Sunday, 6 May 2018

B ႏွင္႔စေသာ အသီးအရြက္ အပင္နံမည္မ်ား


အိမ္ေျပာင္းဖို႔ အလုပ္ေတြမ်ားေနတာ ထမင္းဟင္းလဲ ေကာင္းေကာင္း မခ်က္ႏိူင္ေတာ႔ တင္စရာ တေန႔တာ ဟင္းေလးေတြလဲ မတင္ႏိူင္ခဲ႔ျပန္ပါဘူး ဒီေတာ႔လဲ အားလပ္တဲ႔အခ်ိန္တုန္းက လုပ္ထားတဲ႔ အသီးအရြက္ေလးေတြ ဟင္းခတ္အေမႊးအၾကိဳင္ေလးေတြကိုဘဲ တင္ေပးလိုက္ပါတယ္။

အသီးအရြက္ အပင္နံမည္ေလးေတြကို facebookမွာ လာလာျပီး ေမးၾကလြန္းလို႔ အခ်ိန္မအားေပးမဲ႔ ဘာသာျပန္လို႔ ရသေလာက္ ဂရုေလးေတြခြဲျပီး တင္ေပးထားပါတယ္ ပံုမ်ားအားလံုးကိုေတာ႔ google မွ ကူးယူေဖာ္ျပထားပါတယ္။

ဘာသာျပန္တာ လြဲမွားေနခဲ႔ပါက ေကာ္မန္႔မွာ ေရးေပးခဲ႔ႏိူင္သလို မိတ္ေဆြ​တို႔ သိရွိ​ေသာ အသီးအ႐ြက္​ အပင္​ႏွင္႔ ဟင္းခတ္အ​ေမႊးအႀကိဳင္​ နံမည္​မ်ားကိုလဲ ​ေရး​ေပးျခင္​းျဖင္႔ ကူညီႏိူင္ပါတယ္ရွင္႔။ 


B ႏွင္႔စေသာ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ အမည္မ်ား

bay leave -  ကရေ၀းရြက္

bale fruit - ဥသွ်စ္သီး


black mushroom - မွဳိမည္း

bacopa - ျဗဳန္းေမႊးရြက္

bastard Oleaster, Silverberry or Oleaster - မွန္ကူသီး

bottle gourd - ဘူးခါးသီး

bitter gourd - ၾကက္ဟင္းခါးသီး

blueberry - ဘလူးဘယ္ရီ

banana - ငွက္ေပ်ာသီး

basil seed - ပင္ပြားေစ႔

bamboo shoot – မွ်စ္

beansprouts -  ပဲပင္ေပါက္

bean - ပဲသီး 

bitter melon - ၾကက္ဟင္းခါးသီး

basil - ပင္စိမ္းရြက္

bean curd - ပဲျပား

broccoli - ပန္းေဂၚဖီစိမ္း 

betel nut - ကြမ္းသီး

butterfly Pea - ေအာင္မဲျဖဴ ၊ ေအာင္မဲညိဳ 

blue phaseolus - စြန္တာျပာ

butter bean - ေထာပတ္ပဲ

beans - ပဲေစ႔မ်ား

  beet root – မုန္လာဥနီ (အလံုးပံုစံ)

black cumin - စမုန္နက္ 

black pepper - ငရုတ္ေကာင္းေစ့ (အနက္)

bay laurel leaf tree - ကရေ၀းပင္ (Indian bay leaf )

Burmese Jaggery - ထန္းလွ်က္ခဲ

bell pepper - ငရုတ္ပြ

bok-choy or Chinese mustard cabbage - မုန္႔ညွင္းျဖဴ

bean curd stick - ပဲလိပ္ေခ်ာင္း 

Burmese grape fruit - ကနစိုသီး 

black swallow-wort - ၾကက္ေပါင္သီး 

4 comments:

  1. Ma Mar:
    ေပါက္ပန္းျဖဴ is Sesbania Grandiflora. https://en.wikipedia.org/wiki/Sesbania_grandiflora
    Also known as Agastya – Agathi
    Thomas

    ReplyDelete
    Replies
    1. ေက်းဇူး အထူးဘဲ တင္ပါတယ္ေနာ္ မာမာ ျပင္လိုက္ပါမယ္ရွင္႔ ေနာက္တင္မဲ႔ ပို႔စ္ေတြမွာလဲ အမွားအယြင္းေတြ ပါခဲ႔ရင္ ေျပာျပဖို႔ ဖိတ္ေခၚပါတယ္ရွင္။

      Delete
    2. S အသီးအႏွံထဲမွာ ထည္႔လိုက္ပါ႔မယ္

      Delete
    3. Well actually thank you!! My appreciating to you for making such a wonderful blog on Burmese Cooking!! :-)
      BTW, When are you going to post the ကင္းမြန္ အစါသြတ္ recipe? Sorry if I spelled it wrong, just trying to get back into Burmese Writing recently.

      Delete