Saturday 20 March 2021

ကောက်ညှင်းအုန်းနိ့ဆမ်း

 



ဒီနေ့တော့ ဆီးချိုဝေဒနာသည်တွေ စားလို့ရအောင် ပြင်ဆင်ထားတဲ့ ကောက်ညှင်းပေါင်းကို အုန်းနို့ဆမ်းပြီး သရက်သီးမှည့်လေးနဲ့ တွဲဖက်ကာ စားလို့အရမ်းကောင်းလွန်းတဲ့ အချို ပွဲလေး ပြင်ဖြစ်ပါတယ်။

အခု ပြင်ဆင်ထားတဲ့ အချိုးအစားက တစ်နေ့တာ စားလို့ရအောင် တွက်ချက်ပြီး ပြင်ဆင်ထားတဲ့ အချိုးအစား ဖြစ်ပါတယ် ဘာဘဲစားစား တန်ဆေး လွန်ဘေး မဖြစ်ရလေအောင် ဒါကိုဘဲ စားမယ်ဆိုရင်တော့ ပုံမှန်စားနေကျ တခြားစားစရာတွေကို တတ်နိူင်သလောက် အနည်းငယ်ဆီ လျှော့ပြီးစားရပါမယ်။

အခုမာမာပြင်ထားတဲ့ပုံက ပုံလှအောင် များများထည့်ပြီး ပြင်ထားတာပါ တစ်ကယ်တမ်း စားမယ်ဆိုရက်တော့ အောက်မှာ စားရမဲ့ အချိုးအစားလေးတွေ ရေးပေးထားပါတယ် ဒါကြောင့်မို့လို့ မာမာပြင်ဆင် တွက်ချက်ထားတဲ့ နည်းလေးကို မျှဝေပေးလိုက်ပါတယ်ရှင်။

ပါ၀င်ပစ္စည်းများ

  1. ကောက်ညှင်းဆန် - နှစ်ခွက်ခွဲ (မုန့်လုပ်ရာတွင် ချင်တွယ်သောခွက်)
  2. အုန်းနို့ - တစ်ခွက် မုန့်လုပ်ရာတွင် ချင်တွယ်သောခွက် (light, unsweetened coconut milk)
  3. စပါးလင် - နှစ်ပင်
  4. ရှောက်နူရွက် - ခြောက်ရွက် ( kaffir lime leaves)
  5. Agave necter - ထမင်းစားဇွန်း တစ်ဇွန်း
  6. Low sodium salt - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်ဝက်
  7. ရေ - တစ်ခွက် (မုန့်လုပ်ရာတွင် ချင်တွယ်သောခွက်)
  8. ပြောင်းဖူးမှုန့် - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်ဝက်
  9. ရေ - ထမင်းစားဇွန်း တစ်ဇွန်း (ပြောင်းဖူးမှုန့်ဖျော်ရန်)
  10. သရက်သီးမှည့်  - နှစ်လုံး
  11. ပေါင်းအိုး - တစ်လုံး
  12. အဝတ်ပါးစ - တစ်ခု
  13. ပူစီနမ် - ဆယ့်ခြောက်ညွန့်

အုန်းနို့ချက်ရန်

  • စပါးလင်ကို ရေဆေးပြီး အနည်းငယ် ထုပေးကာ လိမ်ပြီး ထုံးထားပါ
  • ရှောက်နူရွက်ကို ရေဆေးထားပါ
  • ပြောင်းဖူးမှုန့်ကို ရေ ထမင်းစားဇွန်း တစ်ဇွန်းနှင့် ဖျော်ထားပါ
  • ဇောက်နက်သော အနေတော် အိုးတစ်လုံးထဲမှာ agave nectar ရေ စပါးလင် ရှောက်နူရွက် အုန်းနို့နှင့် ဆားကိုထည့်ပြီး မီးအနေတော်နှင့် မိနစ်နှစ်ဆယ်ခန့် တည်ပေးပါ
  • ပြီးတာနဲ့ အရည်ဖျော်ထားသော ပြောင်းဖူးမှုန့်ရည်ကိုထည့်ပြီး တစ်မိနစ်လောက် မွှေပေးပြီး မီးဖိုပေါ်မှ ဖယ်ပေးထားပါ
  • အုန်းနို့အေးသွားတာနဲ့ အိုးထဲမှ စပါးလင်နှင့် ရှောက်နူရွက်တို့ကို ဖယ်ထားပေးပါ။

ကောက်ညှင်းပေါင်းရန် ပြင်ဆင်ပုံ

  • ကောက်ညှင်းဆန်ကို ဇလုံတစ်လုံးထဲမှာ ရေမြုပ်အောင်ထည့်ကာ ၆နာရီခန့် ရေစိမ်ထားပေးပါ
  • ရေစိမ်ထားချိန် ပြည့်တာနဲ့ ကောက်ညှင်းဆန်ကို ခပ်ဖွဖွလေး ရေဆေးပေးကာ ရေစစ်ပေးပါ
  • ရေစစ်သွားတာနဲ့ ပေါင်းခံဇကာထဲမှာ အဝတ်ပါးစလေးခံပြီး ကောက်ညှင်းဆန်များကို ထည့်ပေးပါ
  • ပေါင်းအိုးအောက်ခံ အိုးထဲမွာ ရေကိုပေါင်းခံအိုးထဲမှာပါတဲ့ ခုံလေးကို ထိတဲ့အထိ ထည့်ပေးပါ
  • ရေထည့်ပြီးတာနဲ့  ကောက်ညှင်းဆန် ထည့်ထားသော ပေါင်းခံဇကာကို တင်ပေးပါ
  • ပြီးတာနဲ့ ပေါင်းအိုးကို အဖုံးအုပ်ပြီး ပေါင်းမည့်ခလုတ်နှိပ်ကာ မိနစ်၂၀ ချိန်ပေးပြီး ပေါင်းပေးပါ
  • ကောက်ညှင်ပေါင်းချိန် ပြည့်တာနဲ့ ပေါင်းအိုးထဲမှ လေကို ကုန်အောင်ထုတ်ပြီးမှ အဖုံးဖွင့်ပေးပါ
  • အိုးအဖုံး ဖွင့်ပြီးတာနဲ့ ကောက်ညှင်းပေါင်းကို အထက်အောက် သမသွားအောင် မွှေပေးပြီး အိုးအဖုံး ပြန်ဖုံးပေးကာ ဆယ်မိနစ်လောက် လက်ကျန်အပူရှိန်နဲ့ နှပ်ပေးထားပါ
မုန့်ပွဲပြင်ရန်
  • သရက်သီးမှည့်ကို အခွံခွာပြီး ရေဆေးကာ အစိတ်လေးတွေ လှီးထားပါ
  • အုန်းနို့ချက်ပြီးသားကိုလဲ အဆင်သင့် ပြင်ထားပါ
  • ပူစီနမ်ရွက်လေးတွေလဲ ရေဆေးပြီး ရေစစ်ထားပါ
  • ပြီးတာနဲ့ တစ်ခါစားစာအတွက် ကောက်ညှင်းပေါင်းကို မုန့်လုပ်ရာမှာ ချင်တွယ်တဲ့ ခွက်ရဲ့ သုံးပုံတစ်ပုံစီကို ပန်းကန်ပြား ၈ချပ်ထဲမှာ မျှပြီးထည့်ထားပေးပါ
  •  ကောက်ညှင်းအပေါ်မှ ကျိုထားသော အုန်းနိ့ကို အညီအမျှ လိုက်ပြီး ဆမ်းပေးပါ 
  • ထိုပန်းကန် ရှစ်ချပ်ထဲကိုဘဲ လှီးထားသော သရက်သီးစိတ်လေးတွေကို အညီအမျှ လိုက်ထည့်ပေးပါ
  • ပူစီနမ်ရွက်လေးတွေကိုလဲ လိုက်ထည့်ပေးပါ
  • အုန်းနို့ ပူစီနမ် စပါးလင် ရှောက်နူရွက်နံ့ မွှေးမွှေးလေးနဲ့ ကောက်ညှင်းပေါင်း ပူပူလေးကို သုံးဆောင်နိူင်ပါပြီ
  • မာမာအခု တွက်ချက်ပြီး ပြင်ဆင်ထားသော အချိုးအစားသည် ဆီးချိုဝေဒနာရှင်တို့အတွက် တစ်နေ့စာ အချိုပွဲအတွက် လုံလောက်သော ကယ်လိုရီ ဖြစ်ပါသည်
  • တစ်ခါစားလျှင် တစ်ပန်ကန်နူံးနှင့် တစ်နေ့တာ စားလို့ရတဲ့အတွက် ရှစ်ကြိမ်စားနိူင်အောင် ပြင်ဆင်ထားသော ပန်းကန်များကို အခန်းအပူချိန်အတိုင်း ထားပြီးစားလို့ရပါတယ်ရှင်။

ပါဝင်သော အဟာရဓါတ်များ
  1. Calories - 160
  2. Calories from fat - 20
  3. Total fat - 2.0 g
  4. Saturated fat - 1.6 g
  5. Trans fat - 0.0 g
  6. Cholesterol - 0 mg
  7. Sodium - 60 mg
  8. Potassium - 275 mg
  9. Total Carbohydrate - 33 g
  10. Diretary Fiber - 2 g
  11. Sugar - 10 g
  12. Protein - 3 g

No comments:

Post a Comment