ဒီနေ့တော့ ကြက်ပေါင်သားလေးတွေကို မွှေးပြီးမွနေအောင် ကြော်ထားပါတယ် ကြော်ပြီးတဲ့အခါ ကြက်ကြော်ဆီလေးနဲ့ ပြန်စိမ်ထားတဲ့အခါ တစ်ပါတ်လောက် အထားခံသလို ထမင်းပူပူလေးနဲ့ လိုက်ဖက်လွန်းတဲ့အတွက် မာမာပြင်ဆင်ပြီး ကြော်ထားတဲ့ နည်းလေးကို မျှဝေပေးလိုက်ပါတယ်ရှင်။
ပါဝင်ပစ္စည်းများ
- ကြက်ပေါင် - ခပ်ကြီးကြီး လေးခု
- ဆား - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်ဝက်
- အရသာမှုန့် - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်ဝက်သာသာ
- ဆီ - လိုသလောက် သုံးပေးပါ
ပြင်ဆင်ပုံ
- ကြက်ပေါင်သားကို အတုံးလိုက် ရေဆေးပြီး ရေစစ်ထားပါ
- ရေစစ်သွားတာနဲ့ ကြက်ပေါင်များကို ဆား နနွင်းမှုန့်နှင့် အရသာမှုန့်တို့ထည့်ကာ အရသာဝင်အောက် နယ်ပေးပါ
- ပြီးတာနဲ့ အရသာဝင်အောင် ဆယ်မိနစ်လောက် နှပ်ထားပေးပါ
- ကြပ်သားနှပ်ထားတာ ရတာနဲ့ အိုးထဲထည့်ကာ ရေအနည်းငယ်ထည့်ပြီး အိုးအဖုံးအုပ်ကာ ပြုပ်ပေးပါ
- ပြုပ်ထားသော ကြက်သားတုံးလေးတွေ မာလာတာနဲ့ ရေမြုပ်အောင်ထည့်ပြီး ထပ်ပြုပ်ပေးပါ
- ကြပ်သားတုံးလေးဆွေ နူးလာတာတဲ့ အိုးထဲမှရေ ကုန်တဲ့အထိ ပြုပ်ပေးပါ
- ပြီးတာနဲ့ ဇောက်နက်သော အနေတော် အိုးထဲကို ဆီကို အိုးတစ်ဝက်နီးပါးလောက် ထည့်ပြီး အပူပေးပါ
- ဆီပူလာတာနဲ့ မီးကိုအနေတော် လျှော့ပေးပြီးမှ ကြက်သားကို အိုးဆန့်သလောက် ထည့်ကြော်ပါ
- ကြပ်သားက ကြက်ပြီးသား ဖြစ်တဲ့အတွက်ကြက်သားထည့်ပြီးတာနဲ့ အပြင်ခွံလေး ကြွတ်လာရုံဘဲ ကြော်ပေးပါ
- ကြော်နေစဉ် အထက်အောက် မကြာမကြာ လှန်ပေးကာ အပြင်ခွံလေး ကြွတ်လာပြီ ဆိုတာနဲ့ ဆယ်ထားပါ
- အထက်ပါ နည်းအတိုင်း ကြက်သားများ ကုန်အောင် ကြော်ပေးပါ
- ပြီးတာနဲ့ ကြက်ကြော်ဆီများပို အအေးခံကာ ကြာ်ပြီးသား ကြက်သားကြော်ထဲကို ပြန်လောင်းထည့်ကာ အဖုံးလုံအောင် ပိတ်ထားပါက တစ်ပါတ်ဆယ်ရက်လောပ် အထားခံပါတယ်
- ကြက်သားကြော် အပြင်ခွံ မွှေးမွှေးကြွတ်ကြွတ်လေးကို ထမင်းပူပူလေးနဲ့ စားသုံးရန် ပြင်ပေးနိူင်ပါပြီ။
No comments:
Post a Comment