ဒီနေ့တော့ ကြက်အမြစ်လေးတွေ ဝယ်လာပြီး ထမင်းနဲ့ စားဖို့အတွက် ဆီပြန်ဟင်းလေး ချက်လိုက်ပါတယ် အစကတော့ အသုပ်သုပ်စားဖို့ စိတ်ကူးမရှိပေမဲ့ ဟင်းကျက်တော့မှ အသုပ်လေး စားချင်စိတ်ပေါက်လာခဲ့တဲ့အတွက် နန်းကြီးသုပ်လေး သုပ်စားရလေအောင် ပြင်ဖြစ်သွားပါတယ် ဒါကြောင့်မို့လို့ မာမာပြင်ဆင်ထားတဲ့ ကြက်အမြစ် နန်းကြီးသုပ် သုပ်နည်းလေးကို မျှဝေပေးလိုက်ပါတယ်ရှင်။
အုန်းဆီချက်ရန် ပါဝင်ပစ္စည်းများ
- အုန်းနို့ - 400 ml (cream ဗူးကိုသုံးပေးပါ)
- ဆား - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်ဝက်
- ဆီ - မုန့်လုပ်ရာတွင် ချင်တွယ်သောခွက် တစ်ခွက်
အုန်းဆီချက်ပုံ
- အိုးတစ်လုံးထဲမှာ အုန်းနို့ဗူးကို ဖောက်ထည့်ပေးပါ
- ပြီးတာနဲ့ ဆားထည့်ပြီး မီးဖိုပေါ် တင်ပေးပါ
- အိုးနို့အိုး တည်ထားစဉ် ဝေကျတတ်တဲ့အတွက် မကြာမကြာ မွှေပေးပါ
- အုန်းနို့အိုးထဲမှ အုန်းနို့များ အတော်လေး ခမ်းလာတာနဲ့ ဆီထည့်ပြီး မွှေပေးပါ
- အုန်းနို့များ တဖြေးဖြေး ဥလာတာနဲ့ မီးပိတ်ပြီး မီးဖိုပေါ်က ဖယ်ထားပါ
ကြက်အမြစ်ချက်ရန် ပါဝင်ပစ္စည်းများ
- ကြက်အမြစ် - 200 g
- နနွင်းမှုန့် - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း သုံးပုံတစ်ပုံ
- ဆား - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်ဝက်
- ငါးငံပြာရည် - ထမင်းစားဇွန်း နှစ်ဇွန်း
- အရသာမှုန့် - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်ဇွန်း
- ရေ - ကြက်သားမြုပ်အောင် ထည့်ပေးပါ
- ဆား - ထမင်းစားဇွန်း တစ်ဇွန်း (ကြက်အမြစ်ဆေးရန်)
- နနွင်းမှုန့် - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်ဇွန်း (ကြက်အမြစ်ဆေးရန်)
- ကြက်သွန်ဖြူ - အမွှာကြီးကြီး သုံးမွှာ (ဟင်းချက်ရန် ခပ်နုတ်နုတ် စင်းထားပါ)
- ကြက်သွန်နီ - အနေတော် ငါးလုံး (ဟင်းချက်ရန် ခပ်နုတ်နုတ် လွီးထားပါ)
- ငရုတ်သီး အရောင်တင်မှုန့် - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း သုံးဇွန်း (ကြက်သားဆီသတ်ရန်)
- နနွင်းမှုန့် - လက်ဖက်ည်ဇွန်း တစ်ဝက်
- ဆား - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်ဝက်
- ငါးငံပြာရည် - ထမင်းစားဇွန်း နှစ်ဇွန်း
- ဆီ - 3 cups မုန့်လုပ်ရာတွင် ချင်တွယ်သောခွက်)
- အရသာမှုန့် - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်ဇွန်း
ကြက်အမြစ်ချက်ပုံ
- ကြက်အမြစ်များကို အထဲမှ မလိုတာတွေ ဖယ်ပေးပါ
- ပြီးတာနဲ့ ဇလုံထဲမှာ ကြက်အမြစ်များ ဆားနှင့် နနွင်းမှုန့်ထည့်ပြီး နယ်ပေးပါ
- ကြက်အမြစ်ထဲမှ အယိအရွဲများ ထွက်လာတာနဲ့ ရေ လေးငါးခါလောပ် ဆေးပေးပါ
- ပြီးတာနဲ့ ဆား နနွင်းမှုန့် အရသာမှုန့် ငံပြာရည်တို့ ထည့်ပေးကာ ခပ်နာနာ နယ်ပေးပါ
- ကြက်သားဆီသတ်ရန် ပါဝင်ပစ္စည်းများကို ပြင်ထားပေးပါ
- ကြက်သွန်နီ ငါးလုံးကို အခွံခွာပြီး အလုံးလိုက် ရေဆေးကာ ခပ်နုတ်နုတ်လေးတွေ လှီးထားပေးပါ
- ကြက်သွန်ဖြူကို အခွံခွာပြီး ရေဆေးကာ ခပ်နုတ်နုတ် စင်းထားပေးပါ
- ဒယ်အိုးထဲမှာ ဆီထည့်ပြီး နနွင်းမှုန့် လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်ဝက်ထည့်ပြီး အပူပေးပါ
- ဆီပူလာတာနဲ့ ကြက်သွန်နီ ကြက်သွန်ဖြူနှင့် ငရုတ်သီး အရောင်တင်မှုန့်တို့ထည့်ပြီး ဆီသတ်ပေးပါ
- ဆီသတ်နံ့ မွှေးလာတာနဲ့ အရသာ နယ်ထားသော ကြက်အမြစ်များကို ထည့်မွှေပေးပါ
- ကြက်အမြစ်များ ထည့်ပြီးတာနဲ့ ထွက်လာတဲ့ ရေတွေ ခမ်းလာအောင် တည်ပေးပါ
- ရေခမ်းသွားတာနဲ့ ရေမြုပ်အောင် ထည့်ပေးပြီး အဖုံးအုပ်ကာ တည်ပေးပါ
- ထည့်ထားသော ရေများခမ်းလာတာနဲ့ အရသာကို မြည်းပေးကာ မိမိစိတ်ကြိုက် အရသာရအောင် ပြင်ပေးပါ
- ဟင်းအိုးဆီပြန်လာတာနဲ့ မီးပိတ်ထားပါ
နန်းကြီးဖတ်ပြုပ်ရန် ပါဝင်ပစ္စည်းများ
- နန်းကြီးဖတ် - 400 g တစ်ထုတ်
- ဆား - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်ဝက်
- ဆီ - ထမင်းစားဇွန်း တစ်ဇွန်း
နန်းကြီးဖတ်ပြုပ်ပုံ
- ဇောက်နက်သော အိုးတစ်လုံးထဲမှာ ရေတစ်ဝက်သာသာထည့်ပြီး ပွက်ပွက်ဆူအောင် တည်ပေးပါ
- ရေပွက်ပွက်ဆူလာတာနဲ့ ဆားနှင့်ဆီတို့ကိုထည့်ပေးပါ
- င်္ပြးတာနဲ့ နန်းပြီးဖတ် အခြောက်ထုတ်ကို ဖောက်ပြီး ထည့်ပေးပါ
- ပြုပ်နေစဉ် နန်းကြီးဖတ်များ ပွလာပါပြီး ရေလိုပါက ရေနွေးပူပူကို ထပ်ထပ်ပြီး ထည့်ပေးပါ
- မုန့်ဖတ်ပြုပ်ချိန် အနည်းငယ် ကြာနိုင်တဲ့အတွက် မုန့်ဖတ်အနေတော် ရလာပါက ဆယ်ပေးပြီး လက်နှင့်စမ်းကြည့်ပါ
- မုန့်ဖတ်အနေတော် ရလာပါက ဇကာထဲသို့ သွန်ချပေးပြီး ရေအေးနှင့် ဆေးချပေးပါ
- ရေအေးနှင့် ဆေးပြီးတာနဲ့ ဇကာထဲမွာဘဲ ရေစစ်ထားပါ
ပဲဟင်းရည်ချက်ရန် ပါဝင်ပစ္စည်းများ
- ပဲအစိမ်းမှုန့် -ထမင်းစားဇွန်း ရှစ်ဇွန်း
- ကြက်သွန်နီ - အနေတော် တစ်လုံး
- ကြက်သွန်ဖြူ - အမွှာကြီးကြီး သုံးမွှာ
- ကြက်သွန်နီ - အလုံးသေး ဆယ်လုံးခန့်
- ဆီ - ထမင်းစားဇွန်း လေးဇွန်း
- နနွင်းမှုန့် - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း သုံးပုံတစ်ပုံ
- ငရုတ်သီး အရောင်တင်မှုန့် - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်ဇွန်း
- အုန်းဆီချက်ပြီးသား - ထမင်းစားဇွန်း သုံးဇွန်း
- အရသာမှုန့် - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်ဇွန်း
- ဆား - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်ဇွန်း
- ရေ - မုန့်လုပ်ရာတွင် ချင်တွယ်သောခွက် ငါးခွက်
ပဲဟင်းရည်ချက်ပုံ
- ပါဝင်ပစ္စည်းများကို အဆင်သင့် ပြင်ထားပါ
- ကြက်သွန်ဖြူနှင့် ကြက်သွန်နီတို့ကို အခွံခွာပြီး ရေဆေးပေးပါ
- ပြီးတာနဲ့ ငရုတ်သီးမှုန့်နှင့်ရောကာ ညက်နေအောင် ထောင်းပေးပါ
- ကြက်သွန်နီ အလုံးသေးများကို အခွံခွာပြီး ရေဆေးထားပါ
- ဒယ်အိုးထဲမှာ ဆီနှင့်နနွင်းမှုန့်ထည့်ပြီး အပူပေးပါ
- ဆီပူလာတာနဲ့ ငရုတ်သီးထောင်းကိုထည့်ပြီး ဆီသတ်ပေးပါ
- ဆီသတ်နံ့ သင်းလာတာနဲ့ မီးပိတ်ပြီး မီးဖိုပေါ်က ဖယ်ထားပါ
- ဇောက်နက်သော အနေတော် အိုးထဲမှာ ရေနှင့် ပဲမှုန့်တို့ထည့်ပြီး ပဲမှုန့်များ ပျော်သွားအောင် ဖျော်ပေးပါ
- ပြီးတာနဲ့ မီးဖိုပေါ်တင်ပြီး အဆက်မပြတ် မွှေပေးပါ
- ပဲများပျစ်လာတာနဲ့ ငရုတ်သီးဆီသတ် ဆား အရသာမှုန့် ကြက်သွန်နီနှင့် အုန်းနို့တို့ထည့်ပြီး တည်ပေးပါ
- ကြက်သွန်နီများ နူးလာတာနဲ့ ဟင်းရည်အရသာကို မြည်းပေးပါ
- ဟင်းရည်အရသာကို မိမိစိတ်ကြိုက် ပြင်ပေးပြီး ဟင်းရည်အပျစ်အကျဲကိုလဲ မိမိစိတ်ကြိုက် ပြင်ပေးပါ။
မုန့်ပွဲပြင်ရန်
- နန်းကြီးဖတ်
- အုန်းဆီချက်ပြီးသား
- ဂေါ်ဖီ
- မုံလာဥနီ
- သံပုရာသီး - လိုသလောက် သုံးပေးပါ
- နံနံပင် - လိုသလောက် သုံးပေးပါ
- ကြက်သွန်နီ - အနေတော် နှစ်လုံး
- ငရုတ်သီး အလှော်မှုန့် - လိုသလောက် သုံးပေးပါ
- ကြက်သားချက်ပြီးသား
- ပဲဟင်းရည်
- ငံပြာရည်
- ပဲအကျက်မှုန့်
- ငရုတ်သီး အလှော်မှုန့်
နန်းကြီးသုပ်ပွဲပြင်ရန်
- နန်းကြီးဖတ်များကို ပြင်ထားပါ
- ပဲဟင်းရည်ကို ပြင်ထားပါ
- ကြက်သား ဆီသတ်ထားတာကို ပြင်ထားပါ
- ကြက်ဥကို ကျက်အောင်ပြုပ်ပြီး အခွံခွာထားပါ
- သံပုရာသီးကို ရေဆေးပြီး အစိတ်တွေ လှီးထားပါ
- နံနံပင်ကို ရေဆေးပြီး အနေတော်လေးတွေ လှီးပေးထားပါ
- ကြက်သွန်နီကို အခွံခွာပြီး အလုံးလိုက် ရေဆေးကာ ခပ်ပါးပါး လှီးထားပေးပါ
- အရသာမှုန့် ပဲအကျက်မှုန့်နှင့် ငရုတ်သီး အလှော်မှုန့်တို့ကို ပြင်ထားပါ
- ငါးဖယ်ကြော်ကို ပြင်ထားပါ
- အားလုံးအဆင်သင့် ဖြစ်တာနဲ့ ဇလုံတစ်လုံးထဲမှာ မိမိစားနိူင်သလောက် နန်းကြီးဖတ် အရသာမှုန့် ကြက်သားဟင်း ငါးဖယ်ကြော် ပဲအကျက်မှုန့် အုန်းဆီချက် ငရုတ်သီး အလှော်မှုန့် နံနံပင် ကြက်သွန်နီ ငါးငံပြာရည် သံပုရာရည်နှင့် ပဲဟင်းရည်တို့ကို သင့်သလို ထည့်ပေးပြီး နယ်ပေးပါ
- အရသာ သမသွားတာနဲ့ အရသာမြည်းကာ မိမိစိတ်ကြိုက် အရသာ ရလာအောင် လိုသလို ပြင်ပေးပြီး နန်းကြီးသုပ် စိမ့်စိမ့်လေးကို ပဲဟင်းရည်နှင့် တွဲဖက်ကာ စားသုံးနိူင်ပါပြီ။
No comments:
Post a Comment