မစားရတာ ၾကာျပီျဖစ္တဲ့ သီးစံု ႐ွမ္းနံနံ႐ြက္အုပ္ ခ်ဥ္ရည္ဟင္းေလး ခ်က္ျဖစ္ျပန္ပါျပီ ဒီလိုဟင္းေလးေတြ ခ်က္စားတိုင္း ငယ္ဘ၀ေလးကို တမ္းတမိတယ္ မာမာတို႕ငယ္ငယ္က အေ႐ွ႕ကြင္းနဲ႕အေနာက္ကြင္းမွာ ျခံ၂ျခံ႐ွိျပီး ေက်ာင္းပိတ္ရက္ဆို ျခံထဲကို အျမဲတမ္း သြားၾကပါတယ္။
ျခံထဲေရာက္တိုင္း ျခံထြက္အသီးအႏွံေတြကို အခုလို ခ်ဥ္ရည္ဟင္းကာ ျမိန္ရည္ယွက္ရည္ စားၾကတာလဲ အင္မတန္မွ ေပ်ာ္စရာေကာင္းလြန္းပါတယ္ စိတ္အေပ်ာ္ေလးလဲရေစေအာင္ ထမင္းစားလို႔ ျမိန္ေစတဲ့ ဟင္းေလးျဖစ္လို႕ ခ်က္စားၾကည့္ေစခ်င္ပါတယ္။
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
- မံုလာဥ - ေလးပင္
- ပဲသီး - ငါးေတာင့္
- ေဂၚဖီ႐ြက္အရင့္ - ႏွစ္ဖတ္
- မ်ွစ္ - ခပ္ေသးေသးႏွစ္ပင္ခန္႕
- ပန္းေဂၚဖီ - တစ္စိတ္
- မံုလာဥနီ - အေနေတာ္ တစ္ဥ
- ႐ံုးပေတသီး - ၁၅ေတာင့္ခန္႕
- ၾကက္သြန္နီ - တစ္ျခမ္း
- ၾကက္သြန္ျဖဴ - ႏွစ္မႊာ
- ခ်င္း - လက္တဆစ္၏ တစ္ဝက္
- ငရုတ္သီးမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
- နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္႐ည္ဇြန္း ေလးပံုတစ္ပံု
- ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း
- ငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း သံုးဇြန္း
- ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္
- မက်ည္းသီး အႏွစ္ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္းေမာက္ေမာက္
- အရသာမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
- ပုဇြန္ထုတ္ - ၁၀ေကာင္ခန္႕
- ႐ွမ္းနံနံ - ႏွစ္သက္သေလာက္
ျပင္ဆင္ပံု
- မံုလာဥျဖဴႏွင့္ မံုလာဥနီကို သင့္သလိုလွီးျပီး ေရေဆးထားပါ
- ေဂၚဖီ႐ြက္ကို ေရေဆးျပီး ခပ္ၾကမ္းၾကမ္း လွီးထားပါ
- ပုဇြန္ထုတ္ကို ေရေဆးျပီး ေခါင္းျဖဳတ္၍ မလိုတာေတြဖယ္ကာ သန္႕စင္ထားပါ
- ၾကက္သြန္ျဖဴ ၾကက္သြန္နီ ခ်င္းတို႕ကို င႐ုတ္သီးမွဳန္႕ႏွင့္ ညက္ေနေအာင္ေရာျပီး ေထာင္းထားပါ
- ပဲသီးကို အညွာျဖတ္ျပီး ေရေဆးကာ အေနေတာ္ လွီးထားပါ
- မ်ွစ္ႏွင့္ ပန္းေဂၚဖီကို ေရေဆးျပီး လွီးထားပါ
- ႐ံုးပေတသီးကို အေတာင့္လိုက္ ေရေဆးျပီး တပိုင္းပိုင္းထားေပးပါ
- ႐ွမ္းနံနံကို ေရေဆးထားေပးပါ
- ေဇာက္နက္ေသာအိုးထဲမွာ႐ွမ္းနံနံႏွင့္ ႐ံုးပေတသီးမွလြဲျပီး လွီးထားေသာ အသီးအ႐ြက္မ်ား ပုဇြန္ နႏြင္းမွဳန္႕ ဆား ငံျပာရည္ အရသာမွဳန္႕ ဆီႏွင့္ င႐ုတ္သီးေထာင္းတို႕ကိုထည့္ျပီး နယ္ေပးပါ
- အရသာနယ္ျပီးပါက ေရအနည္းငယ္ထည့္ျပီး အရင္ဆံုး ေရဆူေအာင္တည္လိုက္ပါ
- ေရဆူလာတာနဲ႕ အထက္ေအာက္ သမေအာင္ေမႊေပးျပီး အဖံုးအုပ္ကာ ျပန္တည္ထားပါ
- အိုးထဲမွ အသီးအ႐ြက္မ်ား ေတာ္ေတာ္ေလး ႏြမ္းလာတာနဲ႕ ေရလိုသေလာက္ထည့္ျပီး ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ ျပန္တည္ေပးပါ
- ေရပြက္ပြက္ဆူလာပါက မက်ည္းသီးမွည့္ အႏွစ္ကိုထည့္ျပီး ေရကို တမိနစ္ေလာက္ ထပ္ဆူေအာင္ထားလိုက္ပါ ျပီးတာနဲ႕ ႐ံုးပေတးသီးကို ထည့္ကာ ေရပြက္ပြက္ဆူေအာင္ ၄မိနစ္ေလာက္ ထပ္တည္ေပးပါ
- ႐ံုးပေတသီး အေရာင္ေျပာင္းလာပါက အရသာျမည္းျပီး လိုသလို ျပင္ေပး၍ ႐ွမ္းနံနံအုပ္ကာ မီးပိတ္ေပးပါ
- ႐ွမ္းနံနံ႐ြက္ အနံ႕ေလး ေမႊးေနတဲ့ မံုလာဥသီးစံု ခ်ဥ္ရည္ဟင္း အရည္ေသာက္ဆမ္းေလး ရပါျပီ။
No comments:
Post a Comment