Sunday 27 March 2022

မုန့်ပဲဆုတ်

 



ဒီနေ့တော့ နေ့လည်နေ့ခင်း သရည်စာအဖြစ် စားရလေအောင် မုန့်ပဲဆုတ်လေးတွေ လုပ်ဖြစ်ပါတယ် မုန့်ပဲဆုတ် လုပ်ဖို့အတွက် မာမာကတော့ ready made ပြုပ်ပြီးသား red kidney beans 400g ဗူးကို သုံးပါတယ်။

ထိုပဲဗူးထဲမှာပါတဲ့ ပဲကိုသာယူပြီး  အရည်များကို သွန်ကာ ကျန်နေတဲ့  ပဲ 250 gကိုဘဲ မုန့်လုပ်ရာမှာ သုံးထားပါတယ်။

တစ်ကယ်လို့ မိတ်ဆွေတို့မှာ ready made ပြုပ်ပြီးသား ပဲဗူးလေးတွေ မရှိရင်တော့ ပဲနီလေးကို ရေလေးနာရီလောက် စိမ်ပေးကာ နူးအိနေအောင် ပြုပ်ပေးပြီးတော့လဲ အသုံးပြုနိူင်ပါတယ်။

ဒါကြောင့်မို့လို့ မာမာပြင်ဆင်ပြီး လုပ်ထားတဲ့ မုန့်ပဲဆုတ် လုပ်ထားတဲ့ လုပ်နည်းလေးကို မျှဝေပေးလိုက်ပါတယ်ရှင်။

ပါ၀င်ပစ္စည်းများ

  1. ဆန်မှုန့် -  ပေါင်းအိုးဆန်ချင်ဗူး လေးဗူး
  2. ကောက်ညှင်းမှုန့် - ပေါင်းအိုးဆန်ချင်ဗူး တစ်ဗူး
  3. ပြုပ်ပြီးသားပဲနီလေး - 250 g
  4. ဆား - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း သုံးပုံတစ်ပုံ (မုန့်သားနယ်ရန်)
  5. ဆီ - ထမင်းသားဇွန်း တစ်ဇွန်း (မုန့်သားနယ်ရန်)
  6. ရေ - ပေါင်းအိုးဆန်ချင်ဗူး တစ်ဗူးသာသာ ( မုန့်သားစပ်ရန် )
  7. ထုံး - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်ဇွန်း
  8. ထုံးရေကြည်လုပ်ရန် ရေ - ပေါင်းအိုးဆန်ချင်ဗူး ကိုးဗူး
  9. နှမ်းထောင်း - ထမင်းစားဇွန်း တစ်ဇွန်း
  10. ပဲဆီ - ထမင်းစားဇွန်း ၃ဇွန်း (မုန့်ပဲဆုတ်မှာ ဆမ်းပေးရန်)
ထုံးရည်ကြည်လုပ်ရန်
  • ဇလုံတစ်လုံးထဲမှာ ထုံးနှင့်ရေကိုထည့်ပြီး တစ်ညသိပ် ထားပေးပါ

ပြင်ဆင်ပုံ

  • ဇလုံတစ်လုံးထဲမှာ ဆား ဆန်မှုန့်နှင့် ကောက်ညှင်းမှုန့်ကို ရောနယ်ပြီး ရေကိုနည်းနည်းခြင်းထည့်ကာ နယ်ပေးပါ
  • ရေကို တစ်ခါထဲ ထည့်ပါက မုန့်သားပျော့ပျဲကြီး ဖြစ်သွားနိူင်လို့ ရေကို နည်းနည်းချင်း ချင့်ချိန်ပြီး  ထည့်ပေးကာ မုန်ပ့်သားကို နယ်ပေးပါ
  • ရေကို လိုတိုးပိုလျှော့ လုပ်ပေးကာ မုန့်သား ညက်လာအောင် ၅မိနစ်လောက် အနည်းဆုံး နယ်ပေးပါ
  • ပြီးတာနဲ့ မုန့်သားပြုပ်တဲ့အချိန် လွယ်ကူစေရန် ရွယ်တူ အလုံးလေးနှစ်လုံး လုံးပေးထားပါ
  • မုန့်သားလုံးပြီးပြီ ဆိုတာနဲ့ ဇောက်နက်သော အိုးထဲမှာ ထုံးရည်ကြည်များကို ထည့်ပေးကာ ပွက်ပွက်ဆူအောင် တည်ပေးပါ
  • ထုံးရေကြည်များ ပွက်ပွက် ဆူလာတာနဲ့ မုန့်သားအလုံးလေးများကို အလုံးလိုက်ထည့်ပြီး အိုးအဖုံး မဖုံးဘဲ ၇မိနစ်ပြုပ်ပေးပါ
  • မုန့်သား အလုံးလေးတွေ အကျက်ညီစေရန် မကြာမကြာ လှည့်ပေးပါ
  • ၇မိနစ်ပြည့်တာနဲ့ မုန့်သားကြည်လာပြီး အပေါ်ယံ တစ်၀က်ကျက်သွားသော မုန့်လုံးကို ဇလုံတစ်လုံးထဲ ဆယ်ပြီးထည့်ပေးပါ
  • မုန့်သားမအေးခင် မုန့်သားကို မွနေအောင် ထိုးခြေပြီး ဆီ ထမင်းစားဇွန်း တစ်ဇွန်းထည့်ကာ နယ်ပေးပါ
  • ရောနယ်ပြီးတာနဲ့ ပြုပ်ထားသော ပဲကိုထည့်ပြီး မုန့်သားနဲ့ သမသွားအောင် ရောနယ်ပေးပါ
  • မုန့်သားနဲ့ပဲများ သမသွားတာနဲ့  လက်မှာမကပ်စေရန် လက်ကိုရေစွတ်ကာ လက်တစ်ဆုတ်စာ မုန့်သားကိုယူပြီး အချက်နှစ်ဆယ်လောက် လက်ထဲမှာ ဆုတ်ဆုတ်ပေးပါ
  •  အထက်ပါ နည်းအတိုင်း မုန့်သားများ ကုန်တဲ့အထိ လုပ်ပေးပါ
  • အားလုံးပြီးတာနဲ့ မုန့်ပေါင်းမည့် အောက်ခံအိုးကို ပေါင်းခံခုံ ထိလောက်တဲ့အထိ ရေထည့်ပေးပါ
  • မုန့်ပေါင်းမည့် ဇကာထဲမှာ အဝတ်စ သန့်သန့်လေးကို ရေစွတ်ပြီး ခင်းပေးပါ
  • ထိုအဝတ်စ အပေါ်မှာ ဆုတ်ထားသော မုန့်ပဲဆုတ်များကို ထည့်ပေးပြီး အဝတ်စနှင့် ပြန်အုပ်ပေးပါ 
  • ပြီးတာနဲ့ ပေါင်းမည့်  အောက်ခံအိုးထဲမှာ ထည့်ထားသော ခုံလေးပေါ်မှာ  မုန့်ပေါင်းမည့် ဇကာကို တင်ပေးပါ
  • ပြီးတာနဲ့ အိုးအဖုံးအုပ်ကာ simmer ကိုနှိပ်ပြီး မိနစ်နှစ်ဆယ် ချိန်ပေးကာ ပေါင်းပေးပါ
  • မိနစ်၂၀ပေါင်းပေးပြီးပါက အိုးထဲမှ ထုတ်ပေးကာ မုန့်ပဲဆုတ် ပူပူလေးတွေ ရပါပြီ။
နောက်တစ်နည်း
  • တကယ်လို့ မာမာပြထားတဲ့ ပေါင်းအိုးမျိုး မရှိဘူး ဆိုရင်တော့ 
  • အိုးအဝ ကျယ်ရိုးသော ရိုးအိုးထဲမှာ ရေထည့်ကာ ပေါင်းခံခုံခံပြီး မုန့်ပဲဆုတ် ထည့်ထားသော ဇကာကို တင်ပေးပါ
  • ပြီးတာနဲ့ အဖုံးအုပ်ပေးပြီး မိနစ်နှစ်ဆယ် ပေါင်းပေးပါ

နှမ်းထောင်းပြုလုပ်ရန်

  • နှမ်းဖြူ ထမင်းစားဇွန်း ၃ဇွန်းကို မီးအေးအေးနှင့် ညိုလာတဲ့ထိ လှော်ပေးပါ
  • နှမ်းအရောင် ညိုလာတာနဲ့ ဆားနှင့်အတူ ငရုတ်ဆုံထဲထည့်ကာ မညက်တစ်ညက် ထောင်းပေးပါက နှမ်းလှော်ထောင်း မွှေးမွှေးလေး ရပါပြီ။

မုန့်ပွဲပြင်ရန်

  • မုန့်ပဲဆုတ်များကို မိမိနှစ်သက်သလောက် အနေအထားလေးတွေ ရလာအောင် ကပ်ကြေးဖြင့် ညှပ်ပေးပါ
  • ပန်းကန်ပြား တစ်ချပ်ထဲမှာ မုန့်ပဲဆုတ်များ ထည့်ပေးကာ ပဲဆီနှင့် နှမ်းထောင်းတို့ ထည့်ပေးပြီး စားပွဲပြင်ပေးနိူင်ပါပြီ။

No comments:

Post a Comment