Sunday, 24 March 2013

ကောက်ညှင်းပြန်ပေါင်း



ေကာက္ညွင္းျပန္ေပါင္းလုပ္ရန္



 ပုဇြန္အုန္းသီးေၾကာ္ေလး ၾကြတ္ျပီးရြလာလွ်င္ ရပါျပီ

 ေကာက္ညွင္းျပန္ေပါင္းေမႊးေမႊးေလးေပၚတြင္
ပုဇြန္အုန္းသီးေၾကာ္ေလးျဖဴးျပီး စားသံုးလို႔ရပါျပီ

 ေမႊးေမႊးပ်႔ံပ်ံ႔ အိအိေထြးေနတဲ႔ ေကာက္ညွင္းျပန္ေပါင္း

မာမာဒီေန႔ ေကာက္ညွင္းျပန္ေပါင္းေလး ေပါင္းစားပါတယ္ မာမာ႔ဘေလာ႔လာတဲ႔ မိတ္ေဆြေတြရဲ႕ ေတာင္း ဆိုခ်က္ေၾကာင္႔ဘဲ ဆိုပါေတာ႔ေနာ္ အိမ္မွာ ေကာက္ညွင္းစားတာ မာမာတစ္ေယာက္ထဲမို႔ တစ္ခါတစ္ခါ ေပါင္းရတာေတာ္ေတာ္ေလး ပ်င္းေနမိတာအမွန္ပါဘဲ။

ဒီေန႔ေတာ႔ စိတ္ထဲကလဲစားခ်င္ ဘေလာ႔လာ မိတ္ေဆြေတြကလဲ ေတာင္းဆိုထားတာဆိုေတာ႔ ေရငတ္တုန္း ေရတြင္းထဲက်သြားခဲ႔တာမို႕ ေပါင္းလိုက္ပါျပီ။

မာမာတစ္ခုေျပာခ်င္တာက ေကာက္ညွင္းနဲ႔ လုပ္တဲ႔မုန္႔ေတြက တစ္ခါတေလ ေကာက္ညွင္းဆန္အေပၚမူတည္ျပီး ေပါင္းတဲ့အခ်ိန္ေလးေတြ ကြာျခားတတ္ပါတယ္ အခ်ိန္ကို အတိုးအေလ်ွာ့လုပ္ျပီး ေပါင္းေစခ်င္ပါတယ္။

 ဒီေန႔မာမာေပါင္းတဲ႔ ေကာက္ညွင္းဆန္က မိနစ္၂၀ေလာက္ဘဲ ေပါင္းရပါတယ္ အဲဒီအခ်ိန္ အပိုင္းေလးမွာ အိုးကိုတစ္ခ်က္ဖြင္႔ျပီး ၾကည္႔ေစခ်င္ပါတယ္။

ေကာက္ညွင္းဆန္ေပ်ာ႔ျပီး ဆန္သားေပ်ာက္သြားရင္ေတာ႔ ရပါျပီ ဆန္သားမေပ်ာက္ေသးရင္ ေတာ႔ခနဆက္ ထားေပးေစခ်င္ပါတယ္ ျပီးမွ အုန္းႏို႔တစ္ခါ ထပ္ထဲ႔ျပီး အထက္ေအာက္နဲနဲ ေမႊေပးကာ မီးရွိန္လ်ွာ့ကာ
ဆက္ေပါင္းေပးေစခ်င္ပါတယ္။

အခုမာမာေပါင္းတဲ႔ ေကာက္ညွင္းေပါင္းက လူေလးေယာက္ေလာက္ ေကာင္းေကာင္းစားႏိူင္ပါတယ္ စားတဲ႔သူ နဲရင္ေတာ႔ ေလ်ွာ့႔ျပီး ေပါင္းေပးပါ ေကာက္ညွင္းဆန္ကို ေလ်ွာ့လိုက္ရင္ ပုဇြန္ကို လဲေလ်ွာ့ျပီး ေၾကာ္ရပါမယ္။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား

  1. ေကာက္ညွင္းဆန္ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ႏွစ္ဗူး
  2. ပုဇြန္ထုတ္ - အေကာင္ၾကီးၾကီး ၅ေကာင္
  3. အုန္းသီး - တစ္ျခမ္း
  4. အုန္းႏို႔ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး တစ္ဗူး
  5. ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း
  6. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္
  7. အရသာမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္သာသာ
ျပင္ဆင္ပံု


  • ေကာက္ညွင္းဆန္ကို အနည္းဆံုး ၁၀နာရီေလာက္ ေရစိမ္ေပးထားပါ
  • ပုဇြန္ကို အခြံခြာျပီး ေၾကာမွခြဲကာ အမဲေၾကာင္းထုတ္ျပီး ဓါးျပားရိုက္၍ ႏုတ္ႏုတ္စင္းထားပါ
  • ေကာက္ညွင္းေပါင္းေနစဥ္ ဒယ္အိုးထဲ ဆီထည္႔ကာ အပူေပးပါ
  • ဆီပူလာပါက ႏုတ္ႏုတ္စင္းထားေသာ ပုဇြန္ ဆားႏွင္႔ အရသာမွဳန္႔တို႔ကိုထည္႔ျပီး ေျခာက္လာတဲ႔အထိ ေၾကာ္ေပးပါ 
  • ပုဇြန္ အသားမ်ား ေျခာက္လာပါက အုန္းသီးဖတ္မ်ား ထည္႔ျပီးေမႊေပးပါ
  • ပုဇြန္ႏွင္႔ အုန္းသီးဖတ္မ်ား အညိဳေရာင္ ခပ္ေဖ်ာ႔ေဖ်ာ႔ သန္းလာတဲ႔အထိ ေၾကာ္ေပးထားပါ
  • အုန္းသီးကို ျခစ္ထားေပးပါ
  • အုန္းႏို႔ကို ျပင္ထားပါ
  • ေပါင္းအိုးဇကာထဲမွာ ေကာက္ညွင္းဆန္ကို ထည္႔ေပးပါ
  • ေပါင္းအိုးေအာက္ခံ အိုးထဲမွာ ေရတစ္ဝက္ေလာက္ထည္႔ျပီး ေပါင္းဇကာကိုတင္ေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႔ အဖံုးအုပ္ကာ မီးအပူေပးျပီး မိနစ္၂၀ေလာက္ ေပါင္းေပးပါ
  • ေပါင္းခ်ိန္ ဆယ္ငါးမိနစ္ ျပည္႔ပါက ဆန္သားမ်ား ေပ်ာက္ျပီး ေကာက္ညွင္းဆန္ အိလာပါက အုန္းႏို႔ရည္ကို ဖ်န္းေပးပါ
  • အုန္းႏို႔ရည္ ဖ်န္းျပီးပါက မီးရွိန္ကို အလယ္ေလာက္ထိ ေလ်ွာ႔ေပးျပီး  ေနာက္ထပ္ ၁၅မိနစ္ေလာက္ႏွပ္ေပးထားျပီးရင္ ရပါျပီ
  • ျပီးတာနဲ႔ ေကာက္ညွင္းေပါင္းကို ပန္းကန္ထဲထည္႔ျပီး ပုဇြန္အုန္းသီးေၾကာ္ေလး ျဖဴးကာ စားသံုးရန္ ျပင္ေပးႏိူင္ပါျပီရွင္။

9 comments:

  1. အစ္မေရ.. အရမ္းကို စားခ်င္တယ္..
    သိခ်င္တာေလး ေမးမလုိ႔ပါ...
    ေကာက္ညႇင္းကို ပန္းကန္ထဲထည့္တာလား သို႔မဟုတ္ Tissue ေပၚ
    တင္ေပါင္းတာလား သိခ်င္လုိ႔ပါ။
    Tissue ေပၚတင္ရင္ ျဖန္းေပးတဲ့ အုန္းႏို႔ရည္ေတြက ေကာက္ညႇင္းကေန စိမ့္ၿပီး
    ေအာက္က ေရေႏြးေတြထဲ က်ကုန္တာေပါ့ေနာ္..
    မလုပ္တတ္လုိ႔ ေမးၾကည့္တာပါေနာ္ .... ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. ဇကာေပါက္ေပၚမွာဘဲ ေကာက္ညွင္းဆန္ကို တင္ျပီးဘာမွမခံဘဲေပါင္းပါ ညီမေလးေရ
      ေကာက္ညွင္းဆန္ က်က္တဲ႔အခါၾကမွ အုန္းႏို႔ဖ်န္းတာမို႔ ေအာက္ကိုမက်ပါဘူးညီမေလးေရ

      Delete
  2. ေကာက္ညွင္းျပန္ေပါင္းကို ပုဇြန္အုန္းသီးေၾကာ္ေလးနဲ႔ ျပင္ဆင္တဲ့နည္းေလးမွတ္သြားၿပီ
    ပုဇြန္လံုးခ်ဥ္စပ္ခ်က္လည္း ဘက္ဂီယာထိုးၿပီး အားေပးသြားတယ္ မာမာေရ :P
    စိတ္ဓာတ္အစဥ္ၾကည္လင္ေအးျမပါေစကြယ္။

    ေမတၱာျဖင့္
    အန္တီတင့္

    ReplyDelete
    Replies
    1. တီတင္႔ေရ
      ေက်းဇူးအမ်ားၾကီးတင္ပါတယ္ေနာ္

      ေလးစားခင္မင္လွ်က္
      မာမာ

      Delete
  3. မမမာ ေကာက္ညွင္းကို အုန္းႏို႔နဲ႔ တခါတည္းေရာေပါင္းရင္ေရာ ရလားအမ
    လုပ္စားခ်င္လို႔ပါ မုန္႔ဗိုင္းေတာင္႔လဲ လုပ္စားတယ္ အရမ္းစားေကာင္းတယ္ အမေရ
    မိုးစက္ဝိုင္

    ReplyDelete
    Replies
    1. ေကာက္ညွင္းက်က္သြားမွ အုန္းႏို႔ရည္ေလးကိုဖ်န္းျပီးျပန္ေပါင္းေပးတာ ပိုေကာင္းပါတယ္ မိုးစက္ဝိုင္ေရ
      အုန္းႏို႔နဲ႔တစ္ခါထဲေရာေပါင္းရင္က်ေတာ႔ဆန္ေစ႔ေတြၾကားထဲကေန ေအာက္ကေရခံထားတဲ႔အိုးထဲကို အုန္းႏို႔ေတြ က်ကုန္မွာေပါ႔ေနာ္..ဆန္သားက်က္မွသာ အုန္းႏို႔ေလးဖ်န္းေပးပါေနာ္..

      Delete
  4. ေက်းေက်းပါမမေရ

    ReplyDelete
    Replies
    1. မာမာကလဲ ေက်းဇူးတင္ပါတယ္ေနာ္

      Delete
  5. feel good to read a lovely tradition and heartfelt deep respect among our Burmese sisters:)

    ReplyDelete