Friday, 5 November 2021

ပုဇွန်ကင်ပေါင်းကြော်

 

ဒီနေ့တော့ စားလို့ကောင်းပြီး ထမင်းပူပူလေးနဲ့ လိုက်ဖက်သလို သူ့ချည်းသက်သက် စားရင်လဲ စားလို့ကောင်းလွန်းတဲ့ ပုဇွန်ကင်ပေါင်းကြော် ကြော်နည်းလေးကို မျှဝေပေးလိုက်ပါတယ်ရှင်။


ပါဝင်ပစ္စည်းများ
  1. ပုဇွန်အကောင်သေး - 300 ml (လက်သန်းအရွယ်)
  2. ချင်းတက် - လက်တစ်ဆစ်သာသာ
  3. ကြက်သွန်ဖြူ - အမွှာကြီးကြီး ငါးမွှာ
  4. ကြက်သွန်မိတ်အပင် - လေးပင် (အပင်ကြီးကြီး)
  5. ကြက်သွန်နီ - အနေတော် တစ်လုံး
  6. အရသာမှုန့် - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်ဝက်
  7. ဆား - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်ဝက်
  8. ရေ - 200 ml 
  9. ကောက်ညှင်းမှုန့် - 250 ml
  10. ဆန်မှုန့် - 45 ml
  11. ဆီ - လိုသလောက် သုံးပေးပါ
ပြင်ဆင်ပုံ
  • ပုဇွန်ကို ရေစင်အောင်ဆေးပြီး အခွံမခွာဘဲ ခေါင်းနှင့်အမြှီးကို ဖြုတ်ပေးကာ ရေစစ်ထားပါ
  • ချင်းကို အခွံခွာပြီး ရေဆေးကာ ညက်နေအောင် ထောင်းပေးပါ
  • ကြက်သွန်ဖြူကို အခွံခွာပြီး ရေဆေးကာ ညက်နေအောင် ထောင်းပေးပါ
  • ကြက်သွန်မိတ်ပင်ကို ရေဆေးပြီး ခပ်ထူထူ လှီးပေးထားပါ
  • ကြက်သွန်နီကို အခွံခွာပြီး ရေဆေးကာ မထူမပါးလေးတွေ လှီးပေးထားပါ
  • အားလုံး အဆင်သင့် ဖြစ်တာနဲ့ ဇလုံထဲမှာ ကြက်သွန်ဖြူထောင်း ချင်းထောင်း ပုဇွန် ကြက်သွန်နီ လှီးပြီးသား ကြက်သွန်မိတ်ပင် လှီးပြီးသား ဆန်မှုန့် ကောက်ညှင်းမှုန့် ဆားနှင့် အရသာမှုန့်တို့ထည့်ပြီ သမအောင် မွှေပေးပါ
  • ပါဝင်ပစ္စည်းများ သမသွားတော့မှ ရေကိုနည်းနည်းချင်း ထည့်မွှေပေးပါ
  • ​မုန့်နှစ်ရည်က ခပ်ပျစ်ပျစ်လေး ဖြစ်နေရမှာမို့လို့ ရေကိုနည်းနည်းချင်း ထည့်လိုက် မွှေလိုက် လုပ်ပေးပါ
  • မုန့်နှစ်စပ်ရာမှာ ရေကို  လိုတိုးပိုလျှော့ လုပ်ပေးကာ ခပ်ပျစ်ပျစ်လေး ရတာနဲ့ အဖုံးအုပ်ကာ တစ်နာရီလောက် နှပ်ထားပေးပါ။
အကြော်ကြော်ပုံ
  • ဒယ်အိုးထဲမှာ ဆီထည့်ပြီး မီးအနေတော်နှင့် အပူပေးပါ
  • ဆီပူလာတာနဲ့ မုန့်နှစ်ရည်ကို အထက်အောက် သမအောင် ပြန်မွှေပေးကာ မိမိနှစ်သက်တဲ့ အကြော်ပုံစံလေးတွေ ရလာအောင် ဇွန်းနှင့်ခပ်ထည့်ပြီး အိုးဆန့်သလောက် ထည့်ပေးကာ ကြော်ပေးပါ
  • မာမာကတော့ အချပ်ကြီးကြီးလေး လိုချင်တဲ့အတွက် ကော်ဖီပန်းကန်ပြားလေးထဲမှာ ပုဇွန်နှင့် အစာပလာများကို မျှတအောင် ထည့်ပေးပြီး ကြော်ပေးပါတယ်
  • အကြော်ရဲ့ အောက်ဘက်အခြမ်းက ရွှေဝါရောင်လေး သန်းလာပါက နောက်တစ်ဖက်ကို လှန်ပေးကာ ဆက်ကြော်ပေးပါ
  • အကြော် တစ်ချပ်လုံး ရွှေအိုရောင်လေး သန်းလာရင်တော့ ဆယ်ပြီးဆီစစ်ပေးထားပါ။
အချဉ်အတွက် ပါဝင်ပစ္စည်းများ
  1. မန်ကျည်းသီးမှည့် - ထမင်းစားဇွန်း တစ်ဇွန်းစာခန့်
  2. သကြား - ထမင်းစားဇွန်း တစ်ဇွန်း
  3. ဆား - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်ဝက်
  4. ငါးငံပြာရည် - ထမင်းစားဇွန်း နှစ်ဇွန်း
  5. ကြက်သွန်ဖြူ - အမွှာကြီးပြီး ငါးမွှာ
  6. ငရုတ်သီးစိမ်း - ၇တောင့်
  7. ငရုတ်သီး အကျက်မှုန့် - ထမင်းစားဇွန်း တစ်ဝက်
  8. ရေနွေးပူပူ - ထမင်းစားဇွန်း သုံးဇွန်း (မန်ကျည်းသီး မှည့်ဖျော်ရန်)
  9. ရေ - ထမင်းစားဇွန်း တစ်ဇွန်း (အချဉ်ဖျော်ရန်)
ပြင်ဆင်ပုံ
  • မန်ကျည်းသီးမှည့်ကို ရေနှစ်ခါလောက် ဆေးပေးပြီး ရေနွေးပူပူနှင့် စိမ်ပေးကာ မန်ကျည်းမှည့်ဘအနှစ်ကို ယူထားပါ
  • ကြက်သွန်ဖြူကို အခွံခွာပြီး ညက်နေအောင် ထောင်းထားပါ
  • ငရုတ်သီးစိမ်းကို ရေဆေးပြီး ခပ်ပါးပါးလေးတွေ လှီးထားပါ
  • ပါဝင်ပစ္စည်း အားလုံးကို အဆင်သင့် ဖြစ်တာနဲ့ ဇလုံခပ်သေးသေး တစ်လုံးထဲမှာ အရသာ သမအောင် ရောမွှေပေးပါ
  • အချဉ်ရပြီ ဆိုတာနဲ့ ပုဇွန်ကင်ပေါင်းကြော်နဲ့ တွဲဖက်ပြီး စားသုံးနိူင်ပါပြီ။

No comments:

Post a Comment