Thursday 31 August 2023

မုန့်ကြပ်တိုက်

 





မာမာဒီနေ့တော့ မြန်မာမုန့်လေးတွေ စားချင်တာနဲ့ မုန့်ကြပ်တိုက်လေးတွေ လုပ်စားဖြစ်ပါတယ် ကောက်ညှင်းမှုန့်နဲ့ လုပ်တာဖြစ်တဲ့အတွက် မုန့်လုပ်တဲ့အခါမှာ မုန့်သားမသေရင် မုန့်သားတွေ အပြင်ကို ပေါက်ထွက်ပြီး လူကိုစင်တတ်ပါတယ်။

အဲဒီလိုမျိုး ပေါက်မထွက်အောင် ကောက်ညှင်းမှုန့်ကို ရေအေးနဲ့ မုန့်သားမစပ်ဘဲ ရေနွေးပွက်ပွက် ဆူထားတာနဲ့ မုန့်သားစပ်ရင် မုန့်လုပ်တဲ့အခါမှာ ပေါက်မထွက်ပါဘူး။

ဒါကြောင့်မို့လို့ စိတ်ကူးထဲ ပေါ်လာလို့ မုန့်ကြပ်တိုက်ကို ခပ်မြန်မြန်လေး လုပ်စားချင်ရင် လုပ်စားလို့ရအောင် မာမာစမ်းသပ်ပြီး လုပ်ထားတဲ့ နည်းလေးကို မျှဝေပေးလိုက် ပါတယ်ရှင်။


မုန့်ကြပ်တိုက် ဆယ်ခုစာအတွက်

ပါ၀င်ပစ္စည်းများ
  1. ကောက်ညှင်းမှုန့်. - ထမင်းပေါင်းအိုး ဆန်ချင်ဗူး နှစ်ဗူး
  2. ဆန်မှုန့် - ထမင်းစားဇွန်း နှစ်ဇွန်းခွဲ
  3. ပွက်ပွက်ဆူနေသောရေပူ - ထမင်းပေါင်းအိုး ဆန်ချင်ဗူး တစ်ဗူးနှင့်တစ်ဝက်နည်းပါး
  4. နှမ်းဖြူ - ထမင်းစားဇွန်း နှစ်ဇွန်း
  5. အုန်းသီးအခြောက်မှုန့် - ထမင်းစားဇွန်း လေးဇွန်း
  6. ဆီ - ထမင်းစားဇွန်း သုံးဇွန်းခွဲ
  7. ထန်းလျှက်ခဲ အညိုရင့်ရင့် - 200 g
  8. ရေ - 200 g ( ထန်းလျှက်ရည်ကျိုရန်)
  9. ဆား - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း သုံးပုံတစ်ပုံ (ထန်းလျှက်ကျိုရန်)
  10. မကပ်သောဒယ်အိုးပြား - တစ်လုံး (မုန့်လုပ်ရန်)

ပြင်ဆင်ပုံ ပြုလုပ်ပုံ
  • အိုးတစ်လုံးထဲမှာ ရေကိုထည့်ပြီး ပွက်ပွက်ဆူအောင် တည်ပေးပါ
  • ဇလုံတစ်လုံးထဲမှာ နှမ်းဖြူ အုန်းသီးမှုန့် ကောက်ညှင်းမှုန့်နှင့်ဆန်မှုန့်တို့ကို ထည့်ပေးပြီး ရေနွေးပူပူ ထမင်းပေါင်းအိုး ဆန်ချင်ဗူး တစ်ဗူးသာသာတို့ကို နည်းနည်းချင်းထည့်ကာ နယ်ပေးပါ
  • ကောက်ညှင်းမှုန့် အပေါ်မူတည်ပြီး ရေနွေးပူပူကို နည်းနည်းချင်းထည့်ပြီး နယ်ပေးပါ
  • ရေနွေးပူပူကို နည်းနည်းထည့်လိုက် မုန့်သားကိုနယ်လိုက် လုပ်ပေးပါ
  • မုန့်သားပျော့ပြီး စေးလာပြီဆိုရင် မုန့်သားအရမ်းကြီး မပျော့စေရန် ရေအကုန်မထဲ့ဘဲ ရေကိုချန်ထားလိုက်ပါ
  • မုန့်သားပျော့လာပါက လက်တစ်ဖျစ်စာသာသာ  အနေတော် မုန့်သားကိုယူပါ
  • ပြီးတာနဲ့ လက်ဖဝါး နှစ်ဖက်နဲ့ ပွတ်ပြီး ပုံပါအတိုင်း မုန့်သားရှည်ရှည်လေး ရအောင်လုပ်ပေးပါ
  • မုန့်သားရှည်ရှည်လေး ရတာနဲ့ ပုံမှာပြထားတဲ့အတိုင်းရအောင် လက်မနှင့် လက်ခလယ်လေးနှင့် ထိမ်းကာ ဖိဖိပြီး ပုံဖော်ပေးပါ
  • အထက်ပါ နည်းအတိုင်း မုန့်သားကုန်အောင် လုပ်ပေးပါ
မုန့်လုပ်ပုံ
  • အောက်ခြေမကပ်သော ဒယ်အိုးပြားကို ဆီပါတယ် ဆိုရုံလေးထည့်ပြီး ဆီကိုမီးအပူပေးပါ
  • ဆီပူလာတာနဲ့ မီးကို အနေတော်သို့ လျှော့လိုက်ပါ
  • မီးပြင်းလွန်းရင် အတွင်းသားတွေ မကျက်ဘဲ အပြင်သားလဲ ကျွမ်းလွယ်ပါတယ်
  • ဒါကြောင့်မို့လို့ မီးအနေတော်နဲ့ အိုးပူတိုက်နေစဉ်  တစ်ဖက်ကျက်ရင် တစ်ဖက်ကို လှန်ပေးပါ
  • မုန့်ရဲ့ မျက်နှာပြင်၂ဖက်လုံး မုန့်သားအရောင် ပြောင်းသွားပြီး အပြင်ခွံ ကျွတ်ကျွတ်လေး ဖြစ်လာပါက ဆယ်ပြီး ဆီစစ်သော စက္ကူပေါ်တင်ပြီး ဆီစစ်ပေးထားပါ။
ထန်းလျှက်ရည်ကျိုရန်
  • အနေတော် အိုးတစ်လုံးထဲမှာ ဆား ထန်းလျှက်ခဲနှင့် ရေတို့ကိုထည့်ပြီး မီးအနေတော်နှင့် ကျိုပေးပါ
  • ထန်းလျှက်ခဲများ ကျေသွားပါက အရည်ကို ဆက်တိုက်မွှေပေးပါ
  • မွှေနေစဉ် ထန်းလျှက်ရည် ပေါက်စေးကျအောင် ကျိုပေးပါ
  • ပေါက်စေးကျမကျ  အနေအထား ရမရသိစေရန် ထန်းလျှက်ရည်ကို သစ်သားယောင်းမနှင့် ဆယ်ပြီး အိုးထဲမှာဘဲ ပြန်လောင်းချကြည့်ပါ
  • သစ်သားယောင်းမမှာ ခပ်ပျစ်ပျစ် အနေအထားနဲ့ ကပ်နေပြီဆိုရင် ရပါပြီ
  • ထန်းလျှက်ရည် ပေါက်စေးကျ အနေအထားလောက်ရရင် အအေးခံပြီး မုန့်ကြပ်တိုက်နှင့် တို့ပြီး စားလို့ရပြီ။
မှတ်ချက်
  • မြန်မာပြည်က မုန့်လုပ်ထန်းလျှက်ခဲကို အသုံးပြုပါက ထန်းလျှက်ရည် ကျိုနေစဉ် ထန်းလျှက်ခဲများ အရည်ပျော်တာနဲ့ ပိတ်စပါးပါးလေးခံကာ သဲများ အမှိုက်များ မပါအောင် စစ်ပေးပြီးမှ ပေါက်စေးကျအောင် ပြန်ကျိုပေးပါ။

No comments:

Post a Comment