Sunday 11 August 2019

ဘူးသီးချဉ်















ဗီယက္နမ္ေစ်းကေန ဝယ္လာတဲ႔ ဘူးသီးေလးေတြကို အမ်ဳိးမ်ဳိး လုပ္စားခဲ႔တဲ႔ အထဲက ဒီတစ္ခါေတာ႔ ဘူးသီးကို အခ်ဥ္ထည္႔ျပီး ခ်က္စားျဖစ္တာနဲ႔ သတ္သတ္လြတ္ စားခ်င္တဲ႔ သူေတြအတြက္ရယ္ အသားငါးတို႔နဲ႔ ေရာျပီး ခ်က္စားႏိူင္ေအာင္ ဘူးခ်ဥ္တည္ျပီး မာမာျပင္ဆင္တဲ႔ နည္းေလးကို မွ်ေဝလိုက္ပါတယ္။

ဘူးခ်ဥ္တည္တာ ရာသီဥတုပူရင္ သံုးရက္ေလာက္ဆို ေကာင္းေကာင္းခ်ဥ္ပါတယ္ မာမာတို႔ေနတဲ႔ဆီမွာေတာ႔ ေဆာင္းတြင္းဘက္ ေနပူကလဲ မရသလို ေန႔စဥ္ေရေတြခဲေနတဲ႔အတြက္ တပါတ္ေလာက္ထားမွ ေကာင္းေကာင္းခ်ဥ္ပါတယ္။

ဘူးခ်ဥ္ရျပီဆိုရင္လဲ ခ်ဥ္တာနဲ႔ မိမိႏွစ္သက္သလို ခ်က္စား သုပ္စားႏိူင္ျပီး ရက္အၾကာၾကီးေတာ႔ ထားလို႔မရပါဘူး ၾကာၾကာထားပါက အရမ္းဘဲ ခ်ဥ္သြားတတ္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. ဘူးသီးႏုႏု - 1 kg
  2. ေကာက္ညွင္းဆန္ - ထမင္းေပါင္းအိုးဆနိ္ခ်င္ဗူး တစ္ဗူးခြဲ
  3. ဆား = ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္းခြဲ
  4. နႏြင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္
ျပင္ဆင္ပံု
  1. ေကာက္ညွင္းဆန္ကို ေရျမဳပ္ေအာင္ထည္႔ျပီး တညသိပ္ စိမ္ထားေပးပါ
  2. ဘူးသီးကို အလံုးလိုက္ ေရေဆးပါ
  3. ေရေဆးျပီးတာနဲ႔  ဘူးသီးကို ထက္ဝက္ျခမ္းေပးပါ
  4. ဘူးသီးအထဲမွ အေစ႔မ်ားႏွင္႔ အလယ္အူတိုင္မ်ားကို ဖယ္ေပးပါ
  5. အလယ္အူတိုင္ႏွင္႔ အေစ႔အႏုမ်ားကို ခပ္ႏူတ္ႏူတ္ စင္းေပးပါ
  6. ဘူးေစ႔မ်ား ရင္႔ေနရင္ေတာ႔ မထည္႔ဘဲ ဖယ္ပလိုက္ပါ
  7. ဘူးသီးျခမ္းကို စဥ္႔နီတုန္းေပၚတင္ျပီး မိမိမွာရွိေသာ အဆင္ေျပသည္႔ ျခစ္တခုခုႏွင္႔ အားစိုက္ျပီး ဖိဖိေကးကာ ျခစ္ေပးပါ
  8. ျခစ္ထားေသာ ဘူးသီးအသားႏွင္႔ စင္းထားေသာ အူတိုင္ႏွင္႔ အေစ႔ႏုမ်ားကို ဇကာသန္႔သန္႔ထဲထည္႔ျပီး ေရစစ္ေပးပါ
  9. အားလံုးအဆင္သင္႔ ျဖစ္တာနဲ႔ ျခစ္ထားေသာဘူးသီး စင္းထားေသာ ဘူးသီးအူတိုင္ ဆား နႏြင္းမွဳန္႔ႏွင္႔ ေကာက္ညွင္းဆန္တို႔ကိုထည္႔ျပီး အရသာ သမေအာင္ နယ္ေပးပါ
  10. အရသာ သမသြားတာနဲ႔ သန္႔စင္ျပီး ေရေျခာက္ေအာင္ ေနလွမ္းထားေသာ ဖန္ပုလင္းထဲမွာ ဖိသိပ္ထည္႔ေပးျပီး ပုလင္းအဖံုးကို ေလလံုေအာင္ ပိတ္ေပးပါ
  11. ျပီးတာနဲ႔ ေနပူပူမွာ ၃ရက္ေလာက္ လွန္းေပးပါ
  12. ေနလွန္းျပီးတာနဲ႔ ဘူးခ်ဥ္ေမႊးေမႊးေလး ရပါျပီ
  13. ရလာေသာ ဘူးခ်ဥ္ကို မိမိႏွစ္သက္သလို သတ္သတ္လြတ္ ေၾကာ္စားျပီးေသာ္လည္းေကာင္း အသားႏွင္႔ေသာ္လည္းေကာင္း ခ်က္စားႏိူင္ပါျပီ။
  14. ခ်က္နည္းေလး ထပ္မံျပီး မ်ွေဝေပးပါအံုးမည္။

No comments:

Post a Comment