Saturday, 21 November 2020

ၾကက္သနီခ်က္


 ဒီေန႔ေတာ႔ ထမင္းစားလို႔ ျမိန္ေစမဲ႔ ၾကက္သနီခ်က္ေလး ခ်က္စားျဖစ္ပါတယ္ ခ်က္နည္းေလးကေတာ႔ ဝက္သနီခ်က္နည္းေလး အတိုင္းပါဘဲ မာမာတို႔က ဝက္သား အမဲသား စားခဲေတာ႔ ၾကက္သားကိုဘဲ ခ်က္လိုက္တဲ႔အတြက္ မာမာျပင္ဆင္ျပီး ခ်က္ထားတဲ႔ နည္းေလးကို မ်ွေဝေပးလိုက္ပါတယ္ရွင္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. ၾကက္သား - 500 g
  2. ၾကက္သြန္ျဖဴ  - အမႊာၾကီးၾကီး ကိုးမႊာ
  3. ၾကက္သြန္နီ - အလံုးခပ္ေသးေသး ခြန္ႏွစ္လံုးခန္႔
  4. ၾကက္သြန္နီ - အလံုးၾကီးၾကီး တစ္လံုး
  5. ငရုတ္ေကာင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံုခန္႔
  6. နႏြင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္
  7. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္းခန္႔
  8. သၾကား - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္းခန္႔ (ဆီထဲထည္႔ေၾကာ္ရန္)
  9. သၾကား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း (ၾကက္သားႏွင္႔နယ္ရန္)
  10. အရသာမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္
  11. ပဲငံျပာရည္ အပ်စ္ - ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း
  12. ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ကိုးဇြန္း
ျပင္ဆင္ပံု
  • ၾကက္သားကို ေရေဆးျပီး အေနေတာ္ အတံုးေလးေတြ တံုးေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႔ ဇလံုထဲထည္႔ျပီး ၾကက္သား နႏြင္းမွဳန္႔ ဆား သၾကား ငရုတ္ေကာင္းမွဳန္႔ အရသာမွဳန္႔ႏွင္႔ ပဲငံျပာရည္ဆို႔ ထည္႔ေပးကာ အရသာဝင္ေအာင္ နယ္ေပးပါ
  • အရသာဝင္ေအာင္ နယ္ျပီးတာနဲ႔ အဖံုးအုပ္ကာ ေရခဲေသတာ မခဲတဲ႔ အကန္႔ထဲမွာ တစ္နာရီခန္႔ ႏွပ္ထားပါ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ ႏွင္႔ ၾကက္သြန္နီ အလံုးေသးတို႔ကို အခြံခြာျပီး အလံုးလိုက္ ေရေဆးထားပါ
  • ၾကက္သြန္နီ အလံုးၾကီးကို အခြံခြာျပီး အလံုးလိုက္ ေရေဆးကာ အကြင္းလိုက္ လွီးထားပါ
  • ၾကက္သားႏွပ္ထားတာ ရျပီဆိုတာနဲ႔ ဟင္းခ်က္ဖို႔ ျပင္ပါမယ္
  • အိုးထဲမွာ ဆီထည္႔ျပီး အပူေပးပါ
  • ဆီပူလာတာနဲ႔ မီးကိုအေနေတာ္ ေလ်ွာ႔ေပးျပီး သၾကားကို ထည္႔ေၾကာ္ေပးပါ
  • သၾကားထည္႔ျပီးတာနဲ႔ သၾကားေပ်ာ္သြားေအာင္ ေမႊေပးပါ
  • သၾကားကို နီေရာင္သန္းသေလာက္ဘဲ ေၾကာ္ေပးပါ
  • သၾကားနီေရာင္ေလး သန္းလာတာနဲ႔ အရသာ နယ္ထားတဲ႔ ၾကက္သားကို ထည္႔ေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႔ အိုးကိုလွဳပ္လွဳပ္ေပးျပီး ငါးမိနစ္ေလာက္ အိုးမကပ္ေအာင္ လွဳပ္ေပးပါ
  • ၾကက္သားတံုးေလးေတြ ရဲလာျပီ ဆိုတာနဲ႔ ၾကက္သားတံုးမ်ားကို အထက္ေအာက္ သမေအာင္ ေမႊေပးပါ
  • ၾကက္သားတံုးေလး အေရာင္လွလာတာနဲ႔ ၾကက္သားကို ေရျမဳပ္ေအာင္ထည္႔ျပီး အဖံုးအုပ္ကာ တည္ေပးပါ
  • ထည္႔ထားတဲ႔ေရ ခမ္းလာတာနဲ႔ ၾကက္သြန္ုျဖဴ  ၾကက္သြန္နီႏွင္႔ ၾကက္သြန္နီ အကြင္းေလးမ်ားကို ထည္႔ေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႔ ေရျမဳပ္ေအာင္ ထပ္ထည္႔ျပီး ဆီျပန္တဲ႔အထိ မီးအေနေတာ္ႏွင္႔ တည္ေပးပါ
  • ေရမခမ္းခင္ အရသာ ျမည္းေပးျပီး လိုသလို ျပင္ေပးပါ
  • ေရခမ္းျပီး ဆီျပန္လာတာနဲ႔ ၾကက္သနီခ်က္ေလးကို စားသံုးဖို႔ ျပင္ေပးႏိူင္ပါျပီ။

No comments:

Post a comment