Wednesday, 15 May 2013

ခ်ဥ္ေပါင္အျဖဴ မ်ွစ္ေၾကာ္ ခ်ဥ္ငံစပ္



မၾကာမၾကာစားရတဲ႔ တစ္ပင္ထဲေသာ ခ်ဥ္ေပါင္ပင္
ခူးေလအရြက္ေတြထြက္ေလပါဘဲ

မာမာ႔အိမ္က တစ္ပင္ထဲေသာ ခ်ဥ္ေပါင္ျဖဴပင္ေလးပါ မၾကာမၾကာ စားရပါတယ္ ဒီေန႔ေတာ႔ မာမာ ပုဇြန္ေျခာက္နဲ႔ ေၾကာ္ထားပါတယ္။

ခ်ဥ္ေပါင္ေၾကာ္တို႔ ငပိခ်က္တို႔ဆိုရင္ ျမန္မာလူမ်ဳိးတို႕ပါးစပ္က ခံတြင္းေတြ႔တတ္တာမိုလို႔႔ ဒီေန႔ေတာ႔ မာမာတို႔ေတြ ထမင္းစားလို႔ ျမိန္အံုးမွာပါ။

 ေၾကာ္နည္းေလးကေတာ႔ အရင္ေၾကာ္ေနၾက ပံုစံအတိုင္းပါဘဲ ပုဇြန္အစို မရွိလို႔ ပုဇြန္ေျခာက္ေလးေတြနဲ႔ဘဲ ေၾကာ္လိုက္ပါေပမဲ့ အရသာကေတာ႔ အတူတူပါဘဲ႐ွင္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
  1. ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ - အေနေတာ္ ဇကာတစ္လံုး
  2. မွ်စ္ - တရုတ္ဟင္းျပင္ပန္းကန္ တစ္လံုး
  3. ပုဇြန္ေျခာက္ - လက္ဖက္ရည္ပန္းကန္ တစ္လံုး
  4. ၾကက္သြန္နီ - ခပ္ၾကီးၾကီး တစ္လံုး
  5. ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာၾကီးၾကီး ငါးမႊာ
  6. ငရုတ္သီးစိမ္း - စားႏိူင္သေလာက္
  7. ငရုတ္သီးလံုးျခမ္းခြဲ - ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း
  8. ပုဇြန္ငပိ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
  9. ငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း
  10. အရသာမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
  11. ဆီ - လက္ဖက္ရည္ပန္းကန္လံုး တစ္လံုးသာသာ
  12. နႏြင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္
ျပင္ဆင္ပံု
  1. ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ႏွင္႔ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ားကို ျပင္ထားပါ
  2. ၾကက္သြန္နီကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ခပ္ပါးပါး လွီးထားပါ
  3. ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးထားပါ
  4. မ်ွစ္ကိုေရေဆးျပီး ျပင္ထားပါ
  5. ပုဇြန္ေျခာက္ကို ေရေဆးျပီး ေရစိမ္ထားပါ
  6. ဆီႏွင္႔ နႏြင္းမွဳန္႔ကို ဒယ္အိုးထဲထည္႔ျပီး မီးအေနေတာ္ႏွင္႔ အပူေပးပါ 
  7. ဆီပူလာပါက ၾကက္သြန္နီကို တစ္မိနစ္ေလာက္ ေၾကာ္ေပးပါ
  8. ၾကက္သြန္နီ နဲနဲႏြမ္းလာပါက ငရုတ္သီးလံုးျခမ္းခြဲကို မိနစ္ဝက္ေလာက္ ထဲ႔ေၾကာ္ပါ
  9. ငရုတ္သီးနံ႔ သင္းလာပါက ပုဇြန္ငပိကိုထဲ႔ျပီး ေမႊေပးပါ
  10. ပုဇြန္ငပိနံ႔ သင္းလာပါက ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ကိုထဲ႔ျပီ းႏြမ္းတဲ႔ထိ ေမႊေပးပါ
  11. ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ႏြမ္းလာပါက ပုဇြန္ေျခာက္ႏွင္႔မွ်စ္ကိုထဲ႔ျပီး ေမႊေပးပါ
  12. ငံျပာရည္ႏွင္႔ အရသာမွဳန္႔ထဲ႔ျပီး သံုးမိနစ္ေလာက္ ေၾကာ္ေပးပါ
  13. ေနာက္ဆံုးမွ ငရုတ္သီးစိမ္းကို ထဲ႔ေမႊကာ ၾကက္သြန္ျဖဴမ်ားကို ထဲ႔ျပီးေမႊေပးပါ
  14. တစ္မိနစ္ေလာက္ ထပ္ေမႊေပးျပီးရင္ ခ်ဥ္ေပါင္ေၾကာ္ ခ်ဥ္ငံစပ္ေလး ရပါျပီ။

8 comments:

  1. မွ်စ္ေလးေတြကလဲ ႏုဖတ္ေနတာပဲေနာ္..
    ခ်ဥ္ေပါင္မ်ွစ္ေၾကာ္ေမႊးေမႊးေလးက ပဲၾကာဇံဟင္းခ်ဳိေလးနဲ႔ဆို ရွယ္ပဲ မမမာ း)
    မုိးစက္ဝိုင္

    ReplyDelete
    Replies
    1. အိမ္ထြက္ ခ်ဥ္ေပါင္ေလးေလ မိုးစက္ဝိုင္ေရ
      ထမင္းမိန္ေဆးေလးေပါ႔

      Delete
  2. စားခ်င္လိုုက္တာမမာရယ္။
    ေနရာသစ္မွာခ်ဥ္ေပါင္မရိွလိုု ့မစားရတာၾကာလွျပီ။
    ခ်ဥ္ေပါင္ခါးကေဆးဘက္၀င္တယ္တဲ့အေမေျပာတာ။ အေမကအဲဒီခ်ဥ္ေပါင္ကုုိပိုုၾကိဳက္တယ္။
    အိုုင္အိုုရာ

    ReplyDelete
    Replies
    1. ခ်ဥ္ေပါင္ခါး ေၾကာ္ျပီးစားလို႔ပိုျပီးေကာင္းတယ္
      ဒီမွာ မရွိဘူးရယ္
      အိုင္အိုရာေျပာမွ စားခ်င္လိုက္တာ။

      Delete
  3. ဘယ္ေတာ့မွ မရိုးႏိုင္ေသာ ခ်ဥ္ေပါင္ေၾကာ္ေလး အားေပးသြားပါတယ္ေနာ္ ..
    စေတာ့ အားၿပီ အစ္မေရ ..
    အစ္မခ်က္တာေတြ ၾကည့္ၿပီး ခ်က္ေတာ့မယ္ .... ^_^ :P :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. ေက်းဇူးပါ ညီမေလးေရ

      Delete
  4. မမမာ ခ်ဥ္ေပါင္ပင္ေလး သန္လုိက္တာေနာ္ စုအိမ္မွာ အရိုးေတြထိုးထားတာ အရြက္ထြက္ေပမဲ့ အပင္ေလးေတြ ေသးေသးေလးရယ္ မွ်စ္ေလးလဲႏုဖတ္ေနတာပဲ စားခ်င္တယ္

    ReplyDelete
    Replies
    1. ဟုတ္ပါ႔ စုရယ္ တစ္ပင္ထဲေပမဲ႔ တစ္ခါခူးရင္အဝစားလို႔ရေအာင္ကို ထြက္ေနတာေလ

      Delete