက်ခဲ - 400 g
  4. ငရုတ်သီးအကြမ်းမှုန့် - လက်ဖက်ရည်ဇွန်းမောက်မောက် လေးဇွန်း
  5. ဆား - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်ဇွန်း
  6. လေးညှင်း - လေးပွင့်
  7. သစ်ဂျပိုးခေါက် - နှစ်လက်မခန့် နှစ်ခု
  8. ဖာလာ - ရှစ်စေ့
  9. နာနတ်ပွင့် - လေးပွင့်
  10. ဇီယာစေ့ - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း နှစ်စ်ဇွန်း

ပြင်ဆင်ပုံ
  • တရုတ်ဇီးသီးခြောက်ကို ရေခြောက်နာရီလောက်စိမ်ထားပြီး အသီးများ ပျော့လာပါက ရေစစ်ထားပါ
  • မရမ်းပြားခြောက်ကိုလဲ ရေသုံးထပ်လောက်ဆေးကာ ရေမြုပ်အောင်ထည့်ပြီး ခြောက်နာရီလောက် စိမ်ထားပါ
  • ရေစစ်သွားပါက ပေါင်းဇကာထဲကို ထည့်ပေးပါ
  • ထန်းလျှက်ခဲကို ရေမြုပ်အောင်ထည့်ပြီး ခပ်ကျဲကျဲ ကျိုပေးပါ
  • ထန်းလျှက်ခဲများ ပျော်လာတာနဲ့ ထန်းလျှက်ရည်ထဲမှ  အမှိုက်များကို အဝတ်ပါးနှင့်စစ်ပြီး ထန်းလျှက်ရည်ကို ဇောက်နက်ပြီး အိုးအသားထူသော အိုးထဲပြန်ထည့်ပေးပါ
  • ထန်းလျှက်ရည်ထဲသို့ ရေစိမ်ထားသော မရမ်းပြားနှင့် ဇီးသီးတို့ကို ထည့်မွှေပေးပါ
  • မာမာကတော့ ယိုထိုးတဲ့အခါမှာ ချဉ်ချဉ်လေး စားချင်တာနဲ့ မရမ်းပြား ရေစိမ်ထားတဲ့ အရည်ကို ယိုထိုးတဲ့နေရာမှာ ပြန်သုံးပါတယ်
  • ယိုထိုးတဲ့ အိုးထဲကို ငရုတ်သီးမှုန့် ဆား သစ်ဂျပိုးခေါက် လေးညှင်း ဖာလာ ဇီယာစေ့တို့ကို ဇီးသီးအိုးထဲမှာ ထည့်မွှေပေးပြီး မီးအေးအေးနှင့် မွှေပေးပါ
  • ယိုထိုးတဲ့ ဇီးသီးတွေ ကောင်းကောင်း မနူးသေးတဲ့အတွက် မရမ်းပြား ရေစိမ်ထားတဲ့ အရည်ကို ထည့်ပေးကာ မွှေပေးပါ
  • ရေခမ်းပြီး ထန်းလျှက်ရည် ပေါက်စေးကျလာပါက မီးပိတ်ပြီး အအေးခံထားပါ
  • ပြီးတာနဲ့ ဇီး မရမ်းယို ချိုချဉ်စပ်မွှေးလေးကို စားသုံးနိူင်ပါပြီ။

No comments:

Post a Comment