Tuesday 14 May 2013

ငါးပေါင်း


မာမာ မေန႔ကေပါင္းထားတဲ႔ ငါးေပါင္းေလးပါ  မာမာဟင္းခ်က္ရင္ သဘာဝပစၥည္းေတြနဲ႔ ခ်က္တာမ်ားပါတယ္ ေထြေထြထူးထူး ဆန္းဆန္းျပားျပားေတြ ထဲ႔ျပီးခ်က္ရင္ မာမာ႔မိသားစု မၾကိဳက္သလို မာမာကိုယ္တိုင္လဲ မၾကိဳက္လို႔ပါ။

ငါးေပါင္းေလးကို သံမယိုသီးေလးနဲ႔ဘဲ ေပါင္းထားတာမို႕ တစ္ျခားအခ်ဥ္ေတြ ဘာမွထဲ႔ျပီး မသံုးထားတဲ့အတြက္ က်န္းမာေရးနဲ႔လဲ ညီညြတ္ေစပါတယ္ ေပါင္းတဲ႔အခါမွာလဲ ေပါင္းအိုးမသံုးဘဲရိုးရိုး အိုးေလးနဲ႔ ဘဲေပါင္းပါတယ္ ေပါင္းခ်ိန္ေလး ၾကာတာကလြဲလို႔ အရိုးႏူးတာအတူတူပါဘဲ ဒါေၾကာင့္မို႕ မာမာ ငါးေပါင္းတဲ့နည္းေလး မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္။


ငါးေပါင္းေလးေပါင္းဖို႔ျပင္ပါမယ္

  1. အေၾကးခြံဖယ္ သန္႔ရွင္းေပးကာ အေနေတာ္ပိုင္းျဖတ္ထားေသာ ငါး - 500 g 
  2. သံမယိုသီး - ႏွစ္လံုး(အရည္ဘဲယူပါမယ္)
  3. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း
  4. အရသာမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း
  5. နႏြင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံုတို႔ကို ငါးထဲသို႔ထဲ႔ကာ ဆုတ္ဆုတ္ျပီးနယ္ေပးပါ

စပါးလင္ရြက္မ်ားကို အိုးေအာက္ေျခတြင္ခင္းေပးပါ


စပါးလင္ရြက္ခံထားေသာ အိုးထဲသို႔ အရသာ
နယ္ထားေသာ ငါးမ်ားကို စီထဲ႔ေပးပါမယ္

ပထမဆံုးငါးကိုေရျမဳပ္ေအာင္ထဲ႔ျပီး
ျပဳပ္ေပးပါ ပထမရည္ခမ္းရင္
ေနာက္ထပ္ေရျမဳပ္ေအာင္ ထပ္ထဲ႔ျပီး
တည္ေပးပါ  ေရ ငါးခါေလာက္ခမ္းရင္ရပါျပီ
လက္က်န္ေရအနည္းငယ္ခ်န္ျပီး စပါးလင္ရြက္
မ်ား ဖယ္ေပးကာ မီးခနပိတ္ေပးထားပါ



ငါးေပါင္းထဲထဲ႔ဖို႔ ျပင္ပါမယ္

  1. ေလးစိတ္ စိတ္ထားေသာခရမ္းခ်ဥ္သီး - 300 g
  2. ေလးစိတ္ စိတ္ထားေသာ ၾကက္သြန္နီ - 200 g
  3. ငရုတ္သီးအေရာင္တင္မွဳန္႔ - ထမင္းစားဇြန္း  တဇြန္း
  4. ဆီ - လက္ဖက္ရည္ပန္းကန္လံုး တဝက္
အရင္ဆံုး ဆီပူေအာင္တည္ေပးပါ ဆီပူလာပါက
 ၾကက္သြန္နီကိုအရင္ မိနစ္ဝက္ေလာက္ထဲ႔ျပီး 
ငရုတ္သီးမွဳန္႔ထဲ႔ျပီးဆီသတ္ေပးပါ ငရုတ္သီးနံ႔
သင္းလာပါက ခရမ္းခ်ဥ္သီးထဲ႔ျပီး မိနစ္ဝက္
ေလာက္ေမႊေပးပါ


ၾကက္သြန္နီႏွင္႔ ခရမ္းခ်ဥ္သီးဆီသတ္ျပီးပါက 
ငါးအိုးထဲသို႔ေျပာင္းျပီးငါးအိုးထဲတြင္ 
က်န္ေနေသာ လက္က်န္ေရခမ္းျပီး
ဆီျပန္ေအာင္ေအာင္တည္ပါ
 အေပါ႔အငံအတြက္ ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း 
တဝက္ႏွင္႔ရသာမွဳန္႔ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း
တဝက္မရွိတရွိထဲ႔ေပးပါ

ေရခမ္းျပီးဆီျပန္လွ်င္ ငါးေပါင္းအရိုးႏူးေလးရပါျပီ

10 comments:

  1. တိုက္တိုက္ဆုိင္ဆိုင္ ငါးေပါင္းေလး စားခ်င္ေနတာ ..
    အစ္မနည္းနဲ႔ ၾကည့္ၿပီး လုပ္ရမယ္ ..
    ဘာငါးလဲဆိုတာ ေျပာျပေပးဦးေနာ္ အစ္မ .. ^_^

    ReplyDelete
  2. ငါးနံမည္မသိဘူးရယ္ ပင္လယ္ငါးလို႔ဘဲေရးထားတယ္
    စားလို႔ေတာ႔ေတာ္ေတာ္ေကာင္းတယ္
    ငါးသေလာက္ထက္စားေကာင္းတယ္..

    ReplyDelete
  3. TT yay, sarr chin nay tar kyar p... ngar paung lite tine a kone kyay kone lo htet ma try yae tot bu phyit nay tar... TT nee lay nae htet try lite own mal :) thank u

    ReplyDelete
    Replies
    1. ငါးေပါင္းထားရင္ မေမႊနဲ႔ေနာ္ ေမႊရင္ေတာ႔ေက်ႏိုင္မယ္ထင္တယ္ ေရခမ္းကာနီးရင္ေရထပ္ထပ္ျဖည္႔ေပးရံုပါဘဲ မေမႊနဲ႔ေနာ္

      Delete
  4. မမမာေရ ငါးေပါင္းစားခ်င္ေနတာ မမမာနည္းေလးအတိုင္းေပါင္းဦးမယ္
    ဒီတခါေတာ႔ မမမာ ေျပာသလို မေမႊပဲ ထားၾကည္႔မယ္.း)
    မိုးစက္ဝိုင္

    ReplyDelete
    Replies
    1. အဆင္ေျပပါေစ မိုးစက္ဝိုင္ေရ

      Delete
  5. အစ္မေရ ... ငါးေပါင္းေလး စမ္းစားၾကည့္ၿပီးၿပီး။ gas နဲ႔တည္ရတာဆိုေတာ့ အရိုးႏူးတဲ့အထိေတာ့မေပါင္းလိုက္ဘူး။ ဒါေပမယ့္ အရသာကေတာ့ တအားစားေကာင္းတယ္။ ခ်က္ရလြယ္ၿပီး စားေကာင္းတာမို႔ ခဏခဏ ခ်က္စားၿဖစ္မွာပါ။ ခ်က္နည္းအတြက္ ေက်းဇူးတင္ပါတယ္ အစ္မေရ။

    ReplyDelete
    Replies
    1. အဲဒီလိုေလး ၾကားရလို႔ အရမ္းေပ်ာ္ပါတယ္
      ဟုတ္တာေပါ႔ေနာ္ Gass နဲ႔ဆိုေတာ႔ အမ်ားၾကီးကုန္မွာေပါ႔
      အရိုးမႏူးလဲ စားလို႔ေကာင္းတယ္ဆိုလို႔ ေပ်ာ္ေနမိပါတယ္။

      Delete
  6. မမေရ...ဒီတစ္ပါတ္ရံုးပိတ္ရင္က်ရင္....ငါးေပါင္းေလးလုပ္စားအံုးမယ္..မမေၿပာတဲ့နည္းအတိုင္းေပါ့...ငါးၾကင္းဆိုရမလားမသိဘူးေနာ္...ေက်းဇူးပါေနာ္..မမ.........လမင္းၿဖဴ....

    ReplyDelete
    Replies
    1. ငါးၾကင္းက ပိုျပီးေကာင္းပါတယ္ ညီမေလးေရ.

      Delete