ျမန္မာျပည္မွာတုန္းက တစ္ခါမွ မစားဘူးခဲ႔တဲ႔ ငွက္ၾကီးေတာင္လို႔ေခၚတဲ႔ ဟင္းရြက္ေလးေတြကို အခုမွ ျမင္ဖူးသလို အခုမွ စားဖူးေပမဲ႔ အရြက္ေလးေတြက ဝါးလိုက္ရင္ ၾကြတ္ၾကြတ္ေလးနဲ႔ အရမ္းဘဲ စားလို႔ေကာင္းတဲ႔ ဟင္းတစ္မ်ဳိး ျဖစ္တဲ႔အတြက္ ခ်က္နည္းေလးကို မ်ွေဝလိုက္ပါတယ္။
ရခိုင္လူမ်ဳိးတို႔အေခၚ ငွက္ၾကီးေတာင္ ေခၚ မွဳိလို႔ေျပာျပသလို ခ်က္နည္းေလးလဲ ေျပာျပျပီး အရြက္ေလးေတြပါ လက္ေဆာင္ေပးတဲ႔ သမီးေလးကို ေက်းဇူးတင္ပါတယ္။
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
- ငွက္ၾကီးေတာင္ - လက္တစ္ဆုတ္စာ တစ္စည္း
- ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ တစ္လံုး
- ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမြွာၾကီးၾကီး သံုးမႊာ
- ပုဇြန္ငါးပိ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္းေမာက္ေမာက္
- င႐ုတ္သီးစိမ္း - စားႏိူင္သေလာက္
- ငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း
- မန္က်ည္းသီးမွည့္ - ကြမ္းသီးဆံလံုးေလာက္ တစ္လံုးစာ
- နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံု
- အရသာမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
- ဆီ - ထမင္းစားဇြန္ းသံုးဇြန္း
ျပင္ဆင္ပံု
- သန္႔စင္ျပီးသား ငွက္ၾကီးေတာင္ အႏုမ်ားကိုမ်ားကို ေရစင္ေအာင္ေဆးေပးျပီး တစ္လက္မ သာသာေလးေတြ ျဖတ္ထားေပးပါ
- ၾကက္သြန္နီကို အခြံခြာျပီး အလံုးလိုက္ ေရေဆးကာ ခပ္ပါးပါး လွီးထားေပးပါ
- ၾကက္သြန္နီကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးက ဓါးျပားရိုက္ထားေပးပါ
- ငရုတ္သီးစိမ္းကို ေရေဆးျပီး ထက္ဝက္ျခမ္းကာ လွီးထားေပးပါ
- မက်ည္းသီးမွည္႔ကို ေရစိမ္ထားေပးပါ
- ပုဇြန္ငါးပိကို ျပင္ထားေပးပါ
- အားလံုးအဆင္သင္႔ျဖစ္တာနဲ႔ ဒယ္အိုးထဲ နႏြင္းမွဳန္႔ႏွင္႔ ဆီထည္႔ကာ အပူေပးပါ
- ဆီပူလာတာနဲ႔ ၾကက္သြန္နီ ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင္႔ င႐ုတ္သီးစိမ္းတို႔ကို အနည္းငယ္ ေၾကာ္လိုက္ပါ
- ေၾကာ္ေနစဥ္မွာ အရမ္းေညွာ္တတ္တဲ႔အတြက္ ေလဝင္တခါးမ်ားကို ဖြင္႔ထားေပးပါ
- ၾကက္သြန္မ်ား အနည္းငယ္ ႏြမ္းတာနဲ႔ ပုဇြန္ငါးပိကိုထည္႔ေမြွေပးပါ
- ပုဇြန္ငါးပိမ်ား သမသြားတာနဲ႔ ငွက္ၾကီးေတာင္အရြက္မ်ားႏွင္႔ အရသာမွဳန္႔ကို ထည္႔ေမြွေပးပါ
- ျပီးတာနဲ႔ ေရျမဳပ္ေအာင္ထည့္ျပီးအရြက္မ်ား ႏူးေအာင္ အိုးအဖံုးအုပ္ျပီး တည္ေပးပါ
- ဟင္းအိုးထဲ ထည္႔ထားေသာ အရည္မ်ား ခမ္းလာတာနဲ႔ မက်ည္းသီးမွည္႔ အရည္ထည္႔ေပးျပီး အရသာျမည္းေပးပါ
- အရသာ ေပါ႔ေနပါက ငံျပာရည္ ထည္႔ေပးပါ
- မက်ည္းမွည္႔ရည္ မခမ္းခင္ မီးပိတ္ေပးျပီး ပူပူစပ္စပ္ ခ်ဥ္ငံစပ္ေနတဲ့ ငွက္ၾကီးေတာင္ ရခိုင္ခ်က္ ဟင္းပြဲကို ျပင္ေပးႏိူင္ပါျပီ။
No comments:
Post a Comment