Thursday 13 August 2020

ကန်စွန်းဥ ခေါက်ဆွဲကြော်



ဒီတစ္ခါေတာ႔ အသားမပါေပမဲ႔ အရမ္းစားလို႔ ေကာင္းလြန္းတဲ႔ ကန္စြန္းဥ ေခါက္ဆြဲအခ်ဳိေလး ေၾကာ္စားျဖစ္ပါတယ္ အရသာ အခ်ဳိအစိမ္႔ေလး ရတဲ႔အတြက္ ေၾကာ္စားခ်င္တဲ႔သူေတြ ေၾကာ္စားႏိူင္ေအာင္ မာမာေၾကာ္တဲ႔ နည္းေလးကို မ်ွေဝေပးလိုက္ပါတယ္ရွင္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. ကန္စြန္းဥေခါက္ဆြဲအစို - သံုးဆယ္သား
  2. ၾကာဆြယ္ - မိမိႏွစ္သက္သေလာက္
  3. မံုလာဥနီ - အေနေတာ္ တစ္ဥ
  4. ကိုက္လန္ - အေနေတာ္ သံုးပင္
  5. ပန္းေဂၚဖီ - အခက္ၾကီးၾကီး ေလးခက္
  6. ၾကက္သြန္ျဖဴ  - အမႊာၾကီးၾကီး သံုးမႊာ
  7. ပဲငံျပာရည္ အပ်စ္ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
  8. ပဲငံျပာရည္ အက်ဲ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
  9. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
  10. ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ရွစ္ဇြန္းခန္႔
  11. ၾကက္ျပဳပ္ရည္ - ထမင္းစားဇြန္း ရွစ္ဇြန္း
  12. တရုတ္နံနံ - မိမိႏွစ္သက္သေလာက္
  13. ၾကက္ဥ - တစ္လံုး

ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳပ္ပံု
  • ေခါက္ဆြဲကို ဇလံုတစ္လံုးထဲထည့္ကာ ဆား ပဲငံျပာရည္အပ်စ္တို႕နဲ႕နယ္ေပးထားပါ
  • ၾကက္သြန္မိတ္ကို ေရေဆးကာ ခပ္ရွည္ရွည္ေလးေတြရေအာင္ လွီးထားပါ
  • ကိုက္လံကို အပင္လိုက္ေရေဆးျပီး အေနေတာ္ေလးေတြ လွီးထားပါ
  • မံုလာဥနီကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးျပီး မိမိႏွစ္သက္သလို လွီးထားပါ
  • ပန္းေဂၚဖီကို ေရေဆးျပီး အေနေတာ္ေလးေတြ လွီးေပးပါ
  • ၾကာဆြယ္ကို ေရေဆးထားပါ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ဓါးျပားရိုက္ထားပါ
  • ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ားကို အဆင္သင္႔ ျပင္ထားပါ
  • ေအာက္ေျခမကပ္ေသာ ဒယ္အိုးကို အပူေပးပါ အိုးပူလာပါက ဆီထည့္ေပးပါ
  • ဆီပူလာတာနဲ႕ ၾကက္သြန္ျဖဴ ကို အရင္ထည့္ေၾကာ္ပါ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ  အနံ႔ေလး ေမႊးလာတာနဲ႕ ကိုက္လန္ ၾကာဆြယ္ ပန္းေဂၚဖီႏွင္႔ မံုလာဥနီတို႕ကို ႏွစ္မိနစ္ေလာက္ ထည့္ေၾကာ္ေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႔ ပဲငံျပာရည္အက်ဲႏွင္႔ ၾကက္ျပဳပ္ရည္တို႔ကို ထည္႔ေၾကာ္ေပးပါ
  • အသီးအရြက္မ်ား အရမ္းႏူးမသြားေစရန္ ႏွစ္မိနစ္ေလာက္ ေၾကာ္ျပီးတာနဲ႕ အရသာ နယ္ထားေသာ ေခါက္ဆြဲကို ထည့္ေၾကာ္ပါ
  • အသီးအ႐ြက္မ်ားႏွင့္ သမသြားေအာင္ ေမႊေပးျပီး တစ္မိနစ္ေလာက္ ေမႊျပီးတာနဲ႕ က်န္ေနေသာ ၾကက္ျပဳပ္ရည္ကို ထည္႔ေၾကာ္ကာ အရသာျမည္းေပးကာ လိုသလို ျပင္ေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႔ ေခါက္ဆြဲေၾကာ္ကို ေဘးဖက္မွာ ခနတြန္းထားျပီး ၾကက္ဥကို ေဖာက္ထည္႔ျပီး ေမႊေပးပါ
  • ၾကက္ဥ က်က္တာနဲ႔ ေခါက္ဆြဲေၾကာ္ကို ေရာေမႊေပးကာ အားလံုးသမသြားတာနဲ႔ ေခါက္ဆြဲေၾကာ္ ခ်ဳိစိမ္႔စိမ္႔လးကို သံုးေဆာင္ႏိူင္ပါျပီ။

No comments:

Post a Comment