Sunday, 1 December 2024

ခရမ်းသီးကြော်

 













ဒီနေ့တော့ စားလို့ကောင်းလွန်းတဲ့ ခရမ်းသီး အကြွတ်ကြော်ပါတယ် ပြင်ရဆင်ရတာ လက်ဝင်ပေမဲ့ စားလို့အရမ်း ကောင်းပါတယ်။
ကြွတ်ကြွတ်ရွရွလေးနဲ့ စားကောင်းလွန်းတဲ့အတွက် နေ့လည်နေ့ခင်း အပျင်းပြေ စားရအောင် မာမာပြင်ဆင်ပြီး ကြော်ထားတဲ့ ကြော်နည်းလေးကို မျှဝေပေးလိုက်ပါတယ်ရှင်။

ပါ၀င်ပစ္စည်းများ
  1. ခရမ်းသီး -  ၇လုံး
  2. တန်ပူရာမှုန့် - ထမင်းပေါင်းအိုး ဆန်ချင်ခွက် တစ်ခွက်ခွဲ
  3. ပဲအစိမ်းမှုန့် - ထမင်းပေါင်းအိုး ဆန်ချင်ခွက် တစ်ခွက်ခွဲ
  4. ရေ - ထမင်းပေါင်းအိုး ဆန်ချင်ခွက် တစ်ဗူးသာသာ
  5. ဆား - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်၀က်
  6. ချင်အရည် - ထမင်းစားဇွန်း တစ်ဇွန်း
  7. ငရုတ်ကောင်းမှုန့် - အနည်းငယ်
  8. အချိုမှုန့် - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်၀က် 
  9. နနွင်းမှုန့် - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း သုံးပုံတစ်ပုံ
  10. ဆီ - လိုသလောက် သုံးပေးပါ

ကြော်ဖို့ပြင်ရန်
  • ခရမ်းသီးကို ရေဆေးပြီး ပုံပါအတိုင်း မထူမပါးလေးတွေ လှီးထားပါ
  • ပြီးတာနဲ့ ဇလုံထဲမှာထည့်ပြီး ရေမြုပ်အောင်ထည့်ကာ နာရီဝက်လောက် စိမ်ထားပါ
  • ပဲမှုန့် တန်ပူရာမှုန့် နနွင်းမှုန့် ဆား ချင်းအရည် ငရုတ်ကောင်းမှုန့်နှင့် အချိုမှုန့်တို့ကိုရေနဲ့ရောပြီး သမအောင်မွှေပေးပြီး ခပ်ပျစ်ပျစ်ဖျော်ပေးပါ
  • မုန့်နှစ်ပျစ်နေစေရန် ရေကို နည်းနည်းခြင်း ထည့်ဖျော်ပေးပါ
  • ရေကို လိုတိုးပိုးလျှော့ လုပ်ပေးပါ
  • မုန့်နှစ်ခပ်ပျစ်ပျစ်လေး ရလာတာနဲံ မုန့်နှစ်ပွလာစေရန် နာရီဝက်လောက် ဖောက်ထားပါ
  • အားလုံး အဆင်သင့် ဖြစ်တာနဲ့ ကြော်ဖို့ပြင်ဆင်ပေးပါ
  • အရသာ စပ်ထားသော မုန့်နှစ်ထဲမှာ ခရမ်းသီးကို ခပ်ပျန့်ပျန့်လေးဖြန့်ပြီး နှစ်ပေးပါ
  • ဆီကို မီးအပူပေးပြီး ဆီပူပြီး ကျက်လာပါက ခရမ်းသီး မုန့်နှစ်လူးကို ထဲ့ကြော်ပေးပါ
  • မီးအရမ်း မများစေရန် သတိပြုပြီး ကြော်ပေးပါ တစ်ဖက်ရွှေဝါရောင်သန်းလာပါက တစ်ဖက်ကိုလှန်ပေးပါ
  • နှစ်ဖက်လုံး ရွှေဝါရောင်သန်းလာပါက ဆယ်ပြီးဆီစစ်ပေးပါ
  • ထိုနည်းအတိုင်း ခရမ်းသီးများ အားလုံးကြော်ကာ  ဆီစစ်ပေးပါ
  • ဆီစစ်သွားပါက ခရမ်းသီး ကြော်ပြီးသားကို မုန့်နှစ်ထဲမှာ ထပ်လူးကာ ပြန်ကြော်ပေးပါ
  • ကျက်သွားပါက ဆယ်ပေးပြီး ဆီစစ်ကာ နောက်တစ်ကြိမ် အထက်ပါ နည်းအတိုင်း ပြန်ကြော်ပေးပါ
  • ဆီစစ်သွားပါက သုံးပြန်ကြော် ခရမ်းသီး ကြွတ်ကြွတ်ကြော််လေးကို မိမိနှစ်သက်ရာ အချဥ်နဲ့ တွဲဖက်ကာ စားလို့ ရပါပြီ။

No comments:

Post a Comment