Tuesday, 26 March 2019

မုန့်ညှင်းပေါင်း








တစ္ေန႔တစ္ေန႔ ဘာစားရမလဲ စဥ္းစားရတိုင္း ေခါင္းအင္မတန္ ေနာက္ရတာက အိမ္ရွင္မေတြပါဘဲ စိတ္ထဲေပၚလာတာေတြ ထထခ်က္မိတိုင္းလဲ စားလို႔ေကာင္းတယ္လို႔ ေျပာတဲ႔အခါတိုင္း ပီတိျဖစ္ရတာလဲ အိမ္ရွင္မေတြပါဘဲ။

ဒီေန႔ေတာ႔ မာမာေနတဲ႔ျမိဳ႔ေလးမွာ ေဆာင္းအေငြ႔အသက္ေလး မကုန္ခင္ မုန္႔ညွင္းပင္ေလးေတြ လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ ရေလေတာ႔ မုန္႔ညွင္းေပါင္းေလး ေပါင္းျပီး ထမင္းလြတ္ စားၾကဖို႔ ျပင္မိပါတယ္ ဒါေၾကာင္႔မို႔လို႔ စားလို႔ေကာင္းျပီး လ်ွာကိုစြဲေနေစတဲ႔  မာမာျပင္ဆင္ထားတဲ႔ မုန္႔ညွင္းေပါင္းနည္းေလး မွ်ေဝလိုက္ပါတယ္ရွင္။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား

  1. မုန္ညႇင္းပင္ - 500 g
  2. ဆန္မွဳန္႔ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး တစ္ဗူး
  3. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း
  4. အရသာမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
  5. နႏြင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္
  6. ခရမ္းခ်ဥ္သီး - ခပ္ၾကီးၾကီး တစ္လံုး
  7. ေျမပဲေလွာ္ - ထမင္းစားဇြန္း ၃ဇြန္း
  8. ခ်င္း - လက္တစ္ဆစ္သာသာ
  9. ၾကက္သြန္ုျဖဴ - အမႊာၾကီးၾကီး ၃မႊာ
  10. ပဒဲေကာ - ခပ္ပါးပါး ၃ျပား
  11. ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၃ဇြန္း
  12. ေရ - အနည္းငယ္
  13. နံနံပင္ - မိမိႏွစ္သက္သေလာက္ (မုန္႔ညွင္းေပါင္းႏွင္႔တြဲစားရန္ )
  14. ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္ - လိုသေလာက္ (မုန္႔ညွင္းေပါင္းႏွင္႔တြဲစားရန္ )
  15. ငရုတ္သီး အၾကမ္းမွဳန္႔ ဆီခ်က္ - လိုသေလာက္ (မုန္႔ညွင္းေပါင္းႏွင္႔တြဲစားရန္)
  16. ေပါင္းခံဇကာပါေသာ ေပါင္းအိုး - တစ္လံုး 
  17. မုန္႔ညွင္းထည္႔ရန္ - ပန္းကန္လံုးတစ္ခု

    ျပင္ဆင္ပံု

    1. မုန္ညႇင္းကို ေရစင္ေအာင္ေဆးျပီး ေရစစ္ထားပါ
    2. ေရစစ္သြားတာနဲ႔ လက္ႏွစ္ဆစ္ခန္႔ အေနေလးေတြ လွီးထားပါ
    3. ဆန္မွဳန္႔ႏွင္႔ ပါဝင္ပစၥည္းမ်ားကို ျပင္ထားပါ
    4. ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္ကို ခ်က္ထားပါ
    5. ငရုတ္သီး အၾကမ္းမွဳန္႔ ဆီခ်က္ကို ခ်က္ထားပါ
    6. နံနံပင္ကို ေရေဆးျပီး ေရေဆးျပီး ေရစစ္ထားပါ
    7. ခ်င္းကိုအခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းထားပါ
    8. ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ မညက္တညက္ ေထာင္းထားပါ
    9. ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို အလံုးလိုက္ ေရေဆးကာ မထူမပါး လွီးထားပါ
    10. ပဒဲေကာကို ေရေဆးျပီး အခ်ပ္လိုက္ ခပ္ပါးပါး လွီးထားပါ
    11. ေျမပဲေလွာ္ကို အခြံျခြတ္ျပီး မညက္တညက္ ေထာင္းထားပါ
    12. အားလံုးအဆင္သင္႔ ျဖစ္တာနဲ႔ ဇလံုခပ္ၾကီးၾကီး တစ္လံုးထဲမွာ ပါဝင္ပစၥည္း အားလံုးကို ထည့္ေပးကာ သမေအာင္ ေရာနယ္ေပးပါ
    13. အရသာ သမေအာင္ နယ္ျပီးတာနဲ႔ ပန္းကန္တစ္ခုထဲမွာ အရသာနယ္ထားေသာ မုန္႔ညွင္းမ်ားကို ထည္႔ေပးပါ
    14. ေပါင္းအိုးေအာက္ခံအိုးကို ေရတစ္ဝက္သာသာ ထည္႔ေပးကာ ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ တည္ေပးပါ
    15. ေရပြက္ပြက္ ဆူလာတာနဲ႔ မုန္႔ညွင္းပန္းကန္ကို ေပါင္းအိုးဇကာထဲထည္႔ကာ အဖံုးအုပ္ျပီး မုန္ညွင္းမ်ား ႏူးအိလာတဲ႔အထိ ေပါင္ေပးပါ
    16. ေပါင္းခ်ိန္ တစ္နာရီခန္႔ ေပါင္းေပးပါ
    17. မုန္႔ညွင္းေပါင္းေနစဥ္ ေအာက္ခံအိုးထဲမွာ ေရနည္းသြားပါက သတိထားျပီး ေရထပ္ထပ္ျပီး ျဖည္႔ေပးပါ
    18. အသံုးျပဳေသာ မုန္႔ညွင္းႏုပါက နာရီဝက္ေလာက္ ေပါင္းေပးျပီး မုန္႔ညွင္းပင္ရင္႔ပါက တနာရီေလာက္ ေပါင္းေပးရင္ ရပါတယ္
    19. မုန္ညင္းမ်ား ႏူးအိလာပါက နံနံပင္ ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္ ငရုတ္သီးဆီခ်က္တို႔ႏွင္႔ တြဲဖက္ကာ မိမိႏွစ္သက္သလို သံုးေဆာင္နိုင္ပါၿပီ ။

    No comments:

    Post a Comment