Sunday, 20 October 2019

ငါးပဲငပိ ချဉ်ငံစပ်





ဒီနေ့တော့ ဇလားဗီးယား ငါးတွေဝယ်လာပြီး ကြော်ဖြစ်သွားတယ် ဒီတော့လဲ ငါးကြော်ကို အသီးအရွက်လေးတွေနဲ့ ကော်ရည်ဆမ်းပြီး ချိုချဉ်ငံစပ်လေး  ချက်ဖြစ်သွားလို့ မာမာပြင်ဆင်ပြီး ချက်ထားတဲ့ ချက်နည်းလေးကို မျှဝေလိုက်ပါတယ်ရှင်။

ပါ၀င်ပစ္စည်းများ

ငါး - 400 g တစ်ကောင်
ပဲငပိအချို - ထမင်းစားဇွန်း နှစ်ဇွန်းခွဲ
ငရုတ်သီးစိမ်း - စားနိူင်သလောက်
နံနံပင် - နှစ်သက်လောက်
ကြက်သွန်မိတ် - နှစ်သက်သလောက်
ကြက်သွန်နီ - အနေတော် တစ်လုံး
ကြက်သွန်ဖြူ -  သုံး မွှာ
ဆား - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်ဝက် (ငါးအရသာနယ်ရန်)
ဆား - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်ဝက် (ကော်ရည်ဖျော်ရန်)
အရသာမှုန့် - လက်ဖက်ရည်ဇွန်းတစ်ဝက် (ငါးအရသာနယ်ရန်)
သကြား - ထမင်းစားဇွန်း တစ်ဇွန်း (ကော်ရည်ဖျော်ရန်)
ချင်း - လက်မဝက်ခန့် ပါးပါးလှီးပေးပါ
ကော်မှုန့် - ထမင်းစားဇွန်း တစ်ဇွန်း
ရေ - တရုတ်ဟင်းပြင်ပန်းကန် အသေးတစ်လုံးစာ ( ကော်ရည်ဖျော်ရန်)
ဆီ - လိုသလောက် သုံးပေးပါ
ပြင်ဆင်ပုံ
ငါးအရသာနယ်ရန်
ငါးကိုဆူးတောင်ခုတ် ဗိုက်ခွဲ အကြေးခွံထိုးပြီး မလိုတာတွေ ဖယ်ပေးကာ ရေငါးထပ်လောက် ဆေးပေးပါ
ရေဆေးပြီးတာနဲ့ ငါးကိုသုံးချက်လောက် ခပ်ကျဲကျဲလေး မွှန်းပေးပါ
ဆား - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်ဝက်
အရသာမှုန့် - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်ဇွန်း
နနွင်းမှုန့် - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း လေးပုံတစ်ပုံတို့ ထဲ့ပေးပြီး အရသာဝင်အောင် နယ်ပေးပါ
ငါးကြော်နှပ်ရန်အတွက်
ဒယ်အိုးထဲမှာ ဆီနှင့် နနွင်းမှုန့်တို့ထည့်ပြီး ဆီကိုအပူပေးပါဆီ
ဆီပူလာတာနဲ့ မီးကိုအနေတော် လျှော့ပေးကာ ငါးကိုထည့်ကြော်ပေးပါ
တစ်ဖက်ကျက်တာနဲ့ တစ်ဖက်ကို လှန်ပေးကာ ငါးတစ်ကောင်လုံး ကျက်သွားအောင် ကြော်ပေးပါ
ငါးကြော်ကျက်ပါက ဆယ်ပြီး ဆီစစ်ပေးထားပါ
ဟင်းချက်ရန်
ကြက်သွန်နီကို အခွံခွာပြီး ရေဆေးကာ အကွင်းလိုက် ခပ်ထူထူ လှီးပေးထားပါ
ကြက်သွန်ဖြူကို အခွံခွာပြီး ဓါးပြားရိုက်က ခပ်နုတ်နုတ် လှီးထားပါ
ကြက်သွန်မိတ်ကို ရေဆေးပြီး ခပ်ထူထူ လှီးထားပါ
နံနံပင်ကို ရေဆေးပြီး ခပ်ကြမ်းကြမ်း လှီးထားပါ
ချင်းကိုအခွံခွာပြီး ရေဆေးကာ ခပ်ပါးပါး ရှည်ရှည်လေးတွေ လှီးထားပါ
ပန်းကန်တစ်လုံးထဲမှာ ဆား သကြား  ရေနှင့်ကော်မှုန့်ကိုထည့်ပြီး ဖျော်ထားပါ
ငရုတ်သီးစိမ်းကို ရေဆေးပြီး အညှာခြွေထားပါ
ပဲငပိကို ပြင်ထားပါ
ခရမ်းချဉ်သီးကို ရေဆေးပြီး ထက်ခြမ်းခြမ်း ပေးထားပါ
ပြီးတာနဲ့ ငါးကြော်ကို ပန်းကန်ပြား တစ်ချပ်ထဲမှာ ထည့်ပေးထားပါ
ငါးကြော်ပန်းကန်ထဲမှာ နံနံပင် ကြက်သွန်မိတ် ခရမ်းချဉ်သီးနှင့် ငရုတ်သီးစိမ်းတို့ကို အလှဆင် ပေးထားပါ
နောက်ထပ်အိုး အသန့်တစ်လုံးထဲမှာ ဆီထမင်းစားဇွန်း လေးဇွန်းကိုထဲ့ပြီး အပူပေးပါ
ဆီပူလာတာနဲ့ကြက်သွန်နီ ကြက်သွန်ဖြူ ချင်းတို့ကို မွှေးသွားအောင် ကြော်ပေးပါ
ပြီးတာနဲ့ ဖျော်ထားသော ကော်ရည်ကို လောင်းထဲ့ပြီး ကော်ရည်ပျစ်လာအောင် မွှေပေးပါ
ကော်ရည်ပျစ်လာတာနဲ့ ပဲငပိထဲ့ပြီး မိနစ်ဝက်လောက် ကြော်ပေးပါ
အားလုံးကျက်သွားပါက ကြော်ပြီးဆီစစ်ကာ ပြင်ဆင်ထားသော ငါးကြော်ပန်းကန်ထဲကို လောင်းထည့်ပေးပါ
ပြီးတာနဲ့ မိမိတို့ နှစ်သက်သလို သုံးဆောင်ရန် ပြင်ပေးနိုင်ပါပြီ။

No comments:

Post a Comment