Saturday, 16 November 2024

ကင်းမုံသီးသနပ် (Pointed Gourd Pickled)

 




မာမာ ဒီနေ့တော့ ထမင်းစားလို့ မြိန်စေဖို့အတွက် ကင်းမုံသီးသနပ် Pointed Gourd Pickled လေး လုပ်ဖြစ်ပါတယ်  အသီးနှံပေါချိန်မှာ အချဉ်တည်ပြီး ကြာရှည်ခံသိမ်းဆည်းကာ စားနိုင်တဲ့ သနပ်တည်နည်းလေး ဖြစ်ပါတယ်။

ဒါကြောင့်မို့လို့  ထမင်းမြိန်စေမဲ့ အရံဟင်းရံအဖြစ် စားသုံးနိူင်မဲ့ မာမာပြင်ဆင်ပြီး လုပ်ထားတဲ့ ကင်းမုံသီး သနပ်လုပ်နည်းလေးကို မျှဝေပေးလိုက်ပါတယ်ရှင်။


ပါဝင်ပစ္စည်းများ

  1.  ကင်းမုံသီး - 400 g
  2. မျှစ်ပြုပ်ပြီးသား - 200 g
  3. ခရမ်းချဉ်သီး အလုံးကြီးကြီး - နှစ်လုံး
  4. ငရုတ်သီး အရောင်တင်မှုန့်  - ထမင်းစားဇွန်း နှစ်ဇွန်း
  5. ပဲနံ့သာစေ့ - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်ဇွန်း
  6. မုန်ညင်းစေ့ - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်ဇွန်း
  7. မန်ကျည်းသီးမှည့် - ထမင်းစားဇွန်း နှစ်ဇွန်းစာ
  8. ပျဉ်းတော်သိမ်းရွက် - တစ်ခက်
  9. ကြက်သွန်ဖြူ - အမွှာကြီးကြီး ဆယ်မွှာ
  10. ငရုတ်သီးစိမ်း - ဆယ်တောင့်
  11. ဆား - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း ဇွန်းတဝက်
  12. အရသာမှုန့် - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်ဝက်သာသာ
  13. ဆီ - လိုသလောက် သုံးပေးပါ
  14. ဆား - ထမင်းစားဇွန်း တစ်ဇွန်း (ကင်းမုံသီးဆေးရန်)
ပြင်ဆင်ပြုလုပ်ပုံ
  • ကင်းမုံသီးကို ရေဆေးသန့်စင်ပြီး ထုထားပါ (သို့မဟုတ်) ခပ်စောင်းစောင်း လှီးဖြတ်ပေးထားပါ
  • ပြီးတာနဲ့ ဆားဖြင့်နယ်ပြီး ရေစင်အောင်ဆေးကာ ရေစစ်ထားပါ
  • ခရမ်းချဉ်သီးကို ရေဆေးပြီး ခပ်သေးသေး အစိတ်လေး လှီးပေးကာ ရေမြုပ်အောင်ထည့်ပြီး ရေခမ်းရုံလေး ပြုပ်ထားပါ
  • မန်ကျည်းမှည့်ကို ရေဆေးပြီး ရေနွေးနှင့် စိမ်ထားပါ
  • ပဲနံသာစေ့နှင့် မုန်ညင်းစေ့ကိုလှော်ပြီး ကြိတ်ထားပါ
  • ပျဉ်းတော်သိမ်းရွက်ကို ရေဆေးပြီး ရေစစ်ကာ အရွက်ခြွေထားပါ
  • ငရုတ်သီးစိမ်းကို ရေဆေးပြီး အညှာခြွေကာ ရေစစ်ထားပါ
  • ကြက်သွန်ဖြူကို အခွံခွါပြီး ရေဆေးကာ ရေစစ်ထားပါ
  • အားလုံးအသင့် ဖြစ်ပါက အိုးထဲတွင် ဆီထည့်ပြီး အပူပေးပါ
  • ဆီပူလာပါက မီးအနည်းငယ်လျှော့ပြီး ငရုတ်သီး အရောင်တင်မှုန့် ပျဉ်းတော်သိမ်းရွက်နှင့် ပဲနံသာစေ့ မုန်ညင်းစေ့အမှုန့်တို့ကို ထည့်ပေးပြီး ဆီသပ်ပေးပါ
  • ဆီသပ်နံ့ မွေးလာပါက ပြုပ်ထားသော သောခရမ်းချဉ်သီးကို ထည့်ပြီးအနှစ်ကျကာ ကျေလာအောင် ချေပေးပါ
  • ခရမ်းချဉ်သီးများ ကျေလာပါက ကြော်ထားသော ကင်းမုံသီးနှင့် မျှစ်တို့ကို ထည့်မွှေပေးပါ
  • ပြီးတာနဲ့ အရသာမှုန့်နှင့် ဆားထည့်ပြီး သမအောင် မွှေပေးကာ မျှစ်နှ့ ကင်းမုံသီးမျာ ကျက်အောင် ချက်ပေးပါ
  • မျှစ်နှင့် ကင်းမုံသီးများ ကျက်တော့မှ မန်ကျည်းသီးမှည့် အနှစ်ကို ထည့်ပေးပါ
  • ပြီးတော့မှ ကြက်သွန်ဖြူနှင့် ငရုတ်သီးစိမ်းကို ထည့်မွှေပေးကာ အရသာ မြည်းပေးပြီး မိမိစိတ်ကြိုက် အရသာ ရလာအောင် ပြင်ပေးပါ
  • ဆီပြန်လာပါက မီးပိတ်ပေးပြီး မီးဖိုပေါ်မှ ဖယ်ပေးကာ အအေးခံထားပါ
  • လုံးဝအေးသွားလျှင် သန့်ရှင်းခြောက်သွေ့သော ပုလင်းထဲမှာ ထည့်ပေးထားပါ
  • ပုလင်းကို အဖုံးလုံအောင် ပိတ်ပေးကာ ရေခဲသေတ္တာထဲတွင် သိမ်းဆည်းထားပါ
  • မိမိ စားသုံးလိုပါက ဇွန်းသန့်သန့်ဖြင့် ခပ်ယူကာ စားသုံးပါက သုံးလခန့် သိမ်းဆည်းထားနိုင်ပါတယ်
  • ကင်းမုံသီး သနပ်လေးကို ထမင်းဖြူနှင့်ဖြစ်စေ ပလာတာ တိုရှည် ပူရီတို့နှင့် တွဲဖက်ကာ စားသုံးနိူင်ပါပြီ။

No comments:

Post a Comment