Saturday, 17 July 2021

တို့ဟူးကျိုနည်း


ပဲအစိမ္းမွဳန္႔ႏွင္႔ေရကိုေရာျပီး ေဖ်ာ္ေပးပါ

အားလံုးသမေအာင္ ေဖ်ာ္ေပးပါ


ဇလံုေပၚမွာ ဂ်ဳံစစ္ဇကာကိုတင္ေပးျပီး 
ပဲရည္မ်ားကို ေလာင္းခ်ပါ တက္လာေသာ 
အျမွဳပ္မ်ားကို ခပ္ျပီးသြန္ေပးပါ

အိုးထဲမှာရေထည့်ပြီး ဆူအောင်တည်ပေးပါ

ရေပွက်ပွက် ဆူလာတာနဲ့ ပဲရည်ကို ထည့်ပေးပါ

အဆက်မပြတ် မွှေပေးပါ

ပဲရည်များ ပျစ်လာတာနဲ့ ဆီသုတ်ထားသော
ဗူးထဲကို လောင်းထည့်ပေးပါ

ခဲပြီးအေးသွားပြီဆိုတာနဲ့ ပန်းကန်ပြားထဲကို
မှောက်ချပေးပါ

မိမိနှစ်သက်သလို လှီးပေးပါ

တို့ဟူးကျိုနည်းလေး ရေးပေးပြီးသားပေမဲ့ ပြန်ရှာရခက်ပြီး ရှာလို့အဆင် မပြေသူတွေအတွက် ကျိုနည်းလေးကို ထပ်မံပြီး ပြန်လည် မျှဝေပေးလိုက်ပါတယ်။

မာမာအခုကျိုတဲ့ အချိုးအစားက စားတဲ့သူနည်းရင်တော့ ၃ရက်ကျော်ကျော်လောက် စားလို့ရပါတယ် စားတဲ့သူများရင်တော့ အနေတော်ပါဘဲ။

 မိသားစု နည်းရင်တော့ ထမင်းပေါင်းအိုး ဆန်ချင်ဗူး ၂ဗူးစာလောက်ဘဲ ကျိုရင်ရပါတယ် တို့ဟူးကောင်းကောင်းလေး စားချင်ရင်တော့ စိတ်ရှည်ဖို့တော့ လိုပါတယ်နော်။

တို့ဟူးကို ခပ်မြန်မြန်ကျိုပြီး စားချင်ရင်တော့ ကျိုလို့ရတဲ့ အလွယ်နည်းလေး ရှိပါတယ် အခုကျိုတဲ့ နည်းလောက်တော့ တို့ဟူးက မနူးညံ့ပါဘူး အသုပ်ဆိုင်တွေမှာ စားတဲ့တို့ဟူးသားလောက်တော့ ရပါတယ် အလျဉ်းသင့်တဲ့အခါ ရေးပေးပါမယ်။

ပဲအစိမ်းမှုန့်က မြန်မာပြည်မှာ ဆိုရင်တော့ မွှေးပဲအစိမ်းမှုန့်ကို သုံးရင်အဆင်ပြေမယ် ထင်ပါတယ်။

ပါ၀င်ပစ္စည်းများ
  1. ပဲအစိမ်းမှုန့် - ထမင်းပေါင်းအိုး ဆန်ချင်ဗူး ၄ဗူး
  2. ရေ - ထမင်းပေါင်းအိုး ဆန်ချင်ဗူး ၂၀ဗူး ပဲ
  3. ဆီ - ထမင်းစားဇွန်း သုံးဇွန်း
  4. ဆား - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း နှစ်ဇွန်း
  5. နနွင်းမှုန့် - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်ဇွန်း
  6. ဂျုံစစ်ဇကာ - တစ်ခု
  7. ဇောက်နက်ပြီး မကပ်သောအိုး ခပ်ကြီးကြီး - တစ်လုံး
  8. သစ်သားယောင်းမ - အရိုးရှည်ရှည် တစ်ခု
  9. ဇလုံ - ခပ်ကြီးကြီး နှစ်လုံး (ပဲရည်စပ်ရန်)
  10. အပူခံနိူင်သော ပလပ်စတစ်ဗူး - တစ်ဗူး (သို့မဟုတ်) မိမိအဆင်ပြေမည့် ဗန်းတစ်ချပ်
ပဲမှုန့်ရေစိမ်ရန်
  • ဇလုံကြီးကြီး တစ်လုံးထဲမှာ ပဲမှုန့်နှင့်ရေကိုရောကာ ပဲအနှစ်တွေကျေအောင် မွှေတံနှင့်ချေပေးပါ
  • ပြီးတာနဲ့ နောက်ဇလုံကြီးကြီး တစ်လုံးပေါ်မှာ ဂျုံစစ်ဇကာ ဇကာစိတ်စိတ်လေးကို တင်ပေးပါ
  • ပဲရည်များကို ထိုဇကာပေါ် လောင်းထည့်ပြီး မကျေဘဲ ကျန်နေသော ပဲအနှစ်များကို ဇွန်းနှင့်ဖိပြီး ချေပေးကာ ပဲအကြည်ရည် အနည်းငယ်နှင့် လောင်းချပေးပါ
  • ပဲရည်အပေါ်မှာ တက်လာသော အမြှုပ်များကို ခပ်သွန်ပေးပါ
  • ပြီးတာနဲ့ အနည်းဆုံး ၁၀နာရီလောက် ပဲအနည်ထိုင်အောင် နှပ်ထားပေးပါ (သို့မဟုတ်)
  • အကောင်းဆုံးက မနက်ကျိုမယ်ဆို ညဘက်ထဲက ပဲရည် အနည်ထိုင်အောင် နှပ်ထားပေးပါ
  • ပဲအရည် နှပ်ထားတဲ့ အချိန်မှာလဲ ပိုးမွှားလေးတွေ မဝင်အောင် အပေါ်မှ ဇကာနှင့် အုပ်ထားပေးပါ
  • လေလုံအောင် အုပ်ထားရင်တော့ ပဲများအချဉ်ဖောက်တတ်တဲ့အတွက် ဇကာနှင့်သာ အုပ်ပေးပါ 

တို့ဟူးကျိုရန်
  • တို့ဟူးကျိုပြီး ထည့်ရန်အတွက် ဇလုံ (သို့) ပန်းကန်လုံး (သို့) အပူခံနိူင်သော ဘူးကို ဆီအနည်းငယ်နှင့် နေရာနှံ့အောင် သုတ်ထားပေးပါ
  • ညကပဲရည် အနည်ထိုင်ထားသော ပဲရည်ဇလုံထဲမှ အပေါ်ယံအရည်ကြည် ထမင်းပေါင်းအိုး ဆန်ချင်ဗူး၁၂ဗူးစာကို အသာလေးခပ်ပြီး သွန်ပေးပါ
  • ပြီးတာနဲ့ ပဲအနှစ်များ ပျော်သွားအောင် ရေ ပေါင်အိုးဆန်ချင်ဗူး သုံးဗူးစာ ထပ်ထည့်ကာ အနည်ထိုင်နေသော ပဲအနှစ်များကျေအောင် ဖျော်ပေးပါ
  • ပြီးတာနဲ့ တို့ဟူးကျိုရာမှာ ပါဝင်မဲ့ ပါ၀င်ပစ္စည်းများကို တစ်ခါထဲ ပြင်ထားပါ
  • တို့ဟူးကျိုရန် ဇောက်နက်ပြီး မကပ်သော အိုးထဲကို ပဲရည်များ ထည့်ပေးပါ
  • ပြီးတာနဲ့ ဆီ ဆားနှင့် နနွင်းမှုန့်တို့ကို ထည့်ပေးပြီး သမအောင် မွှေပေးပါ
  • အားလုံးသမသွားတာနဲ့ မီးကို median heat ထားပြီးမှ ပဲရည်အိုးကို မီးဖိုပေါ် တင်ပေးပါ
  • ပဲရည်အိုး တင်ပြီးတာနဲ့ သစ်သားယောင်းမ အရိုးရှည်ရှည်ဖြင့် အဆက်မပြတ် မွှေပေးပါ
  • မွှေနေရင်းက ပဲအနှစ်များ စပြီးပျစ်လာတာနဲ့ လက်အားသန်သန်နဲ့ အဆက်မပြတ် ဆက်မွှေပေးပါ
  • မွှေနေစဉ် အိုးမကပ်စေရန် မီးအပူချိန်ကို သတိထားပါ
  • အဆက်မပြတ် မွှေပေးရင်းက ပဲရည်များပျစ်လာပြီး ပဲအနှစ် အကြည်ရောင်လေး သန်းလာတာနဲ့ အထဲမှ ရေများကုန်အောင် မွှေပေးပါ
  • ပဲအနှစ် စပျစ်လာချိန်မှစပြီး ၈မိနစ်မှ၁၀မိနစ်လောက် မွှေပြီးပါက အိုးထဲမှာ ရေများတဗွက်ဗွက် ပေါက်မလာတော့ရင် ရပါပြီ
  • ဆီသုတ်ပြီး အဆင်သင့် ပြင်ထားသော ဇလုံ(သို့) ပန်းကန်(သို့) ဗူး အစရှိသည့် မိမိအစဉ်ပြေသော အထဲသို့ ကျိုထားသော ပဲအနှစ်များကို ချက်ချင်း လောင်းချပေးပြီး မျက်နှာပြင်ညီအောင် ညှိပေးပါ
  • တစ်နာရီ တစ်နာရီခွဲလောက်ဆိုရင် ကောင်းကောင်းကြီး အေးပြီးခဲနေသာ တို့ဟူးတုံတုံ အိအိလေးရပါပြီ
  • ပူနေသော တို့ဟူးထည့်ထားသည့် ဗူးများကို ရေခဲသေတ္တာထဲ မထည့်မိဖို့ သတိထားပါ
  • ပူနေတုန်း ထည့်လိုက်ပါက အရည်များ ထွက်လာတတ်ပါတယ်
  • အခန်းအတွင်းမှာ ရိုးရိုးလေးဘဲ အအေးခံထားပြီးမှ ထည့်သိမ်းပေးပါ
  • ချဉ်ငံစပ်လေး သုပ်စားမလား တို့ဟူးကြော်လေး ကြော်စားမလား တို့ဟူးချဉ်စပ်လေး ချက်စားကြမလား အရမ်းကို အဆင်ပြေစေတဲ့ တို့ဟူးတုံတုံ အိအိလေး ရပါပြီရှင်။

No comments:

Post a Comment