Thursday, 10 October 2019

ထမင်းပေါင်း


ဒီေန႔ေတာ႔ အသီးအရြက္ေလးေတြနဲ႔ ထမင္းေပါင္း ပူပူေလး ခ်က္စားျဖစ္ပါတယ္ အသားဟင္း မလိုဘဲ အသီးအရြက္ေလးေတြနဲ႔ ျပင္ထားတာမို႔ လို႔ မာမာျပင္ဆင္ျပီး ခ်က္ျဖစ္ခဲ႔တဲ႔ ထမင္းေပါင္း အလြယ္ခ်က္နည္းေလးကို မ်ွေ၀ေပးလိုက္ပါတယ္ရွင္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. Jasmine Rice ဆန္ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး သံုးဗူး
  2. ေရ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ေလးဗူးခြဲ
  3. ပန္းေဂၚဖီ - တစ္ျခမ္း
  4.  ေဂၚဖီ - တစ္ျခမ္း
  5. မံုလာဥနီ - ခပ္ၾကီးၾကီး ႏွစ္ဥ
  6. တ႐ုတ္နံနံ - အေနေတာ္ ႏွစ္ပင္ခန္႔
  7. ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ တစ္လံုး
  8. ခ်ယ္ရီခရမ္းခ်ဥ္သီး - ခြႏ္ႏွစ္လံုး
  9. ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး သံုးမႊာ
  10. ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္းသာသာ
  11. ပဲငံျပာရည္အပ်စ္ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္းခြဲ
  12. ႏွမ္းဆီ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္

ေကာ္ရည္ေဖ်ာ္ရန္

  1. ေျပာင္းဖူးမွဳန္႕ - ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း
  2. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
  3. သၾကား - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
  4. ေရ. - ဟင္းျပင္ပန္းကန္ အႀကီးတစ္လံုး မ႐ွိတစ္႐ွိတို႕ကို အားလံုးေရာျပီး ေဖ်ာ္ထားပါ
  5. ေကာ္ရည္မ်ားမ်ား ၾကိဳက္ပါက ေရပိုထဲ့ျပီး ေဖ်ာ္ေပးပါ
ျပင္ဆင္ပံု
  • ဆန္ကိုေရ ႏွစ္ထပ္ေဆးျပီး ေရထည္႔ေပးကာ ေပါင္းအိုးခလုတ္ႏွိပ္ျပီး က်က္သြားေအာင္ ခ်က္ထားပါ
  • ပန္းေဂၚဖီကို ေရေဆးျပီး အခက္ေလးမ်ား ရေအာင္ လွီးေပးထားပါ
  • ေဂၚဖီကို ေရေဆးျပီး ခပ္ထူထူ လွီးထားပါ
  • မံုလာဥနီကို အခြံခြာျပီး ပန္းပြင့္ပံုစံ လွီးထားပါ
  • တရုတ္နံနံကို ေရေဆးျပီး ခပ္ၾကမ္ၾကမ္း လွီးထားပါ
  • ၾကက္သြန္နီကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ေလးစိတ္စိတ္ျပီး အဖတ္ေလးမ်ား ရလာေအာင္ ခြာထားပါ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ဓါးျပားရိုက္ထားပါ
  • ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ေရေဆးျပီး ထက္ျခမ္းျခမ္း ေပးထားပါ
  • အားလံုး အဆင္သင္႔ ျဖစ္တာနဲ႔ အိုးေအာက္ေခ်ထူေသာ အိုးထဲမွာ ဆီထည္႔ျပီး အပူေပးပါ 
  • ဆီပူလာတာနဲ႕ၾကက္သြန္ျဖဴကို ေမႊးလာတဲ့ထိ ေၾကာ္လိုက္ပါ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ  အနံ႔ေလး ေမႊးလာတာနဲ႕ တရုတ္နံနံမွလြဲျပီး အသီးအ႐ြက္မ်ား အားလံုးကို ထဲ့ေၾကာ္လိုက္ပါ
  • ႏွစ္မိနစ္ေလာက္ ေၾကာ္ျပီးတာနဲ႕ ေဖ်ာ္ထားေသာ ေကာ္ရည္ကို ေလာင္းထဲ့ပါ
  • အရသာ မွ်တေအာင္ အားလံုးကို ေမႊေပးျပီးတာနဲ႔ ပဲငံျပာရည္ထဲ့ကာ ေမႊေပးပါ
  • ေကာ္ရည္ျပစ္လာတာနဲ႔ အရသာ ျမည္းေပးပါ
  • အရသာျမည္းျပီးတာနဲ႔ မိမိႏွစ္သက္သလို အရသာ ရလာေအာင္ ျပင္ေပးျပီး တ႐ုတ္နံနံထဲ့ျပီး ေမႊေပးပါ
  • ေကာ္ရည္မ်ားမ်ား ၾကိဳက္ပါက ေရထပ္ထဲ့ျပီး ေမႊေပးနိုင္ပါတယ္
  • အသီးအ႐ြက္မ်ား ႏူးလြန္းပါက စားလို႕မေကာင္းတဲ့အတြက္ ခ်က္ခ်ိန္ ေလးမိနစ္ သာသာေလာက္ဘဲ ခ်က္ေပးျပီး မီးပိတ္ေပးပါ။
ထမင္းပြဲျပင္ဆင္ပံု
  • ခ်က္ျပီးသား ထမင္းကို ပန္းကန္ျပား တစ္ခ်ပ္ထဲမွာ ထည္႔ေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႔ ခ်က္ျပီးကာစ ပူေနေသာ အသီးအ႐ြက္ ေကာ္ရည္တို႕ကို ထမင္းေပၚသို႕ ဇြန္းမွဳတ္ႏွင့္ခပ္ကာ ေလာင္းခ်ေပးျပီး ျပင္ေပးပါ
  • ထမင္းေပါင္း ပြဲျပင္ျပီးတာနဲ႕မိမိတို႔  ႏွစ္သက္ရာ အခ်ဥ္ အစပ္တို႕ႏွင့္ တြဲဖက္ျပီး စားသံုးရန္ ျပင္ေပးနိုင္ပါျပီ။

No comments:

Post a Comment