Friday, 6 October 2017

ထိုးမုန္႔ စိမ္႔စိမ္႔ေလး




















ထိုးမုန္႔လုပ္နည္းေလး တင္ေပးမယ္ဆိုျပီး ပံုေလးေတြ တင္ထားျပီးကာမွ မာမာ႔blog ေလးကို စိတ္ထားမေကာင္းသူ လူတစုက ဖ်က္လိုဖ်က္ဆီး လုပ္တာေၾကာင္႔ မုန္႔လုပ္နည္းေလး တင္ဖို႔ကို ေႏွာင္႔ေႏွးခဲ႔ရပါတယ္။

ဒီေတာ႔ အမ်ဳိးစံု ၾကိဳးခံုရင္း ဘေလာ႔ေလး ျပန္ရဖို႔ စာေတြပို႔ အက်ဳိးအေၾကာင္းေတြ တင္ျပနဲ႔ ဘေလာ႔ေလးကို ျပန္ဝင္လို႔ ရသြားပါျပီ။

ဒီေန႔ေတာ႔ ဘေလာ႔ေလးလဲ အဆင္ေျပသြားျပီမို႔ မာမာလုပ္တဲ႔ ထိုးမုန္႔လုပ္နည္းေလး ဘေလာ႔မွာ ျပန္တင္ခ်င္တာနဲ႔ ျပန္ျပီးတင္ေပးရင္း မ်ွေဝလိုက္ပါတယ္ရွင္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. ေကာက္ညွင္းမွဳန္႕ - 200 g
  2. သၾကားျဖဴ  - 50 g (အခ်ဳိၾကိဳက္ပါက ပိုထည္႔ေပးပါ)
  3. ေရ - 200 g (ေကာက္ညွင္းမွဳန္႔ အရည္ေဖ်ာ္ရန္)
  4. ဆီ - 50 g
  5. ေထာပတ္ - 200 g
  6. ဘိန္းေစ့ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
  7. ေျမပဲဆံေလွာ္ျပီးသား - မိမိႏွစ္သက္သေလာက္
  8. အုန္းသီးမွဳန္႔ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး တစ္ဗူး (ေျမပဲႏွင္႔ ေရာေၾကာ္ရန္)
  9. အုန္းနို႕ အပ်စ္ - 200 ml
  10. ေရ - 50 ml (အုန္းႏို႔က်ဳိရန္)
  11. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
  12. သံပုရာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္းခြဲ (သၾကားအရည္က်ဳိရန္)
  13. အုန္းသီးမွဳန္႕ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး သံုးဗူး (အၾကြတ္ေၾကာ္ရန္)
  14. ဆီ -  ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး တစ္လံုး  (အုန္းသီးမွဳန္႕ေၾကာ္ရန္)
  15. မကပ္ေသာအိုး - တစ္လံုး
  16. ေမႊလို႔ေကာင္းသည္႔ သစ္သားေယာင္းမ - တစ္ခု
ျပင္ဆင္ပံု
  • ဇလံုတစ္လံုးထဲမွာ ေကာက္ညွင္းမွဳန္႔ အုန္းႏို႔ႏွင္႔ ေရတို႔ကိုထည္႔ျပီး အမွဳန္႔မ်ား ေပ်ာ္တဲ႔အထိ ေဖ်ာ္ေပးထားပါ
  • ဒယ္အိုးတစ္လံုးထဲမွာ ဆီႏွင္႔ေထာပါတ္ကို ေရာျပီး ေပ်ာ္သြားေအာင္ မီးဖိုေပၚတင္ျပီး အပူေပးထားပါ
  • က်န္ေသာ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ားကို အဆင္သင္႔ ျပင္ထားပါ
  • အိုးတစ္လံုးထဲမွာ ဆီထည္႔ျပီး ဆီကိုအပူေပးပါ
  • ဆီပူလာတာနဲ႔ ေျမပဲဆံႏွင္႔ အုန္းသီးမွဳန္႔ကို ေမႊးသြားေအာင္ ေၾကာ္ထားေပးပါ
ထိုးမုန္႔လုပ္ရန္
  • အရင္ဆံုး အိုးတစ္လံုးထဲမွာ ေရႏွင့္သၾကားကိုထည္႔ျပီး သၾကားအရည္ေပ်ာ္သြားေအာင္ က်ဳိေပးပါ
  • သၾကား အရည္ေပ်ာ္လာတာနဲ႔  သံပုရာရည္ႏွင္႔ ဆားတို႔ကိုထည္႔ျပီး ေမႊေပးပါ
  • သၾကားရည္ ပြက္ပြက္ဆူလာတာနဲ႕ ေကာက္ညွင္းမွဳန္႕ အရည္ေဖ်ာ္ထားတာကိုထည့္ျပီး သမသြားေအာင္ ေမႊေပးပါ
  • ေကာက္ညွင္းသား ခဲပ်စ္လာျပီး အရည္ၾကည္ၾကည္ေလး ျဖစ္လာတဲ႔ စိတ္ရွည္ရွည္နဲ႔ ေမႊေပးပါ
  • ေကာက္ညွင္းသား အရည္ၾကည္ၾကည္ေလး ျဖစ္လာတာနဲ႔ အိုးကိုမီးဖိုေပၚမွ ခနဖယ္ေပးျပီး ေထာပါတ္ဆီကို နည္းနည္းခ်င္း ထည္႔ေပးပါ
  • လက္အားသန္သန္ႏွင့္ ၇မိနစ္ေလာက္ေမႊေပးျပီး မီးဖိုေပၚျပန္တင္ကာ ေနာက္ထပ္အခ်က္ ၅၀သာသာေလာက္ အဆက္မျပတ္ေမႊေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႔ မီးေပၚက ျပန္ခ်ေပးျပီး ေထာပါတ္ဆီ ထမင္းစားဇြန္း သံုးဇြန္းေလာက္ ထပ္ထည္႔ေပးျပီး အခ်က္၅၀ေလာက္ ထပ္ေမႊေပးပါ
  • ေမႊျပီးတာနဲ႔ မီးဖိုေပၚ ျပန္တင္ေပးျပီး အခ်က္၅၀ေလာက္ ထပ္ေမႊေပးပါ
  • ထိုနည္းအတိုင္း ေထာပါတ္ဆီ ကုန္တဲ႔အထိ မီးဖိုေပၚတင္လိုက္ ေမႊေပးလိုက္ မီးဖိုေဘး ျပန္ခ်လိုက္ ဆီထည္႔လိုက္ ေမႊေပးလိုက္ လုပ္ေပးပါ
  • မုန္႕သားၾကည္လာတာနဲ႕ ဘိန္းေစ့ႏွင့္ ေျမပဲအုန္းသီးေၾကာ္တို႔ကို ထည့္ေမႊေပးပါ
  • မုန္႕သားလဲၾကည္ျပီး ဘိန္းေစ့ႏွင့္ ေျမပဲအုန္းသီးေၾကာ္တို႔ သမသြားတာနဲ႕ ေထာပတ္ဆီမ်ားလဲ ျပန္ထြက္လာပါလိမ့္မယ္
  • ေထာပါတ္ဆီမ်ား ျပန္ထြက္လာနဲ႔ မုန္႕ဗန္းတခုထဲ ေျပာင္းထည့္ကာ ဆီမ်ားပါထည္႔ျပီး အေအးခံထားပါ
  • မုန္႔သားေအးသြားျပီ ဆိုတာနဲ႔ မိမိႏွစ္သက္သလို လွီးေပးပါ
  • ႏွစ္ရက္ သံုးရက္ ၾကာရင္ေတာ႔ ေကာက္ညွင္းတို႔ ထံုးစံအတိုင္း မာသြားတတ္တဲ႔အတြက္ မိုက္ခရိုေဝ႔ထဲမွာ ၃မိနစ္ေလာက္ အပူေပးျပီးမွ စားသံုးပါ။
အုန္းသီးေၾကာ္ပံု
  • ဆီကို အပူေပးလိုက္ပါ ဆီပူလာတာနဲ႕ မီးကိုအေနေတာ္ ေလ်ွာ႔ေပးျပီးမွ အုန္းသီးဖတ္မ်ားကို ထည့္ေၾကာ္ေပးပါ
  • ေၾကာ္ေနစဥ္ အုန္းသီးဖတ္မ်ား မကြ်မ္းေစရန္ အဆက္မျပတ္ ေမႊေပးကာ အုန္းသီးဖတ္မ်ား ေ႐ႊ၀ါေရာင္ သန္းလာတာနဲ႕ ဆယ္ျပီးဆီစစ္ထားပါ
  • ဆီစစ္ျပီး ေအးသြားတာနဲ႕ အေအးခံထားေသာ ထိုးမုန္႕အေပၚမွာျဖဴးျပီး စားသံုးနိုင္ပါျပီ။

No comments:

Post a comment