Wednesday, 12 February 2025

ထမင်းဝါဝါလေးကြော်

 

မာမာ ထမင်းကြော်တဲ့ အခါတိုင်း အရသာမျိုးစုံ ပုံစံမျိုး စုံလေးတွေကြော်လေ့ရှိပါတယ်။ မနေ့ကတော့ မာမာရေ ထမင်းဝါဝါလေး ရအောင် ဘယ်လိုကြော်ရမလဲလို့ လာမေးတဲ့ သူတွေအတွက် ဒီနေ့တော့ ထမင်းဝါဝါ​လေးဘဲ ကြော်လိုက်ပါတယ်။

ဒါကြောင့်မို့လို့ မာမာပြင်ဆင်ပြီး ကြော်ဖြစ်တဲ့အတွက် ထမင်းဝါဝါလေး ဖြစ်အောင် ထမင်းကြော် ကြော်တဲ့နည်းလေးကို မျှဝေပေးလိုက်ပါတယ်ရှင်။

ပါ၀င်ပစ္စည်းများ
  1. Basmati Rice - ထမင်းပေါင်းအိုး ဆန်ချင်ဗူး နှစ်ဗူး
  2. ရေ - ထမင်းပေါင်းအိုး ဆန်ချင်ဗူး လေးဗူး
  3. ဆား - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်ဝက်သာသာ
  4. အရသာမှုန့် - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်ဝက်သာသာ
  5. ဆီ - ထမင်းစားဇွန်း ငါးဇွန်း
  6. ငရုတ်ကောင်းမှုန့် - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်ဝက်
  7. ကြက်ဥ - နှစ်လုံး
  8. နှမ်းဆီမွှေး - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်ဝက်
  9. နနွင်းမှုန့်  - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း  လေးပုံတစ်ပုံ

ပြင်ဆင်ပုံ
  • ဆန်ကို ရေသုံးခါလောက် ဆေးပေးပါ
  • ရေဆေးပြီးတာနဲ့ ရေ လေးဗူးနှင့်အတူ ထမင်းပေါင်းအိုးထဲ ထည့်ပေးကာ ခလုတ်နှိပ်ပြီး ချက်ပေးပါ
  • ထမင်းကျက်တာနဲ့ ချက်ထားသော ထမင်းကို အအေးခံပြီး ဖွထားပါ
  • ထမင်းများ ေအးလာတာနဲ့  ဆား အရသာမှုန့်နှင့် နနွင်းမှုန့်တို့နဲ့ နယ်ထားပေးပါ
  • ကြက်ဥကို ဇလုံတစ်လုံးထဲမှာ ဖောက်ထည့်ပြီး ခလောက်ထားပါ
  • ကျန်ပါဝင် ပစ္စည်းများကို အဆင်သင့် ပြင်ထားပါ
ကြော်ရန်ပြင်ဆင်ပုံ
  1. ဒယ်အိုးထဲမှာ ဆီထည့်ပြီး အပူပေးပါ
  2. ဆီပူလာပါ အရသာ နယ်ထားသော ထမင်းကို ထည့်ကြော်ပေးပါ
  3. ထမင်းများထဲ ဆီဝင်လောက်ပြီ ဆိုတာနဲ့ ခလောက်ထားသော ကြက်ဥကို ထည့်ကြော်ပေးပါ 
  4. ပြီးတာနဲ့ အားလုံး အရသာ သမသွားပါက နှမ်းဆီနှင့် ငရုတ်ကောင်းမှုန့်ထည့်ပြီး မွှေပေးကာ တစ်မိနစ်လောက် ကြော်ပေးပြီး အရသာမြည်းကာ လိုသလို ပြင်ပေးပါ
  5. ပြီးတာနဲ့ မွှေးပြီးစိမ့်နေတဲ့  ထမင်းဝါဝါ ထမင်းကြော်ကို စားသုံရန် ပြင်ပေးနိူင်ပါပြီ။

No comments:

Post a Comment